用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網 天神嘉諾撒學校
go

35網 天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

35網 天神嘉諾撒學校
請問近年自行分配20分入到嗎?
   0    0    1    0

yany1990120 發表於 22-3-31 16:10
35網 天神嘉諾撒學校
請問近年自行分配20分入到嗎?

2021 年11月果 around, 25分收唔曬

Usagicat 發表於 22-3-31 20:42
2021 年11月果 around, 25分收唔曬

2021同龍年比較特別,其他年份都有20分入,我相信明年20有人中嘅機會大,但中獎機會不大

Arabellahk    發表於 22-4-1 14:54

小女19年 20分入  但也聽過有些年份25分都要抽 。畢竟只有了3x位 剛巧有些年份有多胞胎入讀已消耗學額

今年識人25分入唔到

其實放風25分收唔哂的朋友,知唔知25分係點計出黎?

以我所知,天神之前從未試過真。25分(舊生加天主教)自行失手。
聲稱25分失手的,有無諗過係自已填錯表,又或者報多過一間自行而被DQ呢?

PS:呢兩年天神退學率都好高,當有有d細妹仲讀KG的都走。在當今連名校都
收緊小學插班的年代,天神25分入唔到?真係地府郵差,搵鬼信」囉
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 22-6-2 17:16

以我所知,天神之前從未試過真。25分(舊生加天 ...

試過,唔多,龍b入學果年同今年發生,已FC,信不信由你。

之前真係試過(龍年),我女同學媽咪係舊生+天主教徒25分入唔到,最終叩門入返

請問多唔多年都係25分都唔收? 謝謝!

我好擔心

lailai614 發表於 22-11-9 17:05
請問多唔多年都係25分都唔收? 謝謝!

我好擔心

有比卡超助攻下,今年25分都唔收,咁真是去買六合彩。

melodychui 發表於 22-11-9 17:17
有比卡超助攻下,今年25分都唔收,咁真是去買六合彩。
比卡超有政策? 不過聽人講有人動議取消計分制~哈哈

lailai614 發表於 22-11-10 11:09
比卡超有政策? 不過聽人講有人動議取消計分制~哈哈

佢開學迫學生打針,打亂家長部署。佢要取消計分制,先問下阿爺幾時開關,再派細路嚟同我地搶位。

其實如果 25分都唔收,有咩問題?
超額就抽籤,好似冇寫包單一定要收喔

回覆 奥脫福 的帖子

sorry,我係當事人,我無填錯表,交表時學校亦有同事check一check資料才收表,而我亦與另外三位家長25分入唔到嘅家長相遇,,三個人一齊填錯表?都唔係無可能嘅,不過25分收唔哂又有咩咁出奇?小妹呢一年,有位姐姐有三胞胎的妹妹,已擺佔了三個學位。
不過大家平常心就可以了,現在女兒就讀的學校我也很滿意,覺得更適合女兒,所以大家隨遇以安,盡力就好了,不一定找到最好的,但一定會找到最適合的。

唔好低估呢間學校嘅受歡迎程度而且位真係少

winkymomobb 發表於 22-11-10 16:57
回覆 奥脫福 的帖子

sorry,我係當事人,我無填錯表,交表時學校亦有同事check一check資料才收表,而我亦與另 ...

三胞胎姐妹嘅必收生位,係不影響計分計劃嘅位。
即係姐姐帶妹妹入嘅位,會食佐大抽獎位,但不會影響計分計劃之下嘅位。

回覆 piglover 的帖子

「必收生」約佔學校小一學額30%,如申請者多於學額,會以預留作「統一派位」的學位填補,若申請人未足30%,餘下的學額將撥歸「計分」的申請者。

兩者是有關聯的呢,如果世襲生少於30%,那就有較多學位給予自行收生

https://www.myschool.hk/primary-school/discretionary-places-FAQ.php

winkymomobb 發表於 22-11-11 16:49
回覆 piglover 的帖子

「必收生」約佔學校小一學額30%,如申請者多於學額,會以預留作「統一派位」的學位 ...

你睇番呢度置頂嘅必收生同世襲生嘅分別。計分係世襲生。三胞胎唔會食佐個世襲生位。

piglover 發表於 22-11-11 17:30
你睇番呢度置頂嘅必收生同世襲生嘅分別。計分係世襲生。三胞胎唔會食佐個世襲生位。
...

有影響的,假設必收生數量誇張只收得3個小朋友,剩餘大量的必收生位去咗邊度?咪就係益咗計分生,咁就會好多20分學生入到

即係必收生多,會蠶食大抽獎d位;但必收生少,係會益咗計分生,有關連的

piglover 發表於 22-11-11 17:30
...

唔係食咗,假設35個位,30%約11人必收生,假設以往用唔哂11個位,咁剩返嘅位就會益咗計分嘅人,所以20分都有機,但當必收生用盡啲位,咁冇得「益」,變相20分入唔到,少部分25分都入唔到。

位少嘅學校變數比較大,某年可能25分特別多,某年又可能必收生特別多
‹ 上一主題|下一主題