用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學生清單
go

[加拿大] 留學生清單 [複製鏈接]

阿女9月會入Dorm 請問大家可以分享下有乜嘢喺香港要必帶,有乜嘢當地先買?
   1    0    0    0

回覆 wingwantze 的帖子

阿囡都係9月入Dorm, Vancouver. 我都想知. Thanks!

我仔也是今年9月入Dorm, 我都想知

我諗住在香港買定電腦,平安藥帶去。 會同佢去HSBC開定加拿大戶口….

ELING2004 發表於 22-3-31 11:50
回覆 wingwantze 的帖子

阿囡都係9月入Dorm, Vancouver. 我都想知. Thanks!
是大學生嗎?  我見是女孩子, 回應一下.  如果生得嬌小玲瓏, 那日常衣物無妨帶足, 這裏就算有S, XS碼, 都很容易斷碼, 中碼著起來似大碼, 而且北美款式不一定合年輕女孩心意.  如果喜歡簡單樸素些, Richmond和Burnaby都有Uniqlo, Skytrain站旁.  此外, 這裏氣候宜人, 但著短袖的日子就係三四個月, 而且初夏和夏末, 早晚都有涼意.  

此外, 溫哥華生活真係好方便, 大小華人西人超市, 華人商場, 四週都有, 就算連花清瘟, 華人超市也有售, 一盒24粒CAD12.  所以留學生清單留待其他人提供好了.

我女g10 ,暫時諗到帶notebook 平安藥其他係咪當地買比較好

我會早2星期同佢一齊過去

另外想問問
8月係夏天,但10月開始會凍,咁係咪一次過帶冬夏天衫,每季衫都帶唔到多?冬天又羽絨又雪褲又電鞋

dlam141231 發表於 22-3-31 13:56
是大學生嗎?  我見是女孩子, 回應一下.  如果生得嬌小玲瓏, 那日常衣物無妨帶足, 這裏就算有S, XS碼, 都很

係呀,我囡9月入大學, 佢穿SM, 佢著開簡單樸素, 大學近Burnaby, Uniqlo就好啦. 都岩佢. 想問去到先買羽絨褸及blanket可以嗎. 佢會自己過去. 謝謝!

wingwantze 發表於 22-3-31 16:20
另外想問問
8月係夏天,但10月開始會凍,咁係咪一次過帶冬夏天衫,每季衫都帶唔到多?冬天又羽絨又雪褲又電 ...

用抽真空袋可pack多d,但要留意有冇過重

回覆樓主:

建議。

電腦、電子產品

香港買過去,又平,又多款式

wingwantze 發表於 22-3-31 16:20
另外想問問
8月係夏天,但10月開始會凍,咁係咪一次過帶冬夏天衫,每季衫都帶唔到多?冬天又羽絨又雪褲又電 ...

我細女上年也去了溫哥華讀grade 10.  她是住Homestay。  她上年是夏天冬天衫都有帶,特別係冬天衫同褸, (不過我哋冇特登去買新衫帶去,只係帶家中已有的,諗住過到去唔夠先再在當地買)

她上年還帶咗電腦,IPad, 旅行用USB adapter,特登買多幾條iPhone 和type C 叉電線,大量口罩,少量平安藥同一D佢平時用開牌子的護膚品同個人衛生用品

ELING2004 發表於 22-3-31 16:52

係呀,我囡9月入大學, 佢穿SM, 佢著開簡單樸素, 大學近Burnaby, Uniqlo就好啦. 都岩佢. 想問去到先買羽絨褸及blanket可以嗎. 佢會自己過去. 謝謝!.

八月去到, Uniqlo可能未有羽绒買.   每年十月第二個星期一是加拿大的感恩節, 一般會有減價活動, 十月應當可以買到羽絨服了, 我住得頗近Uniquo, 若經過時可順便問問店員.    如果在香港買, 建議儘量買中褸或長褸, 能蓋過膝蓋更佳, 多一吋就多一分暖, 短褸易入風, 估計令千金一般出入都是坐交通工具及在路上行走的多.   Blanket我沒留意, 我用品質較佳的down comforter, 冬天室內溫度不用調得太高, 蓋著羽绒被很輕很暖和.  

LikLik 發表於 22-3-31 19:37
我細女上年也去了溫哥華讀grade 10.  她是住Homestay。  她上年是夏天冬天衫都有帶,特別係冬天衫同褸, ( ...

你推介帶的東西都很實用.  BC省3月11日已取消限聚令, 4月1日大部份室內公共場所也不再規限要戴口罩(醫院等除外), 4月8日出入飲食場所不再需要提供疫苗護照, 基本上, 生活回歸到新冠發生之前.  但我會繼續戴口罩.  病毒隨時變種, 新的一波不知何時再爆發, 溫哥華這裏, 價格平宜的口罩質量差, 質量好的又貴, 香港口罩選擇多, 是可以買些帶來.

多謝大家分享
檢測包易買嗎?

wingwantze 發表於 22-4-1 01:11
多謝大家分享
檢測包易買嗎?

加拿大各省份, 檢測包可在好些葯房(包括shoppers drug mart之類的連鎖店) 免費領取, 聽說BC省是每週每人憑health card領一盒(內有5個測試), 不過我們一直沒症狀, 两人也就只領過一次共两盒放家裏睇門口.  中小學都會派給學生帶回家的, 大學不清楚, 這個留給知道的人回答, 但應該有途徑領取, 留學生也如是.

dlam141231 發表於 22-4-1 00:43
八月去到, Uniqlo可能未有羽绒買.   每年十月第二個星期一是加拿大的感恩節, 一般會有減價活動, 十月應當 ...

謝謝你的分享, 女兒將會入大學Dorm, 學校list
床單及被子都要自備, 怕行李超重, 林住一些日用品, 床單及down comforter去到先買.ipad及 電腦會帶去.

ELING2004 發表於 22-4-1 09:41
謝謝你的分享, 女兒將會入大學Dorm, 學校list 內
床單及被子都要自備, 怕行李超重, 林住一些日用品, 床單 ...

家居用品, 我很多時候也會去Walmart.  Burnaby也有一間Walmart, 就在Uniqlo旁, Skytrain線上的Metrodown站出站很快就到.  
另外, 也可登陸walmart.ca, 搜尋所想要商品和價格先作參考.
‹ 上一主題|下一主題