用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 22-4-8 12:50
One fit for All嘅考試制度,我好簡單嘅想法,當某一批人水平係平均線以上,應該盡顯優勢。當另一批人水平 ...
one fit for all 都有好處,就係最公平。

b3410 發表於 22-4-8 14:57

睇你身在何處,再評估適用嘅邊款公平原則~~~

真係年年到時到候就見IB, DSE爭論,今次重騎劫咗個post. 其實冇野好爭,個世界幾時都係看似公平,但原來背後都係假嘅. 有能力,有得揀咪老板. 呢18年嚟都冇為下一代去評估或不懂或一句“車,我以前都係咁,老豆老母邊有理我讀咩”....咁咪繼續吧. 如你你你認為讀咩係入大學或神科著數,咁我提議真係要用心幫下代排排個計劃. 今次個post冇提AL或IAL.....人家有米,飛去英國,同班唔多勁嘅紅鬚綠眼,攞個4A星返嚟,一樣咁掂. 祝各位準IB, DSE, AL.....考生成功.“用成績回報你妳父母呢18年來嘅功勞吧........”應該結果大部份都公平嘅....

b3410 發表於 22-4-8 14:57

有邊國的主流考試唔係one fit for all?!主流就係咁。

大家都唔好講公平唔公平,家長自身入讀大學時, 見同學係出身名校/IS,英文好自己一大截,presentation/report 輕鬆好多,都唔會負面諗“公平唔公平“,都係出力讀好grade,一心畢業入神行。

家長出來搵工,都無得一味諗唔公平,大佬你city first hon,人地hku first hon, 再另一個stanford first hon,你唔同嘈人地HR 做咩screen走你?你要入頂流神行,就要早早耕耘,呢刻唔OK,有本事就再用experience-hired入,行呢條路嘅成年人比直入freshgrad平步青雲嘅多呢!

我想講嘅係,無話公平唔公平,點解唔諗簡單d, 係自身有限嘅資源爭取最大嘅努力? 入唔到咪讀個degree再考graduate entry,唔淨係dse會re-jupas,non jupas裏都有好多“曾經失敗者”去再努力申請過。

雖然以上所講,我唔係comment 各考試制度的內容、制度、以至大學收生準則,我只係想帶出一樣嘢:

當心中覺得不滿覺得唔公平時,很多事實或數據都會不自覺地傾向自己一方。大家都係想盡量公平d,出發點都係可接受嘅(如果唔係想用制度去排除競爭對手)。

唔好嗌交喇。

回覆樓主:

我對One for All呢3個字理佢解其實好簡單,大家唔好諗多咗,放多啲元素落去有排傾,亦唔會有單一結論~~~

相約比喻:
全場均一價$30,當然當中有筍野,亦會有賣貴咗嘅野,全部筍價老細都唔會開檔~
Free Size嘅T,大隻仔會話窄,Un仔會話大,只有部份人話fit喎~

就係咁簡單嘅理解~~~

mcl203 發表於 22-4-8 15:00
睇你身在何處,再評估適用嘅邊款公平原則~~~
最公平唔等於最好,不過要平衡各方面訴求,應該百花齊放,各取所需。

chickchick 發表於 22-4-8 15:24
有邊國的主流考試唔係one fit for all?!主流就係咁。

大家都唔好講公平唔公平,家長自身入讀大學時, 見 ...
今次講的清楚,又冇嗌交,叻叻

b3410 發表於 22-4-8 17:14
最公平唔等於最好,不過要平衡各方面訴求,應該百花齊放,各取所需。

好似有D茅盾咗,不過唔緊要,呢點討論完結~~~

b3410    發表於 22-4-8 20:01

happyLC2006 發表於 22-4-8 11:02
好多謝你!
可惜作為媽媽的我不夠叻,只能從旁協助他,希望能夠提供適當意見。
希望承你貴言,將來水到渠 ...

https://youtu.be/8dOVrc47JYU

參考下,本來應該係係中三選科前睇。
不過都有講下HKU各科的收生要求。

ada_fung 發表於 22-4-8 19:17
https://youtu.be/8dOVrc47JYU

參考下,本來應該係係中三選科前睇。

多謝你的寶貴分享!

delete

數據用得好,係要智慧。

數據唔會改變歷史,可以為未來做啲嘢嘅。

令人不愉快嘅字眼,我主動去編輯同刪除,呢十幾年都係咁。

態度嘅嘢,唔好咪改囉,好閒。

以前嘅工作關係,見過有唔少所謂分析都係得啖笑,可能勁嘅唔輪到我接觸到。

分析數據起碼都要有前瞻性,講舊史,就無趣啦。

過去左就算數架啦。

數據,真係好高深架,我睇summery,唔明咪叫個分析部主管打電話畀老闆解話囉。

香港,做唔做到野,睇人和多於其他,講到識飛都假。
開心返啦網友們。

回覆 happyLC2006 的帖子

回覆下樓主先。你女兒有呢個志向真係好,很有愛心。
我覺得似乎心理學和社工比較適合。
心理學可以去到更高嘅層面,
但係香港心理學Master是爭崩頭,
HKU 心理學嘅選委來過學校分享,
不是那麼容易入到 Master.
全球學生爭入。(早兩年,她說二十個位左右,除了basic 心理學degree,一定要有thesis/dissertation. 你可再看看最新資料。)
似乎社工比較穩打穩扎,可以直接入行。
身邊都有HKU/浸會社工系的朋友。

chingyu 發表於 22-4-8 22:29
回覆 happyLC2006 的帖子

回覆下樓主先。你女兒有呢個志向真係好,很有愛心。

多謝你的寶貴資料啊!
跟阿女討論過,暫時她最感興趣的科目仍然是職業治療及言語治療(因為小時候她曾接受一年的言語治療,很希望可以同樣幫助其他小朋友),當然她知道這兩個科目都是非常非常難入,尤其是職業治療,去年她去poly open day已經知道是三寶之一,她現在的補習哥哥dse考37分也入了poly三寶,真是非一般學霸才能入到。
心理學和社工她也説很有興趣,她會再上HKU網好好查看多點資料。
現階段她會繼續努力,希望能夠達到目標吧!
原來浸大也有社工系?好的,會看看資料,謝告知~

happyLC2006 發表於 22-4-8 22:42
多謝你的寶貴資料啊!
跟阿女討論過,暫時她最感興趣的科目仍然是職業治療及言語治療(因為小時候她曾接受 ...

有目標就好。希望如願以償。

chingyu 發表於 22-4-8 22:51
有目標就好。希望如願以償。

我知道她仍然要付出很多很多的努力,希望承你貴言,有朝一日如願以償吧!
謝謝你

happyLC2006 發表於 22-4-8 22:42
多謝你的寶貴資料啊!
跟阿女討論過,暫時她最感興趣的科目仍然是職業治療及言語治療(因為小時候她曾接受 ...
既然您講過master會過外國讀,為何唔諗吓degree去外國讀,以您囡囡後勁、成績,入大學讀職業治療,應該有唔少大學可以選擇

bbc2018 發表於 22-4-11 20:21
既然您講過master會過外國讀,為何唔諗吓degree去外國讀,以您囡囡後勁、成績,入大學讀職業治療,應該有唔 ...

實不相瞞,最大原因是我們經濟上未能支持她那麼早過外國讀
所以她一直知道自己必須比別人加倍努力,希望爭取在香港讀到心儀的大學及科目,之後再去外國進修。

happyLC2006 發表於 22-4-11 20:30
實不相瞞,最大原因是我們經濟上未能支持她那麼早過外國讀  
所以她一直知道自己必須比別人加倍 ...

以你囡囡成績,有機會拿獎學金,就算同一個國家,唔同城市,大學學費,生活費亦可以相差頗大,或者您再研究下,不過您囡囡有目標,再加上勤奮,相信HK入心儀學科機會亦好大!

‹ 上一主題|下一主題