用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs BPS vs YWGS
樓主: kongman
go

SPCS vs BPS vs YWGS [複製鏈接]

Zleep 發表於 22-4-11 10:48
多謝哂,睇黎拋磚引玉係work。
但以我係ek 睇,拔苗呢個term 就係用作貶義,意思指果棵苗而家長左,係拔完 ...
如果純粹用拔苗既方法,其實無可能自行入到QC、SPCC之類既學校,始終面試老師都係經驗豐富,傾幾句就知道是龍是蛇。
不過無可否認,拔苗既方法又真係呃到啲急於求成既B1C、B2A邊緣學校。

Zleep 發表於 22-4-11 10:48
多謝哂,睇黎拋磚引玉係work。
但以我係ek 睇,拔苗呢個term 就係用作貶義,意思指果棵苗而家長左,係拔完 ...
至於跳級學野,我認為又未必同拔苗有關係。如果小朋友搞得掂,又享受跳級過程中既樂趣,咁跳級先至係正常。原因係每個小朋友既能力同興趣唔同,學習需要符合小朋友既能力同興趣,太過偏離(無論係高咗定低咗)都係唔好。

王家爸爸 發表於 22-4-11 08:35
我比較贊成先打好基礎,尤其係語文同數學概念。基礎好,日後唔需要拔都自然掂。 ...
對,尤其語文,基礎唔好(小學階段),中學之後好難。
不過其他方面,有時都需要刺激一下小朋友潛能,試一試mission impossible, 可能拔苗助長成功

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 22-4-11 11:27
如果純粹用拔苗既方法,其實無可能自行入到QC、SPCC之類既學校,始終面試老師都係經驗豐富,傾幾句就知道是 ...
你講呢2間都係睇成績多,拔得成功(強校級1)嘅學生又無理由會放棄

如果純粹用拔苗既方法,其實無可能自行入到QC、SPCC之類既學校,始終面試老師都係經驗豐富,傾幾句就知道是 ...
呢個觀點同ek 主流似有分歧,雖然你分析得同我個人見解係接近。
講番呢度主流係,even 自行入到qc 同os 入的spcc 學生(用番上面例子),佢地都認為係為數不少的拔苗生,而且未卜先知的說小時了了,大未必佳,以你的見解,拔苗生係無法入到頂頭大熱的school,只係1c ,2a 先會有拔苗生。

我相信呢個又引發另一個話題: top school會唔會走漏眼,搵左d 拔苗生番黎,變左負增值?

anyway,我想講既係,就算係有,都係好小好小比例,唔好因為呢d “special case“就亂用拔苗呢個term 去含血噴人。  (又假設埋拔苗呢個term 係貶義)

mcl203 發表於 22-4-11 11:03
咁又係最好討論埋何謂’終點‘了~~~
哈哈,又俾你捉到,我打完篇野就係覺得個“終點“唔對路,未define,閉啦!
好,我補充番何謂“終點“,以我舉的1a 生們的拔苗家長為例,我相信入3大係佢地的最低目標。(唔理神科定水泡科),咁如果按呢個目標黎計,最後炒車的人相信小之又小吧。

但引用王家爸爸另一個回覆上的觀點,小學就被拔苗者最多只能入1c 中學,咁入3大的終點又有機會大量炒車,所以最重要係先定義到何謂拔苗生,而終點就可以容後再討論。

好似~~~

不過,又係define高度嘅問題,從而考慮果啲算唔算拔過~~~

chitchit0520 發表於 22-4-11 12:34
你會點樣分「拔苗助長」同「早教」?

我自己覺得,如果小朋友對某些項目好有興趣和能力,你係可以用超過 ...
首先我暫時自己都未能定義到何叫拔苗,我要學左定義先可以理性討論。咁我講下早教,小學只有中英數常+課外興趣,如奧數+琴棋書畫+運動類全部納入成興趣範疇。

中文同英文好難定死早教遲教,如果硬要跟教育局syllabus做標準,我相信十個band1a 生,十個都有接受早教or 自己自教(即睇海量中英文課外書+newspaper+上網睇外國節目etc),咁樣我唔會話係早教,呢個係家長引導佢地求知識,而同時佢地又develop左呢樣野為興趣,如果將此更什講成是拔苗,咁真係冇得傾,只能說觀點與角度問題。

數學的話,如果按1a學生做example,我相信如果跟syllabus學數的話,我唸有一半以上都會自己學前小小,or做練習時會遇到新野,是否拔苗?我會認為係因材施教多過盲目拔苗,因為數學講根基,學得多,學得比人快小小,其實結果在小學呈分試上都唔會有明顯差別,因為小學數真係很簡單,學快學多冇乜用,反而副作用令學生上堂唔專心聽最根基的野。

到課外活動類,我認為最接近拔苗呢個terms 就係呢方面,因為多數都係家長主導想小朋友學乜學乜,但往往到某個位時就變成為讀而讀,為學而學,以奧數為例,一開始可能係小朋友想學,又好彩地拎到獎,咁家長下一個目標就一定係一等獎,金獎,狀元之類,但同時間小朋友會唔會覺得吃力? 佢地覺得之前的興趣其實在現實黎講係越黎越沒趣? 咁夾硬學上去其實已沒意思,只係淪為父母拎1a top school入場卷的其中一項技能。

總結黎講,中英數唔存在早教or拔苗,只有課外野先可以講早學,因為syllabus 係冇要求小朋友有呢類技能,至於利弊,就要睇個人而異了,因為唔排除好多又有興趣,而又能學到新知識的尖子。

bobbob 發表於 22-4-11 12:21
你講呢2間都係睇成績多,拔得成功(強校級1)嘅學生又無理由會放棄
醒既老師,面試時,一條英文、一條中文、一條數學題,已經知道大概水平。

Zleep 發表於 22-4-11 12:46
呢個觀點同ek 主流似有分歧,雖然你分析得同我個人見解係接近。
講番呢度主流係,even 自行入到qc 同os 入 ...
小時了了,大未必佳,其實係stereotype,凡係stereotype既野,都唔靠譜。不過單睇孔融既故事,小時了了,大未必佳又有道理,唔識睇老細曹操面色,又唔知道老細小氣,仲株連全家,小聰明累事。

mcl203 發表於 22-4-11 13:06
好似~~~

不過,又係define高度嘅問題,從而考慮果啲算唔算拔過~~~
Goldilocks principle,好難拔到恰到好處。

呢個帖其實只係想了解下相關學校嘅情況,點解好似越扯越遠呢?

”拔苗“=錯誤的方法
”助長“=短期的收益
顯然通過”拔“的方法得到成長沒有一顆苗可以真正成長
然而”谷“就不同,有些小朋友天生受谷,有些則不是。
但至少有一部分小朋友是真正收益的。
因此,用拔苗助長形容早教或谷,個人覺得並不恰當。最多也只能說對於部分小朋友來說是急於求成。
相反,仲永是小時了了的典型,就是當父母的沒有及時”催谷“反而帶著他到處顯耀,最終才泯然眾人矣。

回覆 王家爸爸 的帖子

對於概念,極難定義.或者講,任何事物,想要反對,總可以找到無數個理由,明白了這點,就容易處置了.

隔離貼,有人大大力質疑數據分析尼.現今社會,"大數據"不重要?既然要反對,由它去吧.(記住保持快樂的方法,就是不要與~~爭論.)

DSE major subjects 5+: SPCS and BPS are both 4x%, YWGS is around 35%.
‹ 上一主題|下一主題