用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智   [複製鏈接]

kooliestgirl 發表於 23-5-29 07:44
早2年會想走,但covid restrictions 無晒,小朋友又考入到國際學校就唔想走了,本身有passport,係外國住過 ...

agree

Jane1983 發表於 22-4-8 10:08
恰巧相反。英國和歐洲白左當道,整個經濟向下走,難民潮、民粹主義…即使儲夠錢,帶着孩子移民過去,亦未必 ...

講出重點,尤其五眼國家,全部都係聽命於大佬

kooliestgirl 發表於 23-5-29 07:44
早2年會想走,但covid restrictions 無晒,小朋友又考入到國際學校就唔想走了,本身有passport,係外國住過 ...

我都諗緊回流CAD,但而家讀IB 去任何大學都方便。相反返外國讀Public school No IB, 限制多左未必好

我同你做法一樣, 轉咗國際學校, 就唔洗咁急要走.
去外國讀, 其實洗費都唔少, 仲要無咗少年時期相處時間.  

lovelysnake 發表於 23-5-29 17:56
我都諗緊回流CAD,但而家讀IB 去任何大學都方便。相反返外國讀Public school No IB, 限制多左未必好
...

我從來無想過比小朋友讀public school,私校一樣咁貴,仲要返到去人工勁低,生活質素下降……

有passport其實幾時走都得,就遲d先算,不過每個人價值觀唔同,我個人比較實際,香港的國際學校質素亦都幾好

kooliestgirl 發表於 23-5-29 19:54
我從來無想過比小朋友讀public school,私校一樣咁貴,仲要返到去人工勁低,生活質素下降……

有passport ...

好同意

回覆 kooliestgirl 的帖子

which IS does your kid go to
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊