用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港政府唔該取消熔斷機制啦
go

[英國] 香港政府唔該取消熔斷機制啦   [複製鏈接]

我地就嚟被玩死啦!Book完機票又被取消,好彩book得番就好,唔好彩book唔番又要改酒店!香港政府唔該取消熔斷機制啦!
   9    0    0    0

唉,真係身心疲累

政府政策離地,呢隻病毒傳播力強但大部人輕症或無病徵,幾乎全球都與病毒共存,一班機三個就熔断,唔啱比例,一日唔取消,香港會愈來愈被孤立

Taimum 發表於 22-4-8 01:03
我地就嚟被玩死啦!Book完機票又被取消,好彩book得番就好,唔好彩book唔番又要改酒店!香港政府唔該取消熔 ...

樓主你慳番啖氣啦
如果佢哋肯聽人講嘢
香港就唔駛搞成咁啦!

我地就嚟被玩死啦!Book完機票又被取消,好彩book得番就好,唔好彩book唔番又要改酒店!香港政府唔該取消熔 ...

I think 因為內地有熔斷機制, 所以香港政府要配合

政府玩禁飛又玩熔斷,航空公司真係唔玩啦,再加上仲要酒店隔離,以前一日都五班直航返港,而家搞到十日一班,人都顛,一年返來一次咁難,香港好多讀中學嘅留學生。
個病毒傳染性強但症狀低,應該取消埋熔斷啦。

yuyueng 發表於 22-4-8 07:22
政府玩禁飛又玩熔斷,航空公司真係唔玩啦,再加上仲要酒店隔離,以前一日都五班直航返港,而家搞到十日一班 ...

Virgin都可能安排不到機組人員

回覆樓主:

因為熔斷,因為無直航,這一學年的Christmas 和Easter,  好多家長都唔能夠安排孩子回港小休。Summer啦,返一次都好呀,見下家人,見下長老。點不知,撲機票都讓大家身心疲累。要洗多左錢都算啦,係搵唔到機票,搵到機票又未必搵到酒店。

真係想鬧爆....

唔該取消埋酒店隔離,之前個巴婦隔咁多日又點啫,最後咪無中都隔到中咗.打齊2枝針就不用隔喇!

回覆樓主:

金融界或毛涼地剷商出來講先有用,蟻民就算死都係冇用。

回覆樓主:

航空公司真正慘,檢驗又唔係佢哋負責,係啲當地仲係認可既公司,上機前報告陰性但落機變陽性,罰就係罰航空公司停飛,點解變成航空公司責任? 我係航空公司老闆都唔玩啦!唔飛香港,飛多幾轉新加坡,或其他無溶斷既地方好過

回覆樓主:

你哋都好啲吖,只係聖誕復活未有回來,我那個去年復活節回英到現在都未有回來(食正去年暑假溶斷), 而且都係中學生。

rubycourt 發表於 22-4-8 09:49

唔該取消埋酒店隔離,之前個巴婦隔咁多日又點啫,最後咪無 ...

咪系羅!你隔100日都無用架,第99日起酒店被傳染咪一樣帶病毒出黎!其實而家起香港既人都系家居隔離,咪又系周圍走照返工堂食,而家病毒弱好多,打整2針就比人返黎啦,真系一年返1次,其實唔系話返黎放暑假,有好多野要搞,OK鏡要配,有D證件要申請之類,加上放暑假真系無地方去。

回覆樓主:

呢個溶斷唔止玩死留學生,直情玩死成個香港啦

東方日報A2:國際樞紐變孤島  航空業窮途末路

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220408/bkn-20220408033059242-0408_00822_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

manman333 發表於 22-4-8 10:04
你哋都好啲吖,只係聖誕復活未有回來,我那個去年復活節回英到現在都未有回來(食正去年暑假溶斷), 而且都 ...

真係陰公,嗯!

去年我比較好彩,5月出通知放寛,我拿拿聲買6月1日機票,即走,順利回港。

newfather 發表於 22-4-8 09:51
金融界或毛涼地剷商出來講先有用,蟻民就算死都係冇用。

當然明啦,無用都要呻兩句,谷埋谷埋好辛苦。以前就有教協和議員替我們發聲,現在要就..... 哎!

幸福花海 發表於 22-4-8 06:45
政府政策離地,呢隻病毒傳播力強但大部人輕症或無病徵,幾乎全球都與病毒共存,一班機三個就熔断,唔啱比例 ...
根本就係唔想你哋出入

已經變到一年先返一次, 暑假返黎也變到咁難

TTEE1819 發表於 22-4-8 11:06
當然明啦,無用都要呻兩句,谷埋谷埋好辛苦。以前就有教協和議員替我們發聲,現在要就..... 哎!
...

呢兩三年,每年都要搞一大餐先返到,真係身心疲累  

CircleFat    發表於 22-4-8 12:30

manman333 發表於 22-4-8 09:59
航空公司真正慘,檢驗又唔係佢哋負責,係啲當地仲係認可既公司,上機前報告陰性但落機變陽性,罰就係罰航空 ...

我剛打去Virgin問下自己個booking,可full refund、voucher(未改下個日子仍可full refund)、可轉名轉地方,有效期至2023/12/31,仲有佢地有noshow policy,即要留意你原來起飛日子,盡快決定要点改,如果無改,就當noshow,成張票取消!仲有Virgin今次取消飛香港至9月2日,原因都是政府熔斷問題,嚟緊隨時其他航空公司跟住做。
‹ 上一主題|下一主題