用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心請教啓思小學用家
go

真心請教啓思小學用家 [複製鏈接]

想替小兒轉校,原先想轉IS, 覺得IS的learning mode比較合適小兒,但他英文較弱,英文科興趣不大,所以擔心IS英文程度跟不上。所以考慮插班啓小,知道啓小用中文教,啓小模式聽聞比較活動,請教用家是否真的?功課壓力大嗎?
   1    0    0    0

我哋今年啟思小二,無乜功課可以話(emoji)每日大約10-15分鐘可以完成的功課,其他同學唔知,我仔15分鐘。啟思真係好輕鬆,對學術有要求的家長真的不太適合。學術程度亦都較淺同進度慢,暫時小一咁睇。至於開心就一定開心既,老師溫柔,同學仔之間大部分都俾老師教得很好,很有禮貌。有幸聽咗一段時間他們的網課,其實我覺得同公立學校教法應該差別不大,但老師對學生態度比較自由自主些,准許學生自由發揮,對學生包容較大。老師就幾乎個個都溫柔體貼的啦,畢竟學費擺喺度

apple_love 發表於 22-4-10 01:20
想替小兒轉校,原先想轉IS, 覺得IS的learning mode比較合適小兒,但他英文較弱,英文科興趣不大,所以擔心I ...

班上同學仔大部分都英文非常好,課餘時間小朋友都係港英文,後來了解到很多家長希望個小朋友喺啟思學好中文。我們亦都打算高年級轉國際學校,所以想在啟思打好中文基礎。

想替小兒轉校,原先想轉IS, 覺得IS的learning mode比較合適小兒,但他英文較弱,英文科興趣不大,所以擔心I ...

越早轉 IS 較易追上英文程度

clean112 發表於 22-4-10 15:46
班上同學仔大部分都英文非常好,課餘時間小朋友都係港英文,後來了解到很多家長希望個小朋友喺啟思學好中 ...

謝謝,請問知唔知道啟思高小比較催谷嗎?功課測考量幾多呢?小兒剛剛收到國際學校offer,但擔心英文不好難適應。我唔介意程度淺,現在最希望小兒建立自信同讀得快樂,現校程度比較深,跟得吃力,成績marginal ,大人小朋友都大壓力

Poyau 發表於 22-4-10 16:35
越早轉 IS 較易追上英文程度

已經高小,怕難適應

我不是用家,但有幾個朋友讀過,都話滿意,小學是IB課程的活動教學,小朋友少壓力開心,有一個中學升了SPCC, 另一個是女津轉去初小都話少壓力更喜歡IB形式,升啟中之後出國,一個才剛初小。不過都聽過有人嫌”hea”轉返英津,覺得學費唔抵。睇吓你的期望。

apple_love 發表於 22-4-11 02:01

謝謝,請問知唔知道啟思高小比較催谷嗎?功課測考量幾多 ...

我所知啟思高小只不過是正常學習進度,無聽港過催谷。如果你想你小朋友喺初期建立自信同良好學習理念,咁揀啟思應該正確,亦都會讀得快樂。
‹ 上一主題|下一主題