用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網 天神嘉諾撒學校
樓主: yany1990120
go

35網 天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

奥脫福 發表於 22-6-2 17:16
其實放風25分收唔哂的朋友,知唔知25分係點計出黎?

以我所知,天神之前從未試過真。25分(舊生加天 ...

你都幾攪笑,我真係識人25分入唔到,講事實,你都仲可以咁講,今年25分真係信你嗰d,坐定定唔搵back up 就真係大鑊

21年唔係龍年既小朋友升小, 都真係估唔到禁多人...........不過講真, 天神好多區外人都唔識
ST MARY 都係, 同人講, 都會有唔少人無聽過, WHEN COMPARE TO ST PAUL, MARYKNOLL, ETC
我好想25分幫我個女上天神, 不過真係聽天由命, 禁多人爭

回覆樓主:

今年有20分都收

melodychui 發表於 22-11-21 09:07
今年有20分都收

天神2023自行正取38 無超收

http://www.hacs.edu.hk/latest_news/23-24-%E5%B0%8F%E4%B8%80%E8%87%AA%E8%A1%8C%E5%88%86%E9%85%8D%E5%AD%B8%E4%BD%8D%E5%85%AC%E5%B8%83%E7%B5%90%E6%9E%9C

23-24 小一自行分配學位公布結果

日期: 21/11/2022
天神嘉諾撒學校
(公布2023-2024年度小一自行分配學位取錄名單)
小一入學申請編號

Poyau 發表於 22-11-21 10:04

http://www.hacs.edu.hk/latest_news/23-24-%E5%B0%8F%E4%B8%80%E8%87%AA%E8% ...

世襲有機會收唔夠

melodychui 發表於 22-11-21 10:06
世襲有機會收唔夠

SMCS 2023年自行正取45 亦無超收

小一第一階段註冊手續及取錄名單...
http://www.smcs.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/popup_news.php?type=news&id=629&lang=zh

http://www.smcs.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//2223/p1_2_1668992144.pdf

Poyau 發表於 22-11-21 10:04

http://www.hacs.edu.hk/latest_news/23-24-%E5%B0%8F%E4%B8%80%E8%87%AA%E8% ...

呢十年八年,坊間總會有d放負友在報名前同放榜後就走出黎「震倉」:話天
神20分無機會呀;或者砌下佢話佢係中小,英文水平同直私無得比喎。。。
唔知Poyau你點睇呢?(問得你自然係想睇數據啦

個人當然對天神,甚至SMCC都充滿信心啦!(天神的英文科的水平同支授
遠遠強過SJACPS;而SMCC的英文科亦強過WYK。作為三校用家,
我唔怕開名講。)

如果真係要求「語境」,個人極力「推薦」31網的幾間寶校:免學費、
有出世紙就有書讀之餘,仲精通幾國語言添呀!

gabejang    發表於 22-11-21 12:35
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 22-11-21 10:28
呢十年八年,坊間總會有d放負友在報名前同放榜後就走出黎「震倉」:話天
神20分無機會呀;或者砌下佢 ...

SMCC 一條龍津校 保持到全英中
顯示中一收到75%全港前列40%學生
假如自行/大抽獎公海全收B1生
兩間龍小升 SMCC 14X人
當中不能多於45人非全港前列40%
即係要有近七成屬全港前列40%
津校小一基本上無得選學生除咗叩門
相比有篩選嘅直私可見兩龍小增值力

奥脫福    發表於 22-11-21 11:20

有冇人25分都冇收?

lailai614 發表於 22-11-22 12:14
有冇人25分都冇收?

今年真是20分都收喎

melodychui 發表於 22-11-22 13:23
今年真是20分都收喎
上年有收20分, 但25分都有D無收
所以我都唔知佢地個收生準則

lailai614 發表於 22-11-22 14:29

似乎今年世襲生沒超額,不過20分是否全收不知道了。

lailai614 發表於 22-11-22 14:29
自行階段唔係只睇分數咩? 有20分入到25分入唔到嘅可能嗎??

gabejang 發表於 22-11-22 14:43
自行階段唔係只睇分數咩? 有20分入到25分入唔到嘅可能嗎??

無,除非25分果位被DQ(例如報多過一間學校);又或者20分果位
對外「報細數」(即實情有25分,但基於某些家庭原因,對外宣稱只有
20分)。

否則在正常情況下,只要收左一個20分,即代表25分係必中。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 22-11-21 10:28
神20分無機會呀;或者砌下佢 ...

同感, 你一定係局內人
‹ 上一主題|下一主題