用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 CX 求下你已賣票的航班,唔好取消啦
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] CX 求下你已賣票的航班,唔好取消啦   [複製鏈接]

whoo99 發表於 22-4-12 09:24
回覆 Jennifer0604 的帖子

CX而家6月直航機票都冇了,唔知咩情況,HOLD住還是售完 ...
其實而家個COVID 同舊年個COVID 唔同咗好多,傳染性大但毒性無咁高,唔應該仲執著一班3個,好易取消,人哋航空公司唔玩啦,況且航空公司已經按照政府要求,咁有個案根本唔關航空公司事,大家都無法掌握,好似亞聯酋咁,一飛又熔斷,早幾個月返港人士唔多,而家開始多,所以預咗飛一次熔一次。

終於見到cx website London 係 update in progress

yuyueng 發表於 22-4-12 09:53
其實而家個COVID 同舊年個COVID 唔同咗好多,傳染性大但毒性無咁高,唔應該仲執著一班3個,好易取消,人哋 ...
如果得閒睇吓香港復課新聞嘅留言,可以知道重有好多家長係堅持清零先放心小朋友面授,相對海外留學生,我哋只係小眾,冇乜人會關心,記得上年9月曾經喺度寫一個關於與病毒共存嘅感想,當時都比好多人鬧,冇良心,不切實際,英國因為經濟犧牲好多老人家,香港唔應該學,要好好保護唔打得針嘅老人家,篇文最後都好似航班咁比管理員ban咗,最令我印象深刻嘅一句,食得鹹魚抵得渴,唔鍾意嘅咪走囉,所以喺依家呢個社會,真係冇得指望政府可以同我哋做幾多野,直航機自己做唔太指望,只係希望而家仲飛緊香港嗰幾間轉機航空公司可以繼續堅持落去,咁已經可以幫到好多留學生返港。

Jennifer0604 發表於 22-4-12 09:04
我剛剛早兩日買了6月21日CX LHR直航返香港喎

我同你一樣, 都係早兩日先買cx 21/6!
而家有BA 19/6  同CX 21/6,跟住兩個酒店booking,依然唔穩陣。   

CX昨晚通知25/5 由MAN to HK 航班取消,要29/5才有機位, 今朝9點打去CX問,到依家都係等緊人接聽我電話,問咗仲要改酒店, 真係人都癲!
[img][/img]

foxli 發表於 22-4-12 10:48
如果得閒睇吓香港復課新聞嘅留言,可以知道重有好多家長係堅持清零先放心小朋友面授,相對海外留學生,我哋 ...

舊年香港好少確診,今年已經差唔多一半人確診,接種率高又有藥醫,而抗疫措施依然無放寛

Jennifer0604 發表於 22-4-12 09:04
我剛剛早兩日買了6月21日CX LHR直航返香港喎
我都係3日前改訂CX 21/6 LHR直航回港,好担心,才剛成功改到隔離酒店日期,唔想再改呀改

KoBB 發表於 22-4-12 10:56
CX昨晚通知25/5 由MAN to HK 航班取消,要29/5才有機位, 今朝9點打去CX問,到依家都係等緊人接聽我電話,問 ...

如果CX 取消原有航班而建議你另外一日,你就最好立即要。五月的酒店應該仲未係好full

mingmingyinyin 發表於 22-4-12 11:29
我都係3日前改訂CX 21/6 LHR直航回港,好担心,才剛成功改到隔離酒店日期,唔想再改呀改 ...
我都係,希望唔使改

如果得閒睇吓香港復課新聞嘅留言,可以知道重有好多家長係堅持清零先放心小朋友面授,相對海外留學生,我哋 ...
幾度嘅時候放啲有病嘅老人家瞓戶外,真係唔知邊個犧牲老人家

My booked flight is not available and therefore I called CX this morning for a change.  It took an hour but still no one picked up the phone.  Then I called and chose English.  This time I waited for 30 minutes and finally changed the flight to 11/6 Manchester.

Crazy!

cherubic 發表於 22-4-12 12:27
My booked flight is not available and therefore I called CX this morning for a change.  It took an h ...

聰明呀!這一招,我們試過,真係work呀!改到就好了!

回覆 mingmingyinyin 的帖子

Me too, same with u and I just known from CS of CX Whatapps, our flight on 21/6 will be cancelled.

2005/03/01-4.16kg 2005/04/02 -5.44kg 2005/05/14 - 7.47kg 2005/06/07 - 7.95kg, 65.5cm 2005/07/02 - 8.62kg 2005/09/03 - 8.98kg, head - 44cm, height - 72.5cm 2005/12/10 - 10.2kg, 76cm 我叫梓軒,响2005年3日1出世! Welcome to my web page : 駱仔仔之家

KoBB 發表於 22-4-12 10:56
CX昨晚通知25/5 由MAN to HK 航班取消,要29/5才有機位, 今朝9點打去CX問,到依家都係等緊人接聽我電話,問 ...
我今早一起身就收到email, 取消 30/5由倫敦經法蘭克福返港,即刻打電話去國泰,打咗2個鐘先有人聽,仲要改酒店,勞心勞力!

grace.ywp 發表於 22-4-12 13:19
我今早一起身就收到email, 取消 30/5由倫敦經法蘭克福返港,即刻打電話去國泰,打咗2個鐘先有人聽,仲要改 ...

請問佢俾你改到邊班機?要補錢嗎?

Jennifer0604 發表於 22-4-12 13:18
回覆 mingmingyinyin 的帖子

Me too, same with u and I just known from CS of CX Whatapps, our flight  ...
請問CX的WhatsApp 電話號碼是幾號?

其實彼一時 此一時,病毒都轉左幾轉,因時制宜至啱,況且而家唔係浄係留學生回港問題,好多航空公司都唔飛香港,一個國際城市要做孤島咩?有D公司離開咗未必會再返黎。

kkluk 發表於 22-4-12 13:35
請問CX的WhatsApp 電話號碼是幾號?

+852 2747 2747

dcba 發表於 22-4-12 13:26
請問佢俾你改到邊班機?要補錢嗎?

佢俾我改 26/5都係經Frankfurt 返港,不須補錢,但我改咗28/5直航回港,要比差價。

JN125 發表於 22-4-12 08:09
本來訂咗29 /6 倫敦返港

唉,好驚
‹ 上一主題|下一主題