用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

uns 發表於 23-3-5 17:41
想請教下呢位JM

我女想讀醫,佢今年中四,成績全校top 25%,DSE取41分有難度。

想 NJ 入醫科要以 AL 4A* 為目標
行A工廠之路 可能較易 亦非容易

想請教下呢位JM

我女想讀醫,佢今年中四,成績全校top 25%,DSE取41分有難度。

好多人係咁様行。
但你女已經中四,英國比較出名嘅高中已經完成interview好多已收了生。

快手搵agent 問下仲有邊間可以考。

回覆樓主:

佢無讀過IGCSE, 唔知會否好難pick up A level?

想請教下呢位JM

如果你係目標醫科或者TOP 科, DSE 條路係辛苦好多. 你真係要快D安排.
好TOP 學生行DSE, ALEVEL, IB 都TOP.
係如果TOP下低少少果D, 就行條非DSE路,會易D到逹目標.

uns 發表於 23-3-6 14:20
佢無讀過IGCSE, 唔知會否好難pick up A level?

首先同女女傾下,睇吓佢自己想唔想。
佢立定決心,就找agent, agent 多數係免費的,會俾意見你。亦會安排評估,咁你就會大約知道女女嘅程度、可以考邊幾間學校。
始終都係要睇小朋友自己想要什麼,我哋父母只有盡能力之內可以做嘅去幫佢地。

想請教下呢位JM

Non Jupas 報CU/ HKU medicine, 最低成績 IAL 4A* or IB 43/45, 收生 人數比DSE 少很多

uns 發表於 23-3-6 14:20

老實說

醫本身唔易入,如果真係想入呢科, alevel 難pick up都要pick. 如果alevel 都攪唔掂, dse機會更渺茫。

另 ib alevel 當中 alevel 係對相易pick up.. 似local school 教學較考試mode

Banyan1212 發表於 23-3-6 20:38
Non Jupas 報CU/ HKU medicine, 最低成績 IAL 4A* or IB 43/45, 收生 人數比DSE 少很多

要睇邊間, 根據中大公布, 22年中大295個學額收了205個dse, 即90個non jupas, 計落hku 只收了131個dse, 即164個non jupas, 至於non jupas 幾多ib或其他就要問返大學

https://www.med.cuhk.edu.hk/press-releases/cuhk-announces-2022-23-admission-scores-for-medicine

poonseelai 發表於 23-3-6 22:57

要睇邊間, 根據中大公布, 22年中大295個學額收了205個dse ...

請問邊度可搵到HKU 收MBBS Non Jupas 人數?

Banyan1212 發表於 23-3-6 23:24
請問邊度可搵到HKU 收MBBS Non Jupas 人數?

我用中大公布每間大學醫科學額295, 減去收dse人數

poonseelai 發表於 23-3-7 00:39
我用中大公布每間大學醫科學額295, 減去收dse人數

Ic…. 港大有冇公佈收咗幾多DSE/ non jupas?

Banyan1212 發表於 23-3-7 14:44
Ic…. 港大有冇公佈收咗幾多DSE/ non jupas?

https://topick.hket.com/article/3324639/%E3%80%90JUPAS%E3%80%91336%E5%90%8DDSE%E5%B0%96%E5%AD%90%E8%AE%80%E9%86%AB%E3%80%80%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E8%81%AF%E6%8B%9B%E5%8F%96%E9%8C%84%E7%8E%8744-%E5%89%B5%E8%BF%91%E5%B9%B4%E6%96%B0%E4%BD%8E

girl2016 發表於 23-3-7 16:49
https://topick.hket.com/article/3324639/%E3%80%90JUPAS%E3%80%91336%E5%90%8DDSE%E5%B0%96%E5%AD%90 ...

Thanks

Banyan1212 發表於 23-3-6 23:24
不過要留意,non Jupas 亦包括graduate entry 嘅學生,聞說HKU今年最少收咗30位已經完成first degree嘅同學。

小豬脾 發表於 23-3-7 20:28
不過要留意,non Jupas 亦包括graduate entry 嘅學生,聞說HKU今年最少收咗30位已經完成first degree嘅同學 ...

Oh yes….. 謝謝提醒!競爭也大

小豬脾 發表於 23-3-7 20:28
不過要留意,non Jupas 亦包括graduate entry 嘅學生,聞說HKU今年最少收咗30位已經完成first degree嘅同學 ...

已完成first degree, 咁咪好大年紀?

uns 發表於 23-3-7 22:33
已完成first degree, 咁咪好大年紀?

遲幾年. 不過其實年紀唔係問題。能力先係考慮位,聽講如果UK Degree果啲係 G5大學 first hon 。
勁人黎

happyLC2006 發表於 22-4-3 19:30
多謝你的有用資料!
咁我諗阿女機會好微了。
她讀 Bio, Geog & History, 這三科都是他最喜歡的科目,所以 ...

可以考慮nursing

会有點…實力唔夠,即使入到都會讀得好辛苦架,加上如果佢無興趣就吾好考慮入醫了。我個仔IB滿分(45分)入Medi HKCU GPU prog 都每晚温習到一點幾,第二天7點起身,每日訓得6個鐘,日日如是…入到去個個都係尖子,但每年都有十幾人要retake, 三至五個離校。

小豆Daddy 發表於 23-4-8 11:49
会有點…實力唔夠,即使入到都會讀得好辛苦架,加上如果佢無興趣就吾好考慮入醫了。我個仔IB滿分(45分)入Me ...
又唔使咁灰心,考試唔及格通常是用的方法不適當,和個人能力未必有關。
‹ 上一主題|下一主題