用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智   [複製鏈接]

很多朋友都放棄了IS這條路直接離港, 也有人對IS能否繼續可以保持它的獨立性存極大疑問, 索性擁抱LS, 儲夠錢就離開.

面對這些種種, 仍然留守IS的朋友們, 有沒有一些建議或分享或身邊朋友可以作為大家同路人的參考

謝謝
   52    0    0    0

回覆 PSKLAI 的帖子

反過來就見到LS 大量擁去IS; 完全冇見過倒返轉

SISian 發表於 22-4-8 09:59

反過來就見到LS 大量擁去IS; 完全冇見過倒返轉
謝謝分享可否再分享多點?

恰巧相反。英國和歐洲白左當道,整個經濟向下走,難民潮、民粹主義…即使儲夠錢,帶着孩子移民過去,亦未必係好出路。

aidan08    發表於 23-5-22 21:02

好多人以為外國當地local school講英文同係香港讀國際學校一樣;其實完全兩碼子嘅事,因為外國都有國際學校,分別顯然易見
講返近呢兩三年,社會事件,covid,本地學校冇學返,國際學校照常上堂,係第五波先online,又唔使先放暑假,local家長好多都轉左去IS為小朋友學習相對小影響

回覆樓主:

其實要提早移民只係為咗入籍,身邊有外國護照的朋友,全部留港搵錢,但係本身打算讀本地學校的,紛紛轉軚。不過佢哋都好重視中文,會揀啲中文程度高嘅國際學校去讀。
記得我仔報幼稚園時,根本冇乜人會報國際幼稚園;近兩年出世嗰啲,報N班就直接考慮國際學校,唔諗本地了。

PSKLAI 發表於 22-4-8 09:46
很多朋友都放棄了IS這條路直接離港, 也有人對IS能否繼續可以保持它的獨立性存極大疑問, 索性擁抱LS, 儲夠錢 ...
'急變'兩字, 勁!
究竟,移民的前途和風險,有幾大變數。

回覆樓主:

樓主用得“留守”呢2個字,其實即係問大家點解唔移民
根本唔關讀唔讀IS事

好簡單, 以我身邊所見, 有錢就留HK 讀IS, 冇錢又唔想讀LS 就同小朋友一齊移民, 好少人會主動選擇讀 LS, 而家好既IS 更難入
喜歡妳是妳

回覆樓主:

即使打算揾多幾年錢離港,都唔須要擁抱LS,除非真係
負擔唔到啦。把子女送入本地教育制度,一天都嫌長。

AL1987    發表於 22-4-8 14:15

當然再有錢D就比小朋友讀 boarding schools, 不是外國的 public schools, 如果讀外國 public schools, 不如留返 HK 讀 IS
喜歡妳是妳

Ritz 發表於 22-4-8 11:29
好簡單, 以我身邊所見, 有錢就留HK 讀IS, 冇錢又唔想讀LS 就同小朋友一齊移民, 好少人會主動選擇讀 LS, 而 ...

無錯,身邊因為小朋友移民的通常都係讀緊LS(尤其係多孩家庭), 但經濟負擔唔到IS,唯有移民外國讀public schools。

wg_ann 發表於 22-4-8 12:16
無錯,身邊因為小朋友移民的通常都係讀緊LS(尤其係多孩家庭), 但經濟負擔唔到IS,唯有移民外國讀public s ...

同意 如果喺香港讀IS,又讀得開心,居住環境又好,使乜移民過去做工廠。

同上,識得移民既人,本身小朋友都係讀LS, 亦無能力係香港讀IS;反而多左原本想小朋友讀LS打好中文個底,點知初小已經覺得小朋友唔啱LS所以轉IS。係香港已經讀緊IS好地地唔會移民啦。

PSKLAI 發表於 22-4-8 09:46
很多朋友都放棄了IS這條路直接離港, 也有人對IS能否繼續可以保持它的獨立性存極大疑問, 索性擁抱LS, 儲夠錢 ...

讀IS 大部分(>70%)學生已經有外國護照,駛乜趕唔住移民!

aidan08    發表於 23-5-22 21:03

回覆樓主:

有能力讀IS嘅,都有好多原因想離開香港嘅,不過真係冇咁急囉。

nunupipi 發表於 22-4-8 13:29
同上,識得移民既人,本身小朋友都係讀LS, 亦無能力係香港讀IS;反而多左原本想小朋友讀LS打好中文個底,點 ...

Delete

回覆樓主:

我又唔明,讀國際學校中文程度太多麻麻地(當然vsa , isf 果啲唔同啦),咁大家繼續留港,將來融入大灣區,中文差又冇咁著數喎。大家點睇?

我小朋友係香港都係IS

我哋已經移左民了,純粹想聽下大家嘅睇法。

回覆 貝珠 的帖子

移咗民就唔好回頭望啦
好多國際學校學生中文水平其實一啲都唔差

貝珠 發表於 22-4-8 20:12
我又唔明,讀國際學校中文程度太多麻麻地(當然vsa , isf 果啲唔同啦),咁大家繼續留港,將來融入大灣區, ...
請問 public school 同香港IS有什麼不同/ 優劣?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊