用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智   [複製鏈接]

粉紅布丁狗 發表於 22-4-28 19:49
但可惜仍比大陸的中文課程淺,所以本地課程一直搞到香港学生的中英文半桶水的文化始終無改變到。
...
提高中英難道無問題,但可否不要硬性要求pass 中英 國教 至可升大學.

回覆 PSKLAI 的帖子

樓主出呢個post 大概都見到香港急劇變化中。所以擔心入IS最後糸咪可以獨善其身。
以我女學校為例,G字頭學校,今年至今,我级走咗15%學生,啱啱四月返學先插左兩個。
走的家長大部在谷say good bye 講relocate 去邊(國藉為全外國的佔一半,另一半糸中國人姓)
我哋小學,唔係傳統去boarding school 的年紀。得一個話去英國。
朋友間,年薪2m-3m以上,大家同一個postgrads course 的同學,全部走。
唔通佢哋冇思考能力?還是思考通透得滯,唔知。
即糸要走的人有expat ,一般能力的家庭,有財力有學歷的家庭,唔係淨係你哋話冇錢讀IS的家庭

Btw 到呢個學期完,起碼會走total 20%學生(因為已知幾多唔讀)呢間係學生好diverse 又大家認為好的學校啊,

回覆樓主:

有能力,有財力的家庭走去那裏都不會有大問題,因為他們多數會選擇入讀當地質素和香港IS相當,甚至更好的private/independent schools。
如果打算入讀state school的,質素未必比得上香港的LS和IS。但是勝在幾年後可以攞到外國passport

lui 發表於 22-5-1 02:40

樓主出呢個post 大概都見到香港急劇變化中。所以擔心入IS最後糸咪可以獨善其身。

我相信你所說的都不會target state schools
小學生要走的
多數是一家人一起走吧

回覆樓主:

其實我覺得要比孩子最好嘅教育,係需要家校合作,如果我係家長,會諗吓邊一個option比較可行。撇除其他移民因素唔講,咁我會睇吓自己喺香港IS定係外國State school可以比到更多support小朋友。舉個例,如果自己英文唔好,去到外國State school同老師溝通都有問題嘅話,咁本地IS起碼有識聽中文嘅助教可以幫你同老師溝通。如果喺香港父母要返工,但係去到外國會有一人做全職家長嘅話,咁又可以幫到小朋友,去外國亦有佢嘅好處。我諗family dynamics 先至係決定因素,冇hard and fast rule 嘅

全對,多謝你的真實分享我的朋友圈比較窮, 比較高薪的只是1m -2m年薪, 小朋友有讀IS又有LS, 年紀以小學至初中都有, 去的地方以英國加拿大為主。
以21至22年計, 超過4成人走了

點解我用我女學校做例子,因為如果只說朋友圏,其實人大都同自己價值觀相近的玩。所以會出現大部份朋友都走的情況,那會變得一面倒。所以要客觀d,用學校的退學率比較會再反映香港的情況。我校學生多元,英美德法澳印瑞,中港台都有。如果你想深入討,可以pm.

分享返,同校有一位外籍家長對我説:Yes it's a good school but become a very fluid school as well

回覆 宮二 的帖子

都係個句,同你糸朋友的價值觀相近,如果係朋友圈。local LS and IS 走咗佔咗70%,唔計同事,全部係小學(咁我女小學吖嘛)冇走個D,1⃣️糸小朋友巳成年,一係冇小朋友,有小朋友唔走我自己圍內好少。

不好意思有點離題,但好奇喺香港2-3M 年薪去到外國會做啲咩?定只靠被動收入生活?

回覆 sabsab122 的帖子

我認識那些2-3m一年的人,首先也已累積一定財富,然後又基本上糸巳經做到global transfer.人工一樣,當然稅就重D. 咁都會調節洗費。有人去私校,有人去公校(糸,那個還是有個少少富爸爸,几億現金身家的。在香港都上三間頂級LS之一的,打算都去公校,當然係個人選擇。)
以英國為例,其實個job market 幾hot .個別行業唔難搵工。人工都唔差,只係稅比香港重。

咸魚青菜,各有所愛。移民的有他們的準備和承擔,留港的有他們的看法。
不爭的事實是向外流動的人各個層面都有,這亦做就了給留低的人的機會,某程度上都係好事。
入LS 入IS,是前所未有的容易。我校我級20%流失,即系有20%流入,這個在各校也發生中

回覆 宮二 的帖子

公校,私校都有啊!

其實我覺得好depends每個家庭嘅背景同concern。

我識有朋友仔女喺香港讀IS上年走咗。佢本身係FTM,老公做生意,去到果邊老公繼續remote control盤生意,佢就繼續湊仔,opportunity cost 好低。

另一個就係本身2公婆都搵得唔多,賣樓拎住200萬就走。2個女都打算入state school就算。

但亦有一部份朋友本身手揸外國passport,2公婆夾埋搵10幾萬,唔係一個特別多一個特別少,呢類家庭其實唔容易走,因為大家搵嘅人工差唔多,去到外國有一個要湊仔得返另一個搵錢其實未必夠讀private school (day student都同香港IS差唔多價),咁佢地通常會揀留喺香港送個小朋友入 IS 。因為香港 IS afford得到而且佢地手揸passport隨時走到,如果情況變得接受唔到,到時買張機票已經可以走。

我屋企情況係,我老公係英國人,仔係BC,我地一樣未有離開嘅打算,我同我老公2個夾埋年收入大約200多少少,但唔係一個特別多另一個特別少,如果而家走我地個opportunity cost好高,因為我要湊仔,我老公take home會少過香港,所以我地都係繼續留港。
佢有朋友(2個都係expats同香港冇connection)有一個小朋友都係繼續留港,因為其中一個係教IS,返到去英國其實唔會搵到而家喺香港教IS嘅人工,另一個做銀行拎expat package。

不過當然,佢身邊亦已有朋友陸續離開(有小朋友嘅居多),單身嘅通常繼續留港。

lui 發表於 22-5-1 17:30

我認識那些2-3m一年的人,首先也已累積一定財富,然後又基本上糸巳經做到global tr ...

我个child 学校又無乜同學退学wor

lui 發表於 22-5-1 17:30

我認識那些2-3m一年的人,首先也已累積一定財富,然後又基本上糸巳經做到global tr ...

呢個轉校潮確實可以改變一啲人嘅命運,我自己讀小學時藉呢個機會更上一層樓,我仔同我一樣,差不多年紀有得轉校,升中煩少樣嘢。
記得當年移民嘅同學有唔少都回流香港,但係今波移民潮,我就唔係咁樂觀啦⋯⋯

mandy_ng207 發表於 22-5-1 18:23
呢個轉校潮確實可以改變一啲人嘅命運,我自己讀小學時藉呢個機會更上一層樓,我仔同我一樣,差不多年紀有 ...
你唔係咁樂觀嘅意思係走咗唔會再返香港?

粉紅布丁狗 發表於 22-5-1 18:15
我个child 学校又無乜同學退学wor

我女個級都冇,不過呢啲有傳染性,如果多同學走,可能其他人又會稔。

mandy_ng207 發表於 22-5-1 18:23
呢個轉校潮確實可以改變一啲人嘅命運,我自己讀小學時藉呢個機會更上一層樓,我仔同我一樣,差不多年紀有 ...

你仔轉校了?恭喜哂

PSKLAI 發表於 22-5-1 19:04

似係

PSKLAI 發表於 22-5-1 19:04

我覺得未必

當他們在英澳 讀完大學, 如在當地 找工不順利, 好可能會 回 香港/中國 找工作機會.

lovebb2 發表於 22-5-1 20:58
我覺得未必

當他們在英澳 讀完大學, 如在當地 找工不順利, 好可能會 回 香港/中國 找工作機會.

yes, agree, 好現實!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊