用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園 4月復課,真係大多數人想面授課堂? ...
go

幼稚園 4月復課,真係大多數人想面授課堂? [複製鏈接]

如題。

特別係pn 班。而家確診數字唔一萬都89千,咁返學安全?點解好似好多家長都想面授。

不竟只是pn,有需要嗎?
   0    0    0    0

其實依家復課安排係點都未知

Stage 1就復哂 幼,小?

幼稚園包唔包括 PN, (PN好多都Under 3year , 冇得打針)
會唔會有一定接種率先比面授
冇人知...

有咩計, 你K2的話, 基本上無得唔番, 唔返無評估無成績表. 除非大抽獎

其實愈細既小朋友愈需要番學,幼稚園階段要學既技能小學教唔番,而且部分都要考小學

回覆樓主:

自理戎片等等嗎? 我女2歲8個月連夜片都戎左,係最唔健康人際關係

就算小一小朋友我都唔會第一個星期去上學
小朋友連小一都好難做到完全注意衛生(洗手,酒精消毒,擦嘴巴等等)
更何況幼稚園小朋友。。

梗係返啦, 如果可以既話, 唔駛等到4月尾, 我下星期一已經想俾佢地返, 日日晌屋企困獸鬥都唔係路, 一日都嫌多
同埋接受教育係小朋友應有既權利, 呢兩年已經剝奪左好多, 冇學校旅行, 冇運動會, 唔應該再咁落去

Azzurro 發表於 22-3-31 14:41
就算小一小朋友我都唔會第一個星期去上學
小朋友連小一都好難做到完全注意衛生(洗手,酒精消毒,擦嘴巴等 ...

係。。。 我就係覺得健康係大過一切。當然啦教育係緊要嘅 但係如果連健康都冇,乜嘢教育都 冇用。況且呢啲所謂嘅教育,都係香港呢啲咁不健康嘅教育制度之下,要小朋友去承受嘅痛苦。 畢竟都係呢個世界嘅大人令到小朋友受罪,我唔想連佢哋有健康都冇埋。

每個家庭嘅考慮都唔同,視乎家長想法與需要。自己一家覺得小朋友有得返學一定返。冇社交對小朋友心理健康會有影響,其實越來越覺得個病毒唔會消失,生活同教育都係要搵辦法繼續

家長有選擇權,可以唔返,等清零!

kangy 發表於 22-4-2 18:43
每個家庭嘅考慮都唔同,視乎家長想法與需要。自己一家覺得小朋友有得返學一定返。冇社交對小朋友心理健康會 ...
我都係咁話。 心理健康都好重要,況且己經玩左兩年,仲想停幾耐?

要捱要等, 其實冇問題, 但我覺得最低要求, 要知道成件事幾時會完結, 或者達成咩條件之下可以完結, 成個計畫會係點, 要好清楚講到出黎
但依家個情況呢?
我地等緊咩呀? 唔知
要捱到幾時呀? 唔知
有咩計畫架? 唔覺有

咁我真係諗唔到個理由捱落去囉

校園生活對於小朋友黎講, 係好珍貴既童年回憶, 過左就係過左, 冇左就係冇左, 唔係話用錢就買得番......

不過都包底講句, 每個家庭都有自己考慮囉

hkhk8888 發表於 22-4-3 02:12
要捱要等, 其實冇問題, 但我覺得最低要求, 要知道成件事幾時會完結, 或者達成咩條件之下可以完結, 成個計畫 ...

對的 每位家長意願都值得尊重同參考。

有啲鏡頭係人臉追踪,會識得移動鏡頭追踪用戶(人臉)

如果學校老師係教室老師書桌按裝,就可以同時滿足實體課和網絡課了

我家還有三歲以下小朋友,所以唔希望大嘅小朋友帶來風險
當然每個家庭需求不一樣

有知識, 無了健康, 當然不能
但有健康, 只可在監房, 又有咩意思.

難難難

codyalbert 發表於 22-4-4 15:01
有知識, 無了健康, 當然不能
但有健康, 只可在監房, 又有咩意思.
我諗係機率問題啫

有知識, 無了健康 <<<< 小朋友重症機率有幾高? 有冇1%? 我諗冇嘛
有健康, 只可在監房 <<<<呢個係100%發生緊晌全港幾十萬中小幼學生身上喎

我諗唔係咁難揀咋嘛

我覺得復課幾日又會叫停,小朋友都係犧牲品

hkhk8888 發表於 22-4-5 01:33
我諗係機率問題啫

有知識, 無了健康

仲要係留左喺屋企要中ge都始終會中.我小朋友冇打針, 但都支持恢復面授, 希望透過正常ge社交生活同日常ge小病build up返自然抗體, 到touchwood中左身體都有足夠免疫力去self recover. 不過都同意如果4月中開得學都好, 最好比家長有得揀, 行網課同面授相軌制多一段日子先. 想恢復面授唔係為學術, 而係擔心佢地精神健康多好多.

kisani 發表於 22-4-7 13:21
仲要係留左喺屋企要中ge都始終會中.我小朋友冇打針, 但都支持恢復面授, 希望透過正常ge社交生活同日常ge小 ...
正確, 所以我由始至終都冇提過"學術"呢兩個字, 我期望既唔係多, 只係最基本最基本既校園生活, 童年生活

依家咁拖下拖下, 都好大機會會拖到3年, 即係意味住, 會有一屆幼稚園畢業生係從來冇去過學校旅行, 甚至乎連同學仔面對面見過對方個真樣都未見過, 真係成件事諗番起都覺得變態

回覆 hkhk8888 的帖子

今年K3的小朋友就係三年都無旅行, 無親子運動會, 好多野都無左
‹ 上一主題|下一主題