用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 22-4-7 11:44
優化左份中文卷,岩咗自己考,多人達標,又可能大學或社會出現3唔夠力嘅說法,咪又可能產生34222或35222嘅 ...

係隔離既topic.

medicine 發表於 22-4-7 12:33
補充,B3校亦可以有"狀元",(僅僅指極高分數,對於B3而言,好似係best5係34分,證明肯努力,可以勤能補拙)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859338&fromuid=3213131

勤能補拙,B3狀元

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 10:17
SPCC d 一線IB 同學去晒牛劍長春藤,但每年香港醫學院收成百幾二百 IB友,咁其他二線IB同學咪好易入醫? :s ...
SPCC總共幾十個同學讀IB,佢哋的選擇應該唔會有太大影響。
有IB課程的絕大部分係國際學校,或者海外讀, 都好多精英學霸。
SPCC的情況,可能因為學校有DSE/IB兩個stream 揀,想讀醫科不如揀DSE,穩陣好多。所以可能少IB同學讀醫科。

mcl203 發表於 22-4-7 06:15

BPS你熟過我,我只可以用數字去斷估一下,和某些中學數字去參 ...
勁!你好似想搶數據王稱號

b3410 發表於 22-4-7 12:36
SPCC總共幾十個同學讀IB,佢哋的選擇應該唔會有太大影響。
有IB課程的絕大部分係國際學校,或者海外讀, 都 ...

求醫又求名,應該揀IB或DSE,每個人把尺可能度嘅野未必盡同㗎嘛~~~

chitchit0520 發表於 22-4-7 13:02
我贊成Medicine所講,我細仔同佢個級一女同學,可以話係佢地小學算學霸。

就係人哋一早讀書,佢兩個都未 ...
唔好意思反應慢唔係好跟到添⋯⋯你贊成medicine D乜嘢?
恭喜你有個聰明仔仔

b3410 發表於 22-4-7 12:36
有IB課程的絕大部分係國際學校,或者海外讀, 都 ...
唔明,點解DSE會穩陣好多?

medicine 發表於 22-4-7 12:13
同意.連B3都比不過的話,點好意思出聲話深?!

你同小鹿的觀點,十分同意,十分正確。
有時d人講要調低中文個分,2都要收,心中都係閃出你地所講的觀點,更加唔好意思講出聲盞又嗌交。
連b3嘅都達標,b1咁多年來吸盡優質資源都唔合格真係......

clz 發表於 22-4-7 13:24

我諗係dse真係可以失少少手。因為計best x,又safe net夠濶,上至49下至38分。
讀ib入hk的medi 接近不能失手先會拎到個offer。
係咪咁?

chickchick 發表於 22-4-7 13:26
有時d人講要調低中文個分,2都要收,心中都係閃出你地所講的觀點, ...
我都同意. 大學應該設有中文入學試, 以確保學生認識及認同中國文化.

chitchit0520 發表於 22-4-7 13:48

睇#153,我仔只係小學入面做到咁樣,去到中學又係另一 ...

咁你quote錯了. 我無回過#153.

對學霸學神定義不甚了了

chickchick 發表於 22-4-7 13:30
我諗係dse真係可以失少少手。因為計best x,又safe net夠濶,上至49下至38分。
讀ib入hk的medi 接近不能失 ...

但現實係IB人少,似乎一直狀元都係DSE嘅~3-4倍,IB有內評保底,DSE只係10個8個%內評~~~

chickchick 發表於 22-4-7 13:26
有時d人講要調低中文個分,2都要收,心中都係閃出你地所講的觀點, ...

認真mode,降去2真係不如唔使考,~90%人達標,近乎人人都可以,可以考慮慳返啲資源,人力物力,時間,真係好浪費下,包括學生嘅努力和時間~~~

mcl203 發表於 22-4-7 14:04

但現實係IB人少,似乎一直狀元都係DSE嘅~3-4倍,IB有內評保 ...
DSE SBA 只係將條分數曲線平坦化丶殺估值、更難分出高下⋯⋯
幾乎取消晒是個德政

clz 發表於 22-4-7 13:24
唔好意思,係我自己分析,也只是SPCC同學可能考慮的因素。因為SPCC F4才開始轉IB,之前一直是DSE模式的教學/測考。雖然同其他傳統學校相比,教學內容豐富而廣闊嘅,不過,同國際學校的MYP學習方式,係完全唔同,還是屬於傳統學習模式。
如果同學可以在傳統學習模式適應的好,可以取高分,高中也可以保持到的話,根據F3成績,都可能估到自己考唔考到醫科。如果名列前茅,應該話繼續讀DSE都幾穩陣。

轉IB,挑戰性高一些,萬一唔適應,可能真係取唔到好分數。雖然,大部分同學都適應性好好,學霸都係繼續做學霸, 不過,多咗不確定因素。

‹ 上一主題|下一主題