用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智   [複製鏈接]

964000 發表於 22-5-1 19:23
你仔轉校了?恭喜哂

成功轉校, 恭喜

回覆 964000 的帖子

有個媽媽的小朋友收到offer ,你女個級,四月返學啊

lui 發表於 22-5-1 21:55

有個媽媽的小朋友收到offer ,你女個級,四月返學啊

唔通隔離班因為個班本身少一個人
但奇怪,我女同隔離班的同學都唔知有新人

二月收到offer.四月返。應該係year3, 我記錯. mix up 左之前有個收到出年year 4 offer. 最意外,剛有一個在外國的媽媽,告訴我收到八月份入學offer. 會同我女同級做同學。
我告訴他,我們會退學,就係去佢個國家

lui 發表於 22-5-2 05:40

二月收到offer.四月返。應該係year3, 我記錯. mix up 左之前有個收到出年year 4 offer ...

多外國人的IS一年正常都有5-10% turnover ,高年級佢哋準備回國升中會更多, 而家可能更多不過升幅不及LS。但其實10%都係4-5個,20% 8-10個,到升Y7有些人唔離港都會轉校。
多local 的IS以前是少turnover, 但現在移民也多了,所以而家整體local入IS係易咗, LS之間轉校又易咗,相信入大學都會易咗

提前出國讀書可以有好多原因,若果在港就讀學校IB成績平均分數比想去外地學校高,我自己就唔會考慮
有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場,各有喜好,世代如是

lovebb2 發表於 22-5-1 20:58
我覺得未必

當他們在英澳 讀完大學, 如在當地 找工不順利, 好可能會 回 香港/中國 找工作機會.

都係睇到時情況,後生和退休/讀書/有小孩不同,也看那裏發展機會較好,甚麼行業,本身有冇野心等。
仔女大咗自然會找適合自己發展的地方,我哋只需要equip 好佢地,培養語言文化,open-minded, risk taking 和adaptive的精神,這些自細在IS已經有好的訓練,其他不用太粗心。
我好多香港朋友仔女畢業後都去了不同地方發展,歐洲美國英國澳洲甚至大陸都有,我自己退休都想周圍住下, 而家儲定多啲彈藥最實際而家最想暑假去旅行

對,大家都易左。以前我校平時一位難求,都唔會有5%-10%流失。入local 神校,朋友女兒在油麻地天主教小學,都收到offer.她女兒優秀的,不過換在以前,根本不可能,看profile也只看marynoll , good hope (我意思係小學插班),所以可以說是向上流動的機會。
以往都是質素好,只是位只有這麼多,現在機會多了

lui 發表於 22-5-2 09:07

對,大家都易左。以前我校平時一位難求,都唔會有5%-10%流失。入local 神校,朋友女兒 ...

This is the best of times, this is the worst of times.

對,大家都易左。以前我校平時一位難求,都唔會有5%-10%流失。入local 神校,朋友女兒 ...

係囉,我就係講緊呢種向上流嘅機會,如果唔係出現移民潮,根本唔可能發生。我仔插班呢間學校,最近都好多人問,因為以前排到天光都唔會排到一個位,今年直程個個月都收插班生。有時你可以話係小朋友自己嘅命運,無需顧慮太多,我仔出世嗰時直程冇諗過要讀IS,只係想入local龍校,最後佢入一間IS龍校,都係佢嘅命運。(PS 呢間唔係超級名校,不過係香港人嘅熱門)

As far as I know, 我们学校老师的turn over rate 都不止20%

只是今次移民潮中,走的不止是學生,還有老師和校長,而且都是擁抱類似價值觀的⋯

回覆樓主:

https://www.facebook.com/127413667428891/posts/1917776241725949/

粉紅布丁狗 發表於 22-5-2 12:29
https://www.facebook.com/127413667428891/posts/1917776241725949/

入面話係EK分享,唔知是那個EK post呢?

回覆 Youweird 的帖子

我們學校早陣子連高層,資歷久的老師也一下子走了几個。

剛了解到,插班生一月才報名都有位收到佢(當然要通過考試,以前很難發生。

回覆 SISian 的帖子

現在見到的情況,並不是提前出國。某程度在很好的學校也離開,簡單計算題也知道不是因為提前出國這個原因

粉紅布丁狗 發表於 22-5-2 12:31
入面話係EK分享,唔知是那個EK post呢?

似BK多D

poonseelai 發表於 22-5-2 16:50
似BK多D

移民非易事,最好預左不用工作也会有足夠儲蓄給全家的長期生活費,否則孩子也会感受到父母的經濟壓力,影響成長!

粉紅布丁狗 發表於 22-5-2 17:55
移民非易事,最好預左不用工作也会有足夠儲蓄給全家的長期生活費,否則孩子也会感受到父母的經濟壓力,影 ...
認同, 如果父母移民後好大壓力或者成日唔開心, 甚至家嘈屋閉, 真係會影響小朋友心理

離題少少, 其實為何LS一直都是那麼難入?我一個朋友的小朋友幼稚園是st cat, 然後入maryknoll,
好像很一帆風順的...但有些人爭餐死打餐死最後都要玩大抽獎, 很平衡時空。
後話是這朋友也放棄maryknoll 移英去了
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊