用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE的中文科成績應當降低門檻嗎?
樓主: chitchit0520
go

DSE的中文科成績應當降低門檻嗎?   [複製鏈接]

piyohk 發表於 22-4-5 09:48
降低門檻(知道唔係你首先提出)?為什麼要降低門檻?為咗阿仔幾年後中文DSE得2,仍可以入神科做尖子?DSE ...

其實而家英文取3%已低過中文取3%, 又無人討論喎

poonseelai 發表於 22-4-5 12:13

DSE 英文 3 對應 IELTS 5.48-5.68
較八大 NJ 要求 IELTS 6.0-6.5 低

https://www.hkeaa.edu.hk/en/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

poonseelai 發表於 22-4-5 12:13

DSE 中文 3
較八大 NCS/NJ 申請人中文要求高
GCSE 只要合格(C/4) 甚至更低亦可

NCS 申請人中文要求
港大 GCSE E/3
中大 GCSE C/4
科大 GCSE E/2
理大 GCSE C/4
城大 GCSE C/4
浸大 GCSE C/4
嶺大 GCSE C/4
教大 GCSE C/4
都大 GCSE E/3

GCSE
Old Grade = New Grade
A*/A = 9/8/7
B/C = 6/5/4
D/E/F/G = 3/2/1

5 Strong Pass
4 Standard Pass

https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/547/

chitchit0520 發表於 22-4-5 10:53
我睇完個原作者講,都有此感覺,其實都係講考試技巧。

而且而家出埋範文,理應更易。

DSE~ 2024年前考的12篇範文答題部分(有得温習部分),分數佔整份中文卷%非常之少。

即考核學生中文根底非常之重。

不過,英文科都係考根底嘅。

這帖竟然見到咁多EK常客來留言,我都想揍下熱鬧講幾句。

樓主第一帖入面都有好多條問題,但最終都係圍住1個討論點:
有無足夠原因引證到降低中文收生要求就可以令院校收生收得更貼近所想要嘅人。這個是可以討論的.
但如果調轉頭睇,有人會話呢d係尖子,佢讀呢科唔洗用到中文,中文肥咗無得入好唔抵,降低就入得喇,好浪費,中文唔好好唔著數. 這樣就好大問題。這些係家長睇自己本身仔女利益為依歸的"理由",絕對唔可取.

見大家都明白回應都係講出遵守遊戲規則是公平的基礎. 這個很安慰呢.大把學生努力撥時間去追上中文而分散咗其他科目的溫習時間.佢哋亦唔可以話因為咁叫人哋將3X收低一格, 因為我點點點.... 考試就係講策略, 尖子炒中文係策略失誤,非考試本身問題.

有些回應都指出某些學系已經會為呢d失誤考生獨立評估入學,比學位佢哋(成功嘅話),呢個制度已彌補咗一刀切拎"3"這門階的不完美, 衰d講 "拎晒著數啦,但你值嘅,你考其他科咁鬼突出". 仲有需要無差別去降去"2"?

見你哋講考核中文的內容/形式/選材, 這個是另一個課題, 點考都好, 同考到2或3級先叫合格唔關事吧. 考生可以話難捉摸,亦可以話無鬼用, 但我想客觀d睇, 點解咁多考生合格,某些會肥?這個絕對係個人問題,要適應考試要求嘛, 真係咁不滿係可以唔考dse嘅. 另一個觸發到嘅現象值得大家高分低分都探討下嘅係, 如果這些咁皮毛的中文(你哋話無學中國文化文字嘅本身價值或者素養) 都肥或者吃力, 仲改多兩改傾向考當年AS 中國語文及文化科???? 我覺得會屍骸片野喇. 這些考試內容的確係值得優化和改進/加插多些"實用"元素. 值得另外討論嘅.

最後, 我絕對同意樓主所講, 這些"猜度標準答案"去評分/去溫習 係香港DSE或者以前HKCEE/HKAL 的敗筆,絕對唔支持. 我自己讀HKCEE+HKAL,當年嘅中文,中國文學,中國語文及文化科 都無而家dse 中文出題咁多前設. 有時好難怪嘅,明明有先淺後深的考試續步考進(HKCEE-- HKAL), DSE就咁一個過,確係比考生無太多空間去改進.只好推前在初中學好,才為上上之策

Poyau 發表於 22-4-5 13:51

DSE 中文 3

都係歸返本位吧,DSE就係DSE,唔好游咗出公開,去到英國吧~~~

chitchit0520 發表於 22-4-4 13:37
我不清楚你所指的中文不是考這些,英文則是,指的是什麼?

不過我會認同中文為第一語言的要求應該與英文 ...

樓主你講得啱。好多人都唔會分第一同第二語言。
全球考試,第一語言的考核在於能不能夠『用』該語文的最基本元素去清楚表達和分析所盛載嘅思想和邏輯, 前設係考生以第一母語無障礙咁運用在實際生活中(例子:假定學生隨心已知點寫公告/報告,因為日常生活多接觸,見字就識寫架喇,可惜學生唔睇書唔留意周遭事物,大廈有張貼唔睇,睇咗對格式無印象,新聞寫標題寫得衰想學都學唔到, etc.....)

第二語言就係非母語, 所以會學生字,學句式, 學表達簡單至較複雜的思考. 包含聽寫講 3方.

正路度度考first language都唔會考聽同講, 只考寫架咋

得閒去睇下SAT 或者ACT 考英文果部份, 真係考MC添咋,難的但唔會考文學嘢,考理解力應用多(佢哋假設全球學生都唔一定用英文作第一語言). AP另一些卷係考Eng Literature and Language, 呢d真係文學嘢. 這個對比就係second language 同first language 的分野.

DSE嘅英文一定係second language的要求, 可惜DSE嘅中文唔湯唔水, 係出卷甚至乎出書最練習的出版學者都水平不高,社會嘅科技進步,少睇書多打機狂短訊, 大家先咁多broken language in mother tongue, 根基唔好,更係辛苦

我對DSE 唔認識,不過有個想法:
1)全部DSE學生都要考中文(I) , 程度可類近HKCEE時的中文,要合格(即3)才可入大學。類似entry requirements.
2) 大學時想主修中文/中國文學/中國文化研究/中史/中醫/比較文學/中國法律的學生,在DSE 應開設中文(II), 讓他們深入學習,早作準備。

以上安排,類近IB 同一subject但有Higher Level 及Standard Level 的選擇,而學生在選前要想一想將於大學時想修讀什麼。

Radiomama 發表於 22-4-5 14:53
1)全部DSE學生都要考中文(I) , 程度可類近HKCEE時的中文,要合格(即3) ...
exactly。
而家dse數學都有2卷, 有隻好似考盡都係得4定5. 我覺得啱d文科生.

如果中文如你所講的,都係好易改到,真係造福考生. 不過最後我估唔會,因為出來個結果係可能8成半學生都只take低程度卷. 咁香港人....香港..... 香港喎..... D官又覺得難睇難為難接受喇.

唉~

1)全部DSE學生都要考中文(I) , 程度可類近HKCEE時的中文,要合格(即3) ...

宜家嘅DSE Grade 3已經係~60%,亦即係Jupas 嘅general requirement,若降至Grade 2,係~90%,又要考慮仲需唔需要考中文呢?人人基本上係會符合入大資格,不如慳返啲資源~

優化課程/考卷,係可以討論。原意係就希望更多人可以滿足general requirement,更貼近現實。副產品係一旦人多咗,份卷變成相對淺咗,Grade 3變成~90%,又是否迫令general requirements 變成Grade 4呢?

呢個要取平衡,係有探討空間,並非為遷就而改動,學生有33222, Jupas Degree宜家係唔保證一定可以有degree offer,呢個係現在情況~~~

chickchick 發表於 22-4-5 14:58
exactly。
而家dse數學都有2卷, 有隻好似考盡都係得4定5. 我覺得啱d文科生.

如我上述建議,只要在英文科也有I & II的安排,然後規定考生在兩個語文科目之中至少選一個Paper II; 咁始終會有一定%學生(中中)會揀中文II, 英文I; 若干%揀英II, 中I; 又有若干狀元材料會揀中英II。
咁咪幾好。

這個提議幾好
都係有相同問題: 出題方式.

chickchick 發表於 22-4-5 14:48
樓主你講得啱。好多人都唔會分第一同第二語言。
全球考試,第一語言的考核在於能不能夠『用』該語文的最基 ...
SAT英文部份我覺得唔係考英文, 係用英文去考其他能力. 同DSE中文好唔同.

clz 發表於 22-4-5 15:47
這個提議幾好
都係有相同問題: 出題方式.

我建議的是框架,至於出題,呢個係課程內容和考評問題;我真心覺得教育界的朋友無理由做唔好。

Radiomama 發表於 22-4-5 15:56
我建議的是框架,至於出題,呢個係課程內容和考評問題;我真心覺得教育界的朋友無理由做唔好。

...
我真心覺得教育界的朋友無理由做唔好>> 我都同意. 可惜同幾位資深中文老師傾過, 佢地都幾多意見. 例如個闊度; listening, speaking 佔去太多課時, 等等

Radiomama 發表於 22-4-5 15:19
如我上述建議,只要在英文科也有I & II的安排,然後規定考生在兩個語文科目之中至少選一個Paper II; 咁始 ...

The current DSE eng subject already offers easier options for papers 1 & 3.Max score cap at level 4 for the easier options

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/eng_lang/2021hkdse-e-elang-rev1.pdf

chitchit0520 發表於 22-4-5 17:15
係?
咁希望有關人士(提出呢個質疑既人)睇到你回應
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Press_Release_Eng.pdf
See annex 1.  In fact, results of Chinese 5**, 5*, 5 and 4 all better than English
‹ 上一主題|下一主題