用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

bbc2018 發表於 22-4-11 20:51
以你囡囡成績,有機會拿獎學金,就算同一個國家,唔同城市,大學學費,生活費亦可以相差頗大,或者您再研 ...

好多謝你的鼓勵呀!假如只是生活費的話,基本是負擔到的,只是阿女並非出自神校,又不是學霸的程度,奬學金方面真的有機會嗎?
不過真是多得你提醒,我也想順道一問,香港各大學的獎學金條件是怎樣的呢?機會多嗎?
仍有兩年時間,的確提醒了我可以研究一下,謝謝你!

ada_fung 發表於 22-4-8 19:17
https://youtu.be/8dOVrc47JYU

參考下,本來應該係係中三選科前睇。

睇完介紹BSc個妹妹講,佢自己讀FNS,以為去做Dietitian,但其實大部分畢業都做唔到Dietitian。政府、HA、NGO冇咁多職位。唔知十個有冇一個再讀埋 master同實習搵到Dietitian 位做。好多大學學位係唔配合社會人力資源嘅需求。

happyLC2006 發表於 22-4-11 21:52
好多謝你的鼓勵呀!假如只是生活費的話,基本是負擔到的,只是阿女並非出自神校,又不是學霸的程度,奬學 ...

現在香港的奬學金機會很多,有來自大學,政府,甚至有些私人機構也有。下面CU的你參考一下。中學校長會有很多資訊,有機會不妨問吓。

http://admission.cuhk.edu.hk/tc/scholarships/admission.html

P1001S 發表於 22-4-11 23:26
現在香港的奬學金機會很多,有來自大學,政府,甚至有些私人機構也有。下面CU的你參考一下。中學校長會有 ...

好多謝你資料!
有機會問下先

happyLC2006 發表於 22-4-11 21:52
好多謝你的鼓勵呀!假如只是生活費的話,基本是負擔到的,只是阿女並非出自神校,又不是學霸的程度,奬學 ...

香港有海外獎學金可以申請,您可以google search 下就有資料。
至於外國大學方面,每間大學,學系會有不同,有啲一收你入讀,就可以有奬學金, 相等於學費2成等。亦有些大學會根據成績和其他表現,給全額、半額等獎學金。易上大學網站了解

其實不需係神校、學霸都可以申請到奬學金的

bbc2018 發表於 22-4-12 11:03
香港有海外獎學金可以申請,您可以google search 下就有資料。
至於外國大學方面,每間大學,學系會有不同 ...

真的嗎?那就太好了,希望阿女有機會獲得吧!
另想請問,是否於報讀各學科時,學生自行申請的?抑或要由學校推薦或大學主動通知有資格呢?

happyLC2006 發表於 22-4-12 11:20
真的嗎?那就太好了,希望阿女有機會獲得吧!  
另想請問,是否於報讀各學科時,學生自行申請的? ...
香港的海外獎學金應該要自行申請,外國大學的奬學金,每間大學的要求應該唔同,相信大部分是大學主動通知。不過自己要上大學網站睇清楚規則和要求。

回覆樓主:

請問有沒有係海外如英國大学讀了一年医科或加拿大大学讀了一年health science ,再apply 入番港大或中大讀医?

粉紅布丁狗 發表於 22-4-12 17:33
請問有沒有係海外如英國大学讀了一年医科或加拿大大学讀了一年health science ,再apply 入番港大或中大讀 ...

點解要咁考?
:-D :-?

csbaik 發表於 22-4-13 14:15
點解要咁考?

non jupus 也可以來自海外的大學

請問有沒有係海外如英國大学讀了一年医科或加拿大大学讀了一年health science ,再apply 入番港大或中大讀 ...

原本的分已經足夠入香港的醫科就見過。

譬如有位男同學,第一年去劍橋讀 Natural Sciences ,然後第二年返嚟香港讀醫科。

否則, 大部份回流的,都已經完成至少一個學位。

我返而聽過響外國讀咗2年醫,成功接返響CU接返讀第三年。
返正non-jupas就係包括Jupas以外一切,咪去試吓。

P1001S 發表於 22-4-13 22:44
我返而聽過響外國讀咗2年醫,成功接返響CU接返讀第三年。
返正non-jupas就係包括Jupas以外一切,咪去試吓 ...

請問是甚麼國家?

粉紅布丁狗 發表於 22-4-14 10:37
請問是甚麼國家?

英國, 邊間U就唔知。

P1001S 發表於 22-4-14 12:39
英國, 邊間U就唔知。

ok, thank you
番香港讀medicine,  平好多!

happyLC2006 發表於 22-4-2 23:12
想請教各位,阿女在學校成績距離學霸仍有一段距離,級名次一向徘徊於15-20之間,band 1A-B學校。
但她對醫 ...

我女也立了當精神科醫生為目標,但也不是學霸,都不知怎算

Rich5 發表於 22-4-24 18:11
加油咯.相信"勤能補拙",將盡可能多的時間放在學習上,應該係可以的(指相距不很遠的情況下)

醫生註冊條例下首批認可醫學資格名單

https://gia.info.gov.hk/general/202204/27/P2022042700310_391533_1_1651032298122.pdf
我是護書簿

Rich5 發表於 22-4-24 18:11

我們一起加油、努力
‹ 上一主題|下一主題