用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點樣由英國飛香港時間上最穩陣?
go

[英國] 點樣由英國飛香港時間上最穩陣?

亞女五月尾回港,一定嗰兩三日返到香港,早唔到遲唔到。
國泰一個月兩班,日期唔啱,英航維珍唔飛,已預咗要轉機和做定一些fall back安排。Transit星加坡又唔得。大家覺得點樣飛,熔斷機會細D,亦都安排到fall back?(emoji)(emoji)

回覆 gdluck777 的帖子

5月30法蘭克福有一班CX去香港,唔知啱唔啱你?

回覆樓主:

你亞女幾歲?點解經星加坡返唔得呢?

雖然SG無transit,但都係出一出閘再去check in 就得,佢4月1放晒比international travelers, 完全唔駛再quarantine 同day 2 test。如以現在溶斷下而你又只可某幾日返,星加坡最適合,因為都係較多airline返香港,有CX,SG, Scoot, HKexpress......。ban咗一條airline,都可以即刻轉另一條

foxli 發表於 22-4-6 15:44

5月30法蘭克福有一班CX去香港,唔知啱唔啱你?

謝謝資訊, 但日期唔啱,佢只可5月19 、20 、21 離開英國, 因18號考最後一科試, 但30/5有重要事情在香港一定要出席(emoji)

sp3014 發表於 22-4-6 16:32
你亞女幾歲?點解經星加坡返唔得呢?

雖然SG無transit,但都係出一出閘再去check in 就得,佢4月1放晒比in ...

阿女19,我都有諗過這個方案:-
在英國臨上機前在Heathrow做PCR, 5:30am 到星加坡,攞行李入境再check-in,搭8:40am 機星航回港,再book埋第二天早上6am Scoot 做back up. 但唔知可唔可行。
我在HK Quarantine Support Group問,似乎冇人試過同日在星加坡出入境. 打電話去星航問,佢居然話PCR一定要在星加坡做,唔可以在英國做.問香港政府,佢又話只要是48小時,做PCR地點不需要和起飛地點一樣.
請問有冇人試過這樣飛回香港?

咁KLM 5月19日阿姆斯特丹飛香港都好大機會上到機,佢穩陣過中東三寶。

gdluck777 發表於 22-4-6 19:16
在英國臨上機前在Heathrow做PCR, 5:30am 到星加坡,攞行李入境再check-in, ...

如果已經19歲,更加可以放心一試,因為新加坡較多不同航空公司可以揀返香港和有突發需要時你女已夠年紀可以check in hotel。新加坡現在入境打齊針真係好方便,治安好和環境乾淨

英國入境新加坡只要做supervised ART就可以了(平和快),到了新加坡可以去Raffles Medical (機場有centre,但唔肯定有無express PCR做) 做PCR for 入境香港

你可以用個automated self help tool看看入境要求,清楚易明

https://safetravel.ica.gov.sg/arriving/overview

gdluck777 發表於 22-4-6 19:16
在英國臨上機前在Heathrow做PCR, 5:30am 到星加坡,攞行李入境再check-in, ...

If you are travelling with SQ or TR from SIN to HKG, you must take a PCR test in Singapore. This is because the airline does not want to get banned from flying into HK due to passenger fail to comply with the boarding requirement document. If you take the test in Singapore, it is easier for them to check whether it is approved by the government of Singapore which would fulfill HK requirement.

foxli 發表於 22-4-6 19:21

咁KLM 5月19日阿姆斯特丹飛香港都好大機會上到機,佢穩陣過中東三寶。 ...

謝謝, 讓我研究吓趕唔趕得切由倫敦趕過去阿姆斯特丹先。

summerhotel1 發表於 22-4-6 20:11
If you are travelling with SQ or TR from SIN to HKG, you must take a PCR test in Singapore. This is ...

謝謝你解開謎團.

sp3014 發表於 22-4-6 19:46
如果已經19歲,更加可以放心一試,因為新加坡較多不同航空公司可以揀返香港和有突發需要時你女已夠年紀可 ...

謝謝資訊,讓我再研究一下(emoji)(emoji)(emoji)

gdluck777 發表於 22-4-6 14:27
亞女五月尾回港,一定嗰兩三日返到香港,早唔到遲唔到。
國泰一個月兩班,日期唔啱,英航維珍唔飛,已預咗要 ...

仲有熔斷機制的話,好難穩陣

所以我都會book多一班做back up。

回覆樓主:

請問星加坡機場Express PCR Test要幾耐有result? 我見星航飛香港有13:05,如果05:30到星加坡,出境在機場做PC R Test,有冇機會趕得切坐13:05即日回港,不用在星加坡酒店留宿一晚?

gdluck777 發表於 22-4-7 08:14
所以我都會book多一班做back up。

咁俾左 double 錢?!

請問如果要轉機,係咪計由UK起飛前48小時的PCR,或最後轉機航班的起飛時間的48小時?

回覆樓主:

係咪因為星航要離境,
所以坐星航係咪一定要喺星加坡再做一次PCR?

kct18 發表於 22-4-7 08:43
請問如果要轉機,係咪計由UK起飛前48小時的PCR,或最後轉機航班的起飛時間的48小時?
...
48 hours from the flight that departs from the transit country to HK.

foxli 發表於 22-4-6 19:21

咁KLM 5月19日阿姆斯特丹飛香港都好大機會上到機,佢穩陣過中東三寶。 ...
請問為何講KLM穩陣過中東三寶?

好多謝大家資訊。
經過一輪研究各位提供的資訊,我最後用$7xxx訂咗張KLM來回倫敦可取消及全數現金退回的機票。現正考慮要否用BA vochure換一張同晚稍後開出倫敦飛星加坡的機票做backup。BA應該可以免費更改, 但星航每日三班機倫敦飛星加坡,應該唔駛 backup?
因KLM每七天一班,如果要熔斷,起飛前六天應該已經知道,應該有足夠時間安排新加坡回港要的東西。