用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇人買咗英航5月尾的機票回港
樓主: rba93
go

[英國] 請問有冇人買咗英航5月尾的機票回港   [複製鏈接]

autoto 發表於 22-3-30 18:59
我仔5月21號BA班機好早巳經通知cxl,所以改訂cx返

唉呀,第一次買BA就碰釘,請問你BA可退回錢還是coupon?
佢地退半程係點架,會唔會quote 到價?因為之前一直買維珍,佢地係返退票之後才知退多少

TTEE1819 發表於 22-3-31 17:11
BA 在 29/5 至 30/10期間,不能出機票?BA職員講到10月甘遠?

係呀!

yoyo123 發表於 22-3-31 18:25
唉呀,第一次買BA就碰釘,請問你BA可退回錢還是coupon?
佢地退半程係點架,會唔會quote 到價?因為之前一 ...
我上年12月打算坐BA 去London 探仔仔,但12月中BA cancelled my flight, 佢哋話可以退錢或要coupon,  退一程或退晒來回都得。

佢地退半程係點架,會唔會quote 到價?因為之前一 ...

我原本買咗 BA 4月機票,航班取消,退全數,之後訂 VS,點知又取消,都係退全數。

可退$,飛左一程退返少過一半少少,但原來可以轉坐cx,但我打去時cx 5月28班機巳經full左,而且一直冇哂6月機可book,所以索性退$買cx 6月頭返

其實依家暫時最穩陣返香港應該係英國去新加坡,留兩日做埋檢測返香港,新加坡去香港日日有機,熔斷機會細。

autoto 發表於 22-3-31 19:19
可退$,飛左一程退返少過一半少少,但原來可以轉坐cx,但我打去時cx 5月28班機巳經full左,而且一直冇哂6 ...

謝謝,可退$就好了,因為最後一年,退coupon 真冇用,退少过一半少少都好丫

foxli 發表於 22-3-31 19:33
其實依家暫時最穩陣返香港應該係英國去新加坡,留兩日做埋檢測返香港,新加坡去香港日日有機,熔斷機會細。 ...

咁係咪唔可以買轉機票,分兩張單程?因為未試過轉機

pauline_c 發表於 22-3-31 18:49
我原本買咗 BA 4月機票,航班取消,退全數,之後訂 VS,點知又取消,都係退全數。
...

謝謝,未用嘅票我知一定退全數,因為用左半程,唔知佢退幾多,之前vs 話唔知退幾多架,申請退左就知,激死,一陣退返一千點算
最後冇退錢,繼續延期,呢樣vs又幾好,延多一兩年

yoyo123 發表於 22-3-31 20:59
謝謝,未用嘅票我知一定退全數,因為用左半程,唔知佢退幾多,之前vs 話唔知退幾多架,申請退左就知,激死 ...
早幾個月試過VS來回英國,退過英國返香港果程機,可以退到六成錢。

我早兩日打電話給BA hotline,得到消息話BA HKG to UK or UK to HKG
6 月份全取消。 佢哋現在嘗試聯繫其他Airlines 為訂了機票的客人轉機。而我巳要求cancel 及改買CX

請教大家,而家如果萬一需要轉機,哪裡會比較方便和穩陣,Singpaore? Frankfurt?

whoo99 發表於 22-4-1 08:49
請教大家,而家如果萬一需要轉機,哪裡會比較方便和穩陣,Singpaore? Frankfurt? ...

兩個機場都方便。我們和孩子各自都試過在這兩個機場轉機,坐Lufthansa Airline 和Singapore Airline。你可以從日子、價錢、轉機幾多小時和到港後隔離酒店的availability 去考慮。

回覆樓主:

5月尾 BA 取消了,已找不到有直航機回港,希望遲小小有奇蹟!早前已訂酒店隔離,現在又冇機返,可能再等多两星期買轉機,又唔知去邊度轉機好?真係煩死人,

回覆 TTEE1819 的帖子

THX!

foxli 發表於 22-3-31 19:33
其實依家暫時最穩陣返香港應該係英國去新加坡,留兩日做埋檢測返香港,新加坡去香港日日有機,熔斷機會細。 ...

去新加坡轉機要留兩日做檢測咩?我仲以為可以就咁轉機返香港,咁未要到新加坡住2日先可以再返香港?

sau2005 發表於 22-4-1 09:05
5月尾 BA 取消了,已找不到有直航機回港,希望遲小小有奇蹟!早前已訂酒店隔離,現在又冇機返,可能再等多 ...

如果你孩子能夠5月尾回港,時間很好呀!我孩子要考完mock, 7月先走得。你們唔好擔心,無直航,到時改坐轉機啦。

係,擔心也冇用,先了解下,到時再講啦,多謝你

大家可以試吓訂Swiss Airlines, 我上星期訂到

回覆 sau2005 的帖子

英國去香港如果經新加坡依家係冇直接轉機,要出機埸再check in,即係兩張單程,如果你夾得到同日飛機可以直接出閘再入閘,如果夾唔到同日機,英國做嘅檢測就會過時,留兩日係自己唔想咁趕,會喺星加坡唞兩日,唔係新加坡嘅法例。
‹ 上一主題|下一主題