用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs BPS vs YWGS
樓主: kongman
go

SPCS vs BPS vs YWGS [複製鏈接]

Zleep 發表於 22-4-9 20:26
原來係咁,唔怪得你呢個post 又咁快回我喎,即係大家一齊係度學野呢條線就應該一樣啦。今次我明了。
...

小一教小二去插小二,小二教小三去插小三,明明自己學校程度高過隔離果間,都係要走去報名為插班,無掹長啲點去插班~~~

mcl203 發表於 22-4-9 19:35
簡單啲,學校教乜讀乜,最理想當然係適當程度,又當然,就算學校教深咗,唯有硬食,無乜理由為此轉校,我 ...
又拋磚mode,如抽獎入左二線小學的小朋友有咩辦法唔轉校都可以上到一線?假設佢學術已超越呢間小學的同級生。

佢唔轉校,又唔好俾佢拔苗(又假設學新野,如奧數or 高1,2級程度的中英文叫拔既話), 咁又係唔係好事?

回埋wfh,我其實係r 水吹,咁啱見你提,而我又想了解下呢個詞係咩由來,先帶個話題出黎,呢度say 句sorry 先

mcl203 發表於 22-4-9 20:32
小一教小二去插小二,小二教小三去插小三,明明自己學校程度高過隔離果間,都係要走去報名為插班,無掹長 ...
呢方面我認同,如果讀緊小一,你教佢小二野,其實真係有利有弊,我的經驗話我知係弊多於利,不過可能果d 家長覺得插到班就當係贏左,唔care弊點,咁真係雞同鴨講,每人有每人心中的龍門。

拿拿拿,講講下我同wfh 又就快同一條線啦

Zleep 發表於 22-4-9 20:35
又拋磚mode,如抽獎入左二線小學的小朋友有咩辦法唔轉校都可以上到一線?假設佢學術已超越呢間小學的同級生 ...

呢個玩法,我都唔明多年,學術水平高過新校,為乜要轉呢?要留待有經驗嘅資深家長分享,雖然我都掛名資深~~~

王家爸爸 發表於 22-4-9 15:55
反而想知道點樣拔苗助長,同埋有無成功例子。
我指的是"小時了了"

PS:有位資深會員用了尼個名,

mcl203 發表於 22-4-9 20:44
呢個玩法,我都唔明多年,學術水平高過新校,為乜要轉呢?要留待有經驗嘅資深家長分享,雖然我都掛名資深 ...
你都算掛名

王家爸爸 發表於 22-4-9 15:55
反而想知道點樣拔苗助長,同埋有無成功例子。
我最鐘意拔苗助長不過都係拔一下,即刻反省,如果唔對路即刻停

MNIF 發表於 22-4-10 14:32
拔苗助長,唔係話你想拔就拔嘅,都要睇吓係咪奇材。
因材施教才是王道。 ...

在EK見到你講嘅,最啱聽係這句了。

醒目開學勳章

b3410 發表於 22-4-10 13:36
都要有得拔先得,有啲一拔即斷!

b3410    發表於 22-4-11 09:25

bobbob 發表於 22-4-11 00:53
都要有得拔先得,有啲一拔即斷!

有時候,我竟等不到花開.便拔苗助長地把花萼的綠瓣一瓣瓣的分開。有可能嗎?

拔苗助長是蠻干,根本無得拔,即蔫掉。

medicine 發表於 22-4-9 21:00
我指的是"小時了了"
世説新語中孔融既故事

mcl203 發表於 22-4-9 17:10
拔苗助長成功例子多的是啦,你真係未見過大把分享和認為機會係留俾有準備嘅人咩,大把成功嘅例子~~~:jo ...
有準備同拔苗助長係唔同既概念。有準備係喺小朋友能力所及既前題下做(基礎穩定咗),拔苗助長係喺小朋友力有不及既前題下做(根都未生)。

王家爸爸 發表於 22-4-11 08:22
有準備同拔苗助長係唔同既概念。有準備係喺小朋友能力所及既前題下做(基礎穩定咗),拔苗助長係喺小朋友力 ...

唔怪之得香港出現咁多神童~~~

Zleep 發表於 22-4-9 17:03
我其實係連拔苗呢個term 係點定義都未清楚(成功定失敗?),真係舉唔到例子。

所以先想上黎問,見成日都 ...
拔苗助長既定義係喺小朋友未準備好既時候就去谷。拔苗助長出自宋國既農夫故事,佢擔心自己種既禾長不高,過咗三日禾苗都無長高。佢就想出一個「好」主意,將田裡面既禾苗拔高一啲,點知道第二日啲禾苗死晒。

b3410 發表於 22-4-10 13:36
我比較贊成先打好基礎,尤其係語文同數學概念。基礎好,日後唔需要拔都自然掂。

mcl203 發表於 22-4-11 08:30
唔怪之得香港出現咁多神童~~~
幾十年前香港就跟歐美標準,好注重公共資源,所以香港既公共資源比其他亞洲地方都多(只有新加坡同東京有得比)。以圖書館例,密度同質素,唔係一般亞洲城市(甚至歐美城市)可以比。加上家長既私人資源,資源足夠,「神童」自然多。

王家爸爸 發表於 22-4-11 08:42
幾十年前香港就跟歐美標準,好注重公共資源,所以香港既公共資源比其他亞洲地方都多(只有新加坡同東京有得 ...

咁即係拔定無拔啫?~~~

王家爸爸 發表於 22-4-11 08:33
拔苗助長既定義係喺小朋友未準備好既時候就去谷。拔苗助長出自宋國既農夫故事,佢擔心自己種既禾長不高,過 ...
多謝哂,睇黎拋磚引玉係work。
但以我係ek 睇,拔苗呢個term 就係用作貶義,意思指果棵苗而家長左,係拔完果日睇到的暫時效果,但到第二日(意指中學時)就會死哂。

所以我先好奇,點去知道棵苗係拔左,點去知棵曲係自然生高而又令其他人覺得個效果同拔一樣。
上面有講左幾個例子: 跳級學野,(轉校都算?呢個我有小小保留)

咁我又再拋多舊磚,以尖子為例,就講43個自行入既QC 同學,或者係spcc OS scheme入的同學仔,如果入面真係有所謂的拔苗仔,你覺得入面去唔到終點又會有幾多?

如果為數不多,我相信普遍“怪獸“家長都只係會繼續用“拔苗“式教育,去制做勝利者,去做一部部出色的考試機器。是否好事?

Zleep 發表於 22-4-11 10:48
多謝哂,睇黎拋磚引玉係work。
但以我係ek 睇,拔苗呢個term 就係用作貶義,意思指果棵苗而家長左,係拔完 ...

咁又係最好討論埋何謂’終點‘了~~~
‹ 上一主題|下一主題