用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇人買咗英航5月尾的機票回港
樓主: rba93
go

[英國] 請問有冇人買咗英航5月尾的機票回港   [複製鏈接]

whoo99 發表於 22-4-1 08:49
請教大家,而家如果萬一需要轉機,哪裡會比較方便和穩陣,Singpaore? Frankfurt? ...

冇疫情邊度轉機都方便嘅,有疫情邊度轉機返香港都係好唔方便,依家星加坡冇轉機,要攞晒行李出閘再check-in,Frankfurt 唔知有冇機,分享吓自己轉機經驗,回港文件係會最後果程機檢查,上次荷蘭個半鐘都係啱啱好夠時間,目測有幾個因為文件問題都上唔到機。

前幾日問過SQ, 話要分兩程買票,要留新加坡兩日,做埋檢測再check in 上回港機⋯咁樣好似又多一個擔心(萬一在當地中招)。除咗等BA奇蹟(我訂6月尾),我訂咗finnair後備,轉機等個半鐘,全程16小時左右,買咗單程flex econ,cxl/change free.  第一次訂finnair, 大家有冇評價分享?謝謝

JN125 發表於 22-4-1 10:05
前幾日問過SQ, 話要分兩程買票,要留新加坡兩日,做埋檢測再check in 上回港機⋯咁樣好似又多一個擔心(萬 ...

Finnair cancelled flights to Hong Kong until 30 April due to closure of Russian airspace. Just keep in view.

回覆 pauline_c 的帖子

Thx pauline_c& foxli…. 唉,睇嚟又要再搵backup plan:(
明明取消禁飛,但溶斷令航空公司唔飛⋯令人擔心不安。

回覆樓主:

我訂左CX 25/5返港,呢日係直航機,小朋友會安全啲,希望唔會取消

zoomama 發表於 22-4-1 00:33
我早兩日打電話給BA hotline,得到消息話BA HKG to UK or UK to HKG
6 月份全取消。 佢哋現在嘗試聯繫其他Ai ...
你好, 我都係訂了6月尾的BA, 我今早打了很多次都没有聽, 請問你打那個號碼?  我都想問清楚情況, 謝謝, 好傍徨, 因為又要揾過機票同痴住隔離酒店
咁一日未收到BA通知, 係咪吾可以轉book 其他airline ?    請教如何做好。

唉, 好苦惱

SmileSmileSmile 發表於 22-4-1 12:17
我訂左CX 25/5返港,呢日係直航機,小朋友會安全啲,希望唔會取消

我仔坐CX都係直航機,但我朋友仔女買VS 同一日要在Frankfurt 轉機。

我頭先check CX  6月尾航班, 係咪佢地一星期只得兩班機?   好多日子都話not available

回覆樓主:

我剛在skyscanner 見到5月25日,有Manchester 直飛香港,唔知岩5岩想搵25日飛的家長,你們可以睇下。

TTEE1819 發表於 22-4-1 12:58
我剛在skyscanner 見到5月25日,有Manchester 直飛香港,唔知岩5岩想搵25日飛的家長,你們可以睇下。
...

是CX216, 5月25日上機,26日清早6點幾到港。

teabag 發表於 22-4-1 12:39
我頭先check CX  6月尾航班, 係咪佢地一星期只得兩班機?   好多日子都話not available ...

應該無一星期兩班咁多,未公佈,要再等吓~

teabag 發表於 22-4-1 12:21
你好, 我都係訂了6月尾的BA, 我今早打了很多次都没有聽, 請問你打那個號碼?  我都想問清楚情況, 謝謝, ...

你預個幾鐘先有人聽呀!

foxli 發表於 22-4-1 09:46
回覆 sau2005 的帖子

英國去香港如果經新加坡依家係冇直接轉機,要出機埸再check in,即係兩張單程,如果 ...

明白,Thx

llmom 發表於 22-4-1 12:28
我仔坐CX都係直航機,但我朋友仔女買VS 同一日要在Frankfurt 轉機。
請問你朋友仔女係收到email通知嗎?

dragonandsnake 發表於 22-4-1 14:51
請問你朋友仔女係收到email通知嗎?

唔好意思,咁我就唔清楚,剩係知佢原本係BA, 之後轉咗VS

llmom 發表於 22-4-1 15:03
唔好意思,咁我就唔清楚,剩係知佢原本係BA, 之後轉咗VS
唔緊要,多謝回覆!

回覆 teabag 的帖子

是日常用的hotline : 30715083 好彩的話等一個鐘左右, 試過要等二個鐘呢

foxli 發表於 22-4-1 10:02
冇疫情邊度轉機都方便嘅,有疫情邊度轉機返香港都係好唔方便,依家星加坡冇轉機,要攞晒行李出閘再check-i ...
明白,謝謝你!

foxli 發表於 22-4-1 09:46
回覆 sau2005 的帖子

英國去香港如果經新加坡依家係冇直接轉機,要出機埸再check in,即係兩張單程,如果 ...

好清楚,明白了,謝謝
‹ 上一主題|下一主題