用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港政府唔該取消熔斷機制啦
樓主: Taimum
go

[英國] 香港政府唔該取消熔斷機制啦   [複製鏈接]

summer14 發表於 22-4-8 22:45
好似我阿女咁,二月時booked BA 4/4返香港,酒店當時要book二十一日隔離。之後政府宣布熔斷,咁就改機票到2 ...

熔斷真係呢一D唔文明國家, 專制的地方先會咁做 。
有D國家對外防輸入係好嚴格, 但都會開放比自己國民入境 , 就算航班比以前少 ,都一定返到去 ,登機前檢測、酒店隔離 。
為免自己地方有感染, 令市民生病確診、拼發症甚至死亡無可厚非係要做防衛 。但另一面看 , 當個個地方都有一定感染人數 和接種疫苗, 而且知道呢個疫症不會突然消失 , 係咪自我國土封閉代表無事 ?是否呢個Covid 19會從此消失?  香港呢一世都斷絕對外經商貿易, 斷絕外交 , 只倚靠深港通、滬港通就是世界經濟金融中心?

香港唔病死都餓死啦 , 香港是對外
經濟型, 樓價租金都很高,捱完一年又一年, 現時有很多人手停口停 , 現在已不只去年的抗疫疲勞咁簡單 ,很多中小企鹽水都吊光 。
每一名香港居民登機前跟足政府規定,到指定認可化驗所做PCR 檢測 ,又落機再檢測, 預訂酒店才可登機, 去到檢疫酒店要做幾多次檢測都一定會照做 , 之後再去社區強檢 ,入境措施越加越辣, 機票又難買、酒店又難訂,唔係返來玩, 係返自己屋企 , 做足咁多野 ,倒頭來「熔斷」呢兩個字還是懲罰香港居民、懲罰航空公司、懲罰機組人員。

katrinafu 發表於 22-4-8 23:51

除咗熔斷機制仲有機組人員要隔離,好多機組人員跟本唔想黎香港,早前幾間航空公司包括英航想政府改閉環,不過政府無理,之前佢禁人哋,而家人地索性唔黎啦。

講得好,這個熔斷,讓好多人吃了不少苦頭。真係多謝哂正苦。

yuyueng 發表於 22-4-9 07:21
除咗熔斷機制仲有機組人員要隔離,好多機組人員跟本唔想黎香港,早前幾間航空公司包括英航想政府改閉環,不 ...

這兩天,我都有同樣諗法。航空公司唔係唔想復航,唔係唔想搵錢,係無辦法。熔斷機制太厲害,BA和VS寧願唔飛香港航線,賺少一條國際線,兩間航空公司是英國本地公司,唔飛香港,大把歐美航線恢復緊,洗鬼跟香港正苦玩呀? 香港市民(我們)選擇少左,無言!

TTEE1819 發表於 22-4-9 08:52
這兩天,我都有同樣諗法。航空公司唔係唔想復航,唔係唔想搵錢,係無辦法。熔斷機制太厲害,BA和VS寧願唔 ...
政府已經只係比香港人返黎,但又設下諸多限制,好多都係公幹或回家,其實檢測或隔離7日都應該取消埋,先無條件開比香港人返港,之後再慢慢放寛比旅客,唔係政府係咪打算以後都係咁呢。

回覆樓主:

見唔到仔女,心傷; 航班取消要再買機票,隔離酒店改日子要畀penalty,荷包傷!

回覆樓主:

政府肯取消熔斷已經心滿意足

etoile 發表於 22-4-9 09:57
見唔到仔女,心傷; 航班取消要再買機票,隔離酒店改日子要畀penalty,荷包傷!
...

回覆樓主:

而家差不多每個月都在改機票改酒店,真係心力交瘁  

yuyueng 發表於 22-4-9 09:41
政府已經只係比香港人返黎,但又設下諸多限制,好多都係公幹或回家,其實檢測或隔離7日都應該取消埋,先無 ...

我一直都以為只有香港人可以入香港境,但回港時見immigration visitor條隊有幾個人排隊,先知原來係咁!其實熔斷根本冇人得益:airline 巳經唔想飛hk、一熔斷又要聯絡客人refund 或voucher、隔離酒店不停要幫客人改日期取消搞refund、 我地d仔女回港由期望到失望、家長更加⋯⋯無言

summer14 發表於 22-4-9 11:15
政府肯取消熔斷已經心滿意足
再唔取消,人哋航空公司真係唔再飛香港啦,好似維珍咁一停就停半年,下次一年,之後永久唔黎。

TTEE1819 發表於 22-4-9 08:52
這兩天,我都有同樣諗法。航空公司唔係唔想復航,唔係唔想搵錢,係無辦法。熔斷機制太厲害,BA和VS寧願唔 ...

exactly,而家啲人報復式旅行,英國機場出境多人到,少個香港有咩所謂,我上個月英國飛美國,全機滿,今個月英國飛西班牙,又係全機滿

請問政府邊個網站可以睇到邊一條線航班被溶斷及時間幾時開始
謝謝

回覆 GohSam 的帖子

政府熔斷都係防護中心出新聞稿,呢個係網友自己搞嘅。
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1qpOK2I0F86GwQUABMtJDWITu1PYrqFKNF5XwI6Cps-Q/htmlview

都好多班,真係遇計唔到,CX 21有機,如被溶斷,即可能由23或24停7曰,29號都危危乎

回覆 Taimum 的帖子

有冇議員可以幫手??  政府知唔知外國回港既香港人被折磨成點??  洗了幾多冤枉錢?  花了多少精力和壓力才能回家?  
強烈要求香港政府立刻取消不合時宜的溶斷機制隔離政策!!

GohSam 發表於 22-4-9 18:37
都好多班,真係遇計唔到,CX 21有機,如被溶斷,即可能由23或24停7曰,29號都危危乎 ...

29/6 班機,30/6 先抵港,會唔會都避到溶斷

回覆 weekychan 的帖子

依家議員全部跟黨走,搞都同內地通關先啦,邊得閒理啲留學生吖。

weekychan 發表於 22-4-10 19:45
回覆 Taimum 的帖子

有冇議員可以幫手??  政府知唔知外國回港既香港人被折磨成點??  洗了幾多冤枉錢?  花 ...
我都想知有冇議員幫到我哋,每日不停check email看看航班有冇取消,真係精神崩潰😡!
‹ 上一主題|下一主題