用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AISHK vs RCHK
go

[小學] AISHK vs RCHK [複製鏈接]

各位好,想請教一下各位意見,女兒現時就讀AISHK,剛幸運地收到RCHK offer ,但需要下月立即開學。
我們都很喜歡這兩間學校,喜歡AISHK學校環境、老師及文化,但離家較遠,約45-60分鐘;而RCHK環境亦很好,而且校舍亦很新,離家很近,約15-20分鐘。
我已經想了這個問題幾天,真的很頭痛、很難決定,多謝大家給予一些意見參考,非常感謝各位。

1    0    0    0

恭喜,請問有買NR嗎?

問題或考慮因素
1) 女兒年級, 有冇同女兒充分溝通?女兒被說服嗎?越大越難找同學朋友。
2) 將來升學地方?
3) AISHK, 只有IBDP ,RCHK 全IB
4) AISHK, 簡中?,RCHK 繁中而且應該深D...
5) 學費RCHK經濟D x 年份.
6) 注意學生組成部份相信大不相同
7) 地點絕對好大因素,住相同區絕對容易D識朋友..

多謝您既寶貴意見,我會認真再想!
我哋冇買NR,女兒年級還小,說真的,她不太想轉校,因為她本身很喜歡這間學校,但RCHK地點距離實在太吸引,而且機會實在很難得,幸運地有面試及取錄機會,因為我也知道RCHK一直很難入,所以真的很難決定,但將來女兒應該會去澳洲升學。

請問排了幾耐?

已經排了大約3年

BAY1018 發表於 22-4-11 22:50
各位好,想請教一下各位意見,女兒現時就讀AISHK,剛幸運地收到RCHK offer ,但需要下月立即開學。
我們都很 ...

evacalbee 發表於 22-4-12 01:08
如果仲細值得轉,RC係好學校。讀得國際學校,同學都成日轉嚟轉去,係要啲時間適應。感覺上RC IB會全面啲、 ...
請問吓點解國際學校會轉來轉去呢?我剛開始想轉國際,新手

angelfish228 發表於 22-4-12 07:47

evacalbee 發表於 22-4-12 01:08
如果仲細值得轉,RC係好學校。讀得國際學校,同學都成日轉嚟轉去,係要啲時間適應。感覺上RC IB會全面啲、 ...

多謝您嘅意見,兩間學校都好好,要作出決定真係好難,不過距離近會對小朋友真的好些。

請問筆試會考什麼呢?是否筆試pass左之後就要面試?需要會面家長嗎?

你女係咪係咪AISHK 由reception讀起?

BAY1018 發表於 22-4-11 23:34
多謝您既寶貴意見,我會認真再想!
我哋冇買NR,女兒年級還小,說真的,她不太想轉校,因為她本身很喜歡這 ...

覺得唔好因為難得就去,最緊要係有幾適合你既小朋友同埋整個家庭。

將來去澳洲升學,而家讀AISHK係好容易適應到,但亦可以視作今次去RC係比小朋友試下IB課程,將來去到澳洲未必會讀IB。

AISHK 及 RC都係好好既國際學校,點揀都無錯,睇下你要咩。除咗課程的分別之外,中文應該係另一個主要分別。不過我個人就會考慮埋小朋友的想法,佢對於插班及轉校的readiness,始終佢先係用家。

check pm

回覆樓主:

AISHK 考11月 ib exam, 如升澳洲大學時間上配合,香港其他學校考5月

lalasaaaa 發表於 22-4-12 19:06
請問筆試會考什麼呢?是否筆試pass左之後就要面試?需要會面家長嗎?

因為仲係較低年級,所以冇筆試,只需要interview 小朋友。

mindfulmom 發表於 22-4-13 08:06
覺得唔好因為難得就去,最緊要係有幾適合你既小朋友同埋整個家庭。

將來去澳洲升學,而家讀AISHK係好容易 ...

好多謝你嘅意見,真的,兩間都係好好嘅學校,要作出取捨真係要考慮各方面嘅因素。

回覆 BAY1018 的帖子

好多謝你嘅回覆,可以知道你小朋友是Year幾嗎?

小朋友有冇assie 護照? 如果有, 是否很快排到AISHK?

angelfish228 發表於 22-4-12 07:47

如果早點搵到一間適合的學校settle down還是最好,我小朋友由幼稚園同一間學校升上高小,好多由細到大玩的好朋友。低年級學校turnover 不太高平均一年兩個,所有小朋友好似一家人好close, 家長大部分認識多年真係好熟,會互相幫忙babysit(我搵人幫多),以前放暑假還會邀請同學到外地如日本的家玩。

請問樓主最後揀左邊間?
‹ 上一主題|下一主題