用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 OEA 要求的attendance certificate
go

[英國] OEA 要求的attendance certificate [複製鏈接]

今年是大學Year 1 ,申請了OEA. 學校是三個term,一次過交了全年學費但只發放2/3津貼額,要求交OEA 5或original attendance certificate。想問大學會有attendance certificate嗎?
   3    0    0    0

回覆 SIYip 的帖子

我仔仔將張OEA5 form email 給大學,大學好熟手,幾日就email 返畀仔仔。

maximum2002 發表於 22-4-7 22:08

我仔仔將張OEA5 form email 給大學,大學好熟手,幾日就email 返畀仔仔。 ...

OEA 5 是寫day school,是否沒問題呢?email 去大學咩部門?

如果子女唔係住大學宿舍,就屬走讀生,攞day school allowance, 而填OEF申請書時,要同時交OEF5 Day school allowance certificate of attendance. 如果你子女係住大學宿舍,就可以申請寄宿學校津貼,咁就應該唔使填OEF5. 你可以問返你公司嘅 Admin Division.

因為交仔仔處理,我也不太清楚他send email 給大學哪個部門,相信是類似admin office 的部門。

回覆樓主:

OEA 大學都有得claim 嗎?我以為只是中學

回覆 lee2046 的帖子

只要子女仍是18歲或以下,讀大學仍可以申請OEA. 但到19歲便沒有資格申請。

maximum2002 發表於 22-4-9 01:15

只要子女仍是18歲或以下,讀大學仍可以申請OEA. 但到19歲便沒有資格申請。 ...

謝謝你

lee2046 發表於 22-4-8 23:45
OEA 大學都有得claim 嗎?我以為只是中學

可以,應該係以歲數計,到19歲就無啦。

maximum2002 發表於 22-4-9 01:15

只要子女仍是18歲或以下,讀大學仍可以申請OEA. 但到19歲便沒有資格申請。 ...

對,我孩子中學時期攞到,剛剛19就上大學,就無了。

TTEE1819 發表於 22-4-10 08:50
對,我孩子中學時期攞到,剛剛19就上大學,就無了。

請問大學一年要預多少錢?連食宿租屋

PUIPUI2000 發表於 22-4-10 18:04
請問大學一年要預多少錢?連食宿租屋

每個學生洗費不同,睇佢大唔大洗。
比個參考:

我孩子,Year 1, 除左sat出街買餸,順便跟同學在街食lunch,其他時間自己煮,佢寧願自己煮喜歡的食物。

大學宿舍,£51xx(因為2020聖誕後停課至3月,全數退左好似9 weeks or 10 weeks宿費。單人房,有自己洗手間,每星期好貴)

生活食用,£12xx,因為Covid-19,出唔到街,洗費少。

電話和上網費,£240

無啦。9月中至5月尾,共8個幾月。

今年,未埋數,多左每日來回campus bus fare, 但租屋跟同學share, 平過大學宿舍。我估今個學年唔會貴好多,因為我孩子知佢父母窮,佢一向唔大洗,錫住我們銀包。

我朋友孩子唔煮,餐餐外食或外買,所以我朋友話重皮 叫哂救命。

TTEE1819 發表於 22-4-10 08:48
可以,應該係以歲數計,到19歲就無啦。

明白

回覆 PUIPUI2000 的帖子

一年大約港幣40至50萬。
‹ 上一主題|下一主題