用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智   [複製鏈接]

回覆 Jane1983 的帖子

唔好意思,唔好意思,當我冇講過

回覆 SISian 的帖子

你講的係事實,但我們是社會比較幸運的少數。近幾個月,每有咩措施出台,Bk都有好多local school家長攻擊IS,「有錢大曬」、「比學費係唔同d」、「憑咩佢地有特權可以返學」…佢地唔少係活躍會員,一般情況好正常的。唔係怕佢地唔開心,係唔想形成輿論,最後backfire影響IS運作。

Jane1983 發表於 22-4-14 11:15
回覆 SISian 的帖子

你講的係事實,但我們是社會比較幸運的少數。近幾個月,每有咩措施出台,Bk都有好多lo ...

964000 發表於 22-4-14 11:57
感覺到IS 和LS態度好唔同,IS管理層係用盡一分一力去掙取學生上課,整好多proposal,例如食飯安排各出奇謀 ...

係好唔同。

時窮節乃現,經歷社會事件、疫情,真係睇到好多IS和LS的分別。

感覺到IS 和LS態度好唔同,IS管理層係用盡一分一力去掙取學生上課,整好多proposal,例如食飯安排各出奇謀 ...

非常認同。IS 純粹教育角度出發,
當然會盡量爭取對學生最有益嘅做法。

而LS一向把教育和政治混為一談,
所以就有宜家呢個境況。

而我相信樓主應該唔係純粹因為欣賞international school /西方教育,而問呢個問題?
講得「大環境」應該都出於政治考慮多?

如果係咁,真係非常建議而家就離開香港。
因為真係睇唔到香港會變返幾十年前咁。

問題係LS啲家長唔想面授唔想全日但一聽到IS可以返學就話點解唔公平囉

深表認同

sabsab122 發表於 22-4-14 12:55

IS 管理層係純粹黎打工,只睇自己專業。
LS 管理層以香港為家,身份多咗,tradeoff多啲。
所以 LS 連小學生都講政治

sabsab122 發表於 22-4-14 12:55
讀IS其中一個原因就係想小朋友比較平衡
多點時間和空間
也因為相對國際化,
有氛圍俾小朋友接受不同角度同埋不同維度的東西
唔好太側埋一邊
唔好咁易俾任何一邊洗腦
校內有中國又有西方又有南亞小朋友
呢啲多元係LS沒有的
移民呢
完全的西方教育方式
係咪最好?
我有保留

我一個LS一個IS,兩批家長明顯係兩個世界既人,IS家長學校爭取全日面授,LS家長要online zoom,少少事連撩鼻做快測都驚撩爛個鼻,勁唔想面授,真係無言。

PSKLAI 發表於 22-4-14 21:31
多點時間和空間
也因為相對國際化,

樓主如果追求diversity 就更加應該要離開,你看看現在香港校內校外氛圍,看看這裡無休無止的LS IS二元討論⋯再去看看人家mumsnet和BK的討論有什麼差別,就知道邊度有diversity

我見好多人話唔移民既都係有外國passport…咁梗係啦,幾時走都得~

egg.plant 發表於 22-4-15 01:05
我一個LS一個IS,兩批家長明顯係兩個世界既人,IS家長學校爭取全日面授,LS家長要online zoom,少少事連撩 ...

何以見得LS家長鍾意online zoom…?! 鍾唔鍾意面授應該唔關LS定IS吧,再者想恢復返面授都唔需要日日撩鼻掛?大人都唔鍾意啦,何況小朋友

回覆 kinki2130 的帖子

之前有一波疫情,IS可以面授,我女學校已經係要求學生檢測先返學。所以今次政府咁要求,其實亦唔係特別緊。
今次恢復面授,我地學校係面授和zoom並行,比家長和學生自由選擇。因為各種原因唔想面授就繼續zoom。

AJW2010 發表於 22-4-14 19:33
IS 管理層係純粹黎打工,只睇自己專業。
LS 管理層以香港為家,身份多咗,tradeoff多啲。
所以 LS 連小學 ...

我自己覺得大部份國家一樣有香港或中國嘅問題。只不過每個國家嘅強弱或好壞處不同。所以其他國藉嘅人會無咁大反應。

舉個例:IS vaccine 接種率比local高。因為本身嗰個國家一樣有這些要求,甚至更棘嘅rules

egg.plant 發表於 22-4-15 01:05
我一個LS一個IS,兩批家長明顯係兩個世界既人,IS家長學校爭取全日面授,LS家長要online zoom,少少事連撩 ...
可能係平衡宇宙,我身邊無論Is或LS都想面授

cantona2001 發表於 22-4-17 19:09

是的,只有楊局長唔想,因為佢怕孭鑊,所以大家過去兩年都唔使點返學, 因為一開學有機會學校疫情爆發,到時佢就要孭鑊,佢唔想孭鑊,所以學校最好就永遠關閉,咁佢就做完佢嘅工作啦。局長為了保住自己個飯碗,尼一招果然夠絕,要全香港學生為佢陪葬

didier99    發表於 22-4-17 20:41

宮二 發表於 22-4-13 22:21
uk independent sch vs IS
「一早已正常面授 」vs 「唔知幾時清零又轉zoom」
究竟邊度抵讀

我也是2揀1 、最後揀了前者。
1: 除左返學外, 我想放學、假日等都比佢係當地認識不同人及事、浸係個個環境及語境中、這些在HK係不可能提供到的。近幾個月逢weekend 都去左不少有歷史/有不同玩意既地方、差不多半個英國都去過了、這些體驗香港買不到、香港地方仲下下乜都關。2: 體驗boarding school life, 學習獨立。我懶, 工人都2個,自己冇能力培訓到個仔,送去boarding最好,放假亦安排了一個要自己煮食的家中生活,現在已經學識煮飯等事

cantona2001 發表於 22-4-17 19:09

我細女初小、LS, 我地舊幼稚園及小學谷家長都恨不得立即面授。

PSKLAI 發表於 22-4-14 21:31
多點時間和空間
也因為相對國際化,

「校內有中國又有西方又有南亞小朋友」理論上這是IS的特色,所以課程都係IB為主。如果學校收生diverse,會見到不同國籍家庭文化理念都幾有趣,有啲好carefree, 有啲好認真,互相影響幾好幾平衡。只是上堂落堂未必體會到,家長最好要融入學校community,多social 和參加playdates 才可make the best of it.
除咗student mix, 學校課程文化焦點本身都會較diverse,例如小時候會慶祝各國不同節日,除了本地農曆新年,端午,中秋,也有thanks giving(美國)st Martin day (歐洲)Diwali (印度)等。又有international day不同周圍國籍家庭介紹自己國家,連菲傭姐姐都會參加介紹菲律賓,幼稚園時仲有「Helper’s day」請外傭姐姐返學校慶祝,由小朋友整野佢地食和多謝佢地,常識課會介紹不同宗教除了基督和佛教,伊斯蘭教和猶太教也會提及,另外也會觸及races, equality 等topics. 以上係幼稚園初小係IS中重要節目,因為小朋友文化性格形成要趁細個,萬勿錯過。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊