用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

clz 發表於 22-4-7 21:37
香港適齡人口下降而同時香港需要多D醫生所以增加學額喎, 不是嗎?
你睇清楚當中嘅關係先啦。不是嗎?

mcl203 發表於 22-4-7 21:53
出生率下降,未必同尖子數量成正比例下降。簡單啲來講,每個家庭嘅資源分配更可以集中,以前2個各洗$5000 ...
多謝你,我慳返好多口水

happyLC2006 發表於 22-4-2 23:12
想請教各位,阿女在學校成績距離學霸仍有一段距離,級名次一向徘徊於15-20之間,band 1A-B學校。
但她對醫 ...
覆一覆樓主先
級15-20,中四生,band 1A-B學校
囡囡有自己目標。

咁恭喜你,有呢啲條件,選讀咩科都係好有競爭力。

書就佢自已讀,家長可以自己留意多少少行業發展,畀佢感覺到家人關心就夠。

有志者事竟成,父母千萬不要向子女發放「不自量力」疑慮。
好嘅心理質素,要靠家長說話去滋潤。

b3410    發表於 22-4-8 10:53
giver    發表於 22-4-7 23:45

mcl203 發表於 22-4-7 21:53
出生率下降,未必同尖子數量成正比例下降。簡單啲來講,每個家庭嘅資源分配更可以集中,以前2個各洗$5000 ...

咪係!
來來去去都係果班人,大學唔care佢讀咩入去,係佢就係佢㗎啦。
你好老實講出生得少咗,資源集中咗,理應優化咗平均質素先係,呢個係好多人逃避嘅論點。

有感而發,我地唔多唔少見到學生質素走2極化,同香港經濟民生呈M型曲線一樣走勢。無他,教育資源往往跟經濟能力走,資源多寡部份反映在公開試成績上,另一部份係學生本身勤唔勤力和天資。
呢個醫學院收生取態,根本問題不在大學,而係考生本身,自己成績自己掌握,拎唔夠分,唔好賴其他因素。唔係無得扭轉,係事在“用功與否”。

ABC-DAD 發表於 22-4-7 22:17
好嘅心理質素,要靠家長說話去滋潤。 ...

你講得好好,在下都獲益不少。

你令我想起舊日中文一課課文的一句,好似係出師表(如我記錯就唔好介意呀,大家)

“不要妄自菲薄”

樓主心態好好,大家都想佢同女女搵到合適又有興趣的升學方向同目標。
樓主努力呢!

b3410    發表於 22-4-8 10:53
ABC-DAD    發表於 22-4-8 09:26

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

睇EK,真係好多需要帶腦去思考,過濾.

如果懞查查,真係以爲DSE的考試評分制度是事先劃定分數綫添.竟然話考生考到高分就會多了人取5.

如何解釋相同年份不同的科目,或相同科目不同的年份,劃定5的個條綫係不一樣尼?(即劃5的個條綫點樣確定)

搞清楚了3,4,5等綫的劃定規則,應該會清楚,點解會有考生人數多了.星星就會多,反之則少的論點(雖然,實際係每年個%都不一樣,但顯然考評局是有綜合考慮的)

PS:如果講,考生個個勤奮,就可以大把人拿5.那麽,DSE制度就會變成"2021的IB"

即當出現大量的5時,相應的星和星星就會成爲晴朗的夜空,數不清那麽多個.,DSE狀元就成了每一間中學,甚至每一個班級的標配.

ABC-DAD 發表於 22-4-7 22:10
覆一覆樓主先
級15-20,中四生,band 1A-B學校
囡囡有自己目標。

真的好多謝你!
感激各位高人在此寶貴的分享,真係得到好多之前冇諗過的資訊。
小女小時候概括講過想做醫生,現在更加清晰知道原來有其他科目可能更適合他的興趣及能力,畢竟神科不是想讀就讀到,知己知彼更重要。
見到女兒積極地為將來努力,為人母親只能從旁幫忙搜集資料及意見,根據阿女的喜好為她提供適當的建議。
真的好多謝大家

ABC-DAD 發表於 22-4-7 22:17
好嘅心理質素,要靠家長說話去滋潤。 ...

你講得好啱啊!
放心,一直以來我都偏向用鼓勵的方式去給予意見,因為小女性格較敏感,我都怕說話不當會令他產生自卑的情緒。
不過同時都會話佢知要知己知彼,明白世事有很多不是自己能控制的因素。
正如大家分析入醫科的神校比例,小女不是讀神校,又沒有讀chem,其實已經知道可以打消念頭。
幸好,多得網友們分享,我發現有其他科目可能更適合小女,相對亦比較符合她的能力及條件。
這幾天他join了HKU Med 的4日online課程,聽得津津有味。
然後他也報了下個月其他大學的online 課程,想認識多啲不同科目的內容。
希望他將來真的能夠揀啱科目+成功入讀到自己心儀的科目啦!

b3410    發表於 22-4-8 08:33

chickchick 發表於 22-4-8 00:02

你令我想起舊日中文一課課文的一句,好似係出師表(如我記錯就唔好介意呀 ...

真係好多謝你鼓勵啊!
你哋給予的意見真係令我獲益良多。
我記得啊 : 不要妄自菲薄,我都非常喜歡這句說話!
我希望能夠給予正確的方向女兒,讓他知己知彼,明白遊戲的規則,希望最終能夠揀啱科目+成功入讀自己心儀的科目啦!

medicine 發表於 22-4-8 06:56
睇EK,真係好多需要帶腦去思考,過濾.

如果懞查查,真係以爲DSE的考試評分制度是事先劃定分數綫添.竟然話考生 ...

幾時都係同你的思路最相近,最啱key!
舉個例子,2020約5萬人考DSE,當中有約800人考到6科36+分(800/50000=1.6%),夠分入港大醫學院(約250個位),當中有約125人(125/800=16%)“願意”入港大醫,結果港大收了 125/250 jupas ,125/250 non-jupas

好嘞,例如到2023年約4萬5千人考DSE,呢班2023年考生唔會特別醒,特別勤力㗎!結果都係約 1.6%人有36+分,即 45000x1.6%=720人,港大又唔會係2023年特別英名神武,吸引多咗考生入讀㗎,結果都係約16%合資格考生“願意”入港大醫,即約 112人,

好嘞,比較2020,因少了36+人入讀而多出嚟的13個位 (125-112=13)如何處置呢?

方案一,收一少部份35分學生,咁咪令到港大個收分差過中大,好冇面㗎噃!仲有收d唔夠資格讀醫的人,將來會醫死人㗎噃!
咁惟有方案二,將d位比埋d IB狀元囉,又夠體面,又唔會蝕章比中大,得咗!

結論係,DSE考生少咗,係咪會容易咗入醫呢?

happyLC2006 發表於 22-4-8 07:58
你講得好啱啊!
放心,一直以來我都偏向用鼓勵的方式去給予意見,因為小女性格較敏感,我都怕說話不當會令 ...
女兒好有方向感,處事有層次有章法,是家教使然吧,放鬆點,等水到渠成

係呢個帖就見到群策群力,幫手揾出路;某啲帖...某啲言論會偏向情緒化,咁我都專重個人感受嘅。

提起出師表,有兩句我都好鍾意

那些親      那些    遠     

係咁多啦,去行山

落雨收衫lu

數據分析會改變歷史嗎?

數據可以計劃未來,用成點,各顯神通啫

老生常談 又係平常心,向前看,生活愉快

小鹿揀學校 發表於 22-4-8 09:53
落雨收衫lu
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2214323&fromuid=3213131
這個貼有更不少數據講到IB,以及聯招和非聯招入讀本地大學的數據.

不過,如果有一句"數據分析會改變歷史嗎",係應該返去收衫好啲.

Azzurro 發表於 22-4-7 10:41
我小朋友讀完幼稚園三年之後,我終於明白幼稚園老師係 K1 頭幾個月已經知道邊幾個會 K3 的時候跑出。。
我 ...
真的嗎?
我仔仔係考DSE放榜之後,我才知道他的食力呢!

每個小朋友的潛能都不同,所以不用太早下結論。

chickchick 發表於 22-4-8 00:02

你令我想起舊日中文一課課文的一句,好似係出師表(如我記錯就唔好介意呀 ...

你引用這句是我家老爺鬧我嘅說話,唔好自己set 個ceiling 比D 細路。

ABC-DAD 發表於 22-4-8 09:19
女兒好有方向感,處事有層次有章法,是家教使然吧,放鬆點,等水到渠成 ...

知道,非常喜歡你這句「水到渠成」,希望兩年後能夠上來跟大家報喜吧

ABC-DAD    發表於 22-4-10 23:51
‹ 上一主題|下一主題