用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇人買咗英航5月尾的機票回港
樓主: rba93
go

[英國] 請問有冇人買咗英航5月尾的機票回港   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 22-4-10 01:14
絕對係!已經諸多限制仲要唔確定真係飛唔飛到,香港人咪又係自己檢測,如果中招咪又係家居隔離、自己治療、 ...

由疫情爆發,香港人處理疫情,一初都係靠大家搵口罩 ,排到天昏地暗等口罩開售。 到今次第五波爆疫 ,自己搵快速檢測自己做, 自己登記確診,自己搵藥和自我隔離,自己攪掂食物和物資,自己覆檢確定轉陰性 ,個個都能一手一腳處理到 ,比很多國家/地方人民處理得好 ,唔係被迫封城留在原地就叫做得好 , 我們香港人口密度咁高,房屋又細、樓宇又密密麻麻。所以香港人真係做得好好 ,只係一直被踐踏。
正苦不是沒做野 , 都有做的 ,週街買到口罩時就派口罩 , 當個個買齊哂快速檢測時佢就派囉 , 然後話比大家知,他們做了好多野。
很多自由經濟國家/地方都對強制檢疫酒店價錢都有限制,係香港就以自由經濟,正苦係管理唔到 , 賣到天價都係你呢班海外人士要返港, 唔返來就不用住酒店,但他們又話自己做了好多野 ,同酒店傾了好耐先有咁多間酒店房供回港居民隔離。
呢一年幾睇住機票、 酒店資訊,睇住所謂防疫措施、熔斷機制,每日都睇到係憤怒,有時都會問自己,我們做錯了甚麼?

Jennie 發表於 22-4-10 01:19
唔好講航空公司,而家香港經濟想救都難! 派錢真係可以振興經濟咩? 都唔知班官諗乜!
...

係派消費劵呀 , 不是派錢 ,派錢怕大家收埋在銀行戶口唔拎出來用。
消費劵對大型連鎖店一定是最受惠, 嚟緊GPD又升不少 , 前景仲要樂觀添呀!

lamb2003 發表於 22-4-9 18:51
請問如果在網上買到CX的機票,但之後班機取消左,CX會幫我轉去其他日子嗎?抑或refund我就算?請試過的家長告知 ...

CX 會有email 問延期定退款

katrinafu 發表於 22-4-10 02:15
由疫情爆發,香港人處理疫情,一初都係靠大家搵口罩 ,排到天昏地暗等口罩開售。 到今次第五波爆疫 ,自己 ...

我哋呢班家長係犯賤,但為咗仔女可以返屋企,任由酒店、機票賣到天價,我哋都無奈接受。以為一切都安排得順順利利,期待仔女返港。殊不知臨尾又因為熔斷,飛機停飛,仔女不能返港,嗰一刻家長同仔女嘅徬徨無助,政府有冇考慮到?政府處理疫情無能就要我哋家長埋單

summer14 發表於 22-4-10 08:54
我哋呢班家長係犯賤,但為咗仔女可以返屋企,任由酒店、機票賣到天價,我哋都無奈接受。以為一切都安排得 ...

政府好體諒喺香港既居民,亦好同情需要往反內地既居民,但對我地同樣為工作探親或留學往返外地既居民就充滿歧視,疫情已經兩三年,完全無諗辦法令大家好過啲,一副你死你事既態度

幸福花海 發表於 22-4-10 09:18
政府好體諒係香港既居民,亦好同情需要往反內地既居民,但對我地同樣為工作探親或留學往返外地既居民就充滿 ...

唔只政府歧視,BK嗰邊啲人都一樣。覺得你哋呢啲係外國讀書嘅人,屋企一定好有錢,仔女返嚟,天價酒店同機票我哋都一定比得起。就算熔斷返唔到嚟都無問題,因為唔好拖累香港。但係佢哋啲仔女因為停課又不停鬧政府。真係針唔吉到肉唔知痛

回覆 Poyau 的帖子

Poyau, 謝謝你的回覆.

katrinafu 發表於 22-4-10 02:15
由疫情爆發,香港人處理疫情,一初都係靠大家搵口罩 ,排到天昏地暗等口罩開售。 到今次第五波爆疫 ,自己 ...
廢既政府做出廢嘅政策,大把口罩時先黎全民派口罩,大把檢測kit 時先黎全民派檢測包,錢係使咗好多,但效果作用已經不大,香港政府使咗6千億起抗疫上,但得出結果唔好得過印度幾多。D防疫酒店收費仲貴過以前正常價格,明屈我地錢都算,使咗錢仲未必解決到回港問題,的確好嬲。

summer14 發表於 22-4-10 09:31
唔只政府歧視,BK嗰邊啲人都一樣。覺得你哋呢啲係外國讀書嘅人,屋企一定好有錢,仔女返嚟,天價酒店同機 ...
係呀,解除九國禁飛大把香港人話政府毒門大開!其實當時已經通街陽性病人通街走,中招既通街走,照堂食照返工,又容許家居隔離,中咗又自己食藥,幾時隔離又係自己決定,一班巴士陽性人多過一班坐滿人嘅飛機啦。

yuyueng 發表於 22-4-10 10:03
係呀,解除九國禁飛大把香港人話政府毒門大開!其實當時已經通街陽性病人通街走,中招既通街走,照堂食照返 ...

留學生返嚟就算中咗都係酒店隔離啦,隔離完都已經好返。我真係睇唔到點樣毒門大開

summer14 發表於 22-4-10 10:18
留學生返嚟就算中咗都係酒店隔離啦,隔離完都已經好返。我真係睇唔到點樣毒門大開
...
如果落機响機場check 到陽性, 係咪送去醫院呀?如答案: 是. 政府的理由係唔想醫院又爆過呀.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 22-4-10 10:51
如果落機响機場check 到陽性, 係咪送去醫院呀?如答案: 是. 政府的理由係唔想醫院又爆過呀.:igiveu ...

而家中咗都容許家中隔離,咁政府都可以俾中咗嘅留學生酒店隔離。大家都係香港人,點解要對留學生咁多叼難?

如果落機响機場check 到陽性, 係咪送去醫院呀?如答案: 是. 政府的理由係唔想醫院又爆過呀.:igiveu ...
而家都只有重症去醫院,其他可去隔離中心或酒店,外面返來的老人家好少,到底幾多係重症呢?

送檢疫酒店

pauline_c 發表於 22-4-10 11:28
送檢疫酒店
即係就算落機立刻檢測陽性都去檢疫酒店, 又會唔會好危險呀?
其實係一家四口子

pauline_c 發表於 22-4-10 11:28
送檢疫酒店
如果posivitve 係咪應送去新起的隔離營呀? . (即係青衣, 竹篙灣, 新田...) 唔應該去自己訂訂的隔離酒店
其實係一家四口子

一家三口 發表於 22-4-10 11:42
如果posivitve 係咪應送去新起的隔離營呀? . (即係青衣, 竹篙灣, 新田...) 唔應該去自己訂訂的隔離酒店 ...

根本應該咁做,無中的咪返屋企囉,要隔離咪家居隔離幾天.

一家三口 發表於 22-4-10 11:42
如果posivitve 係咪應送去新起的隔離營呀? . (即係青衣, 竹篙灣, 新田...) 唔應該去自己訂訂的隔離酒店 ...

政府安排嘅檢疫酒店,比確診者入住,要第6日同第7日連續兩日快測陰性先可以離開,我見過政府網頁係咁寫,寫酒店。亦無聽過有人入住方倉。
萬一要入住確診者住嘅酒店,部分自己訂嘅酒店會退還住少咗嘅日數嘅費用。

回覆 一家三口 的帖子

如果機場中招應該係會去竹篙灣果啲。一定唔會去自己book果間酒店,如果酒店住住吓中招,咁好似係去政府包起咗果啲隔離酒店。

pauline_c 發表於 22-4-10 12:15
政府安排嘅檢疫酒店,比確診者入住,要第6日同第7日連續兩日快測陰性先可以離開,我見過政府網頁係咁寫, ...

咁如果喺機場已經 check 到中招, 即刻去竹篙灣。 咁嗰7日酒店費係咪 通常 都可以全退㗎?
‹ 上一主題|下一主題