用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DELETED 刪
go

DELETED 刪   [複製鏈接]

DELETED  刪
   21    0    0    0

ilovemiffy 發表於 22-3-28 15:22
有呢2間的Offer,男女校,男校都冇所謂,交通方面花費都差唔到,有去呢2間學校網頁了解咗,但都係唔知點揀,想問 ...

咁學費金額係咪一個考慮因素?

論成績, 應該SPC好d。加埋歷史悠久,舊生network等因素。

2jkidsfather    發表於 22-3-28 16:03

DELETED 刪

回覆 s99667973 的帖子
DELETED 刪

回覆 tuffy1223 的帖子

謝謝

我選SPC 170年了,近年成績向上,HKUGAC 近年成績向下

回覆樓主:

ilovemiffy 發表於 22-3-28 15:22
有呢2間的Offer,男女校,男校都冇所謂,交通方面花費都差唔到,有去呢2間學校網頁了解咗,但都係唔知點揀,想問 ...

根本不用考慮 只會選擇SPC

我地都有同樣既struggle, 主要就係考慮緊教學模式

chitchit0520 發表於 22-3-28 20:28

阿仔和你哋有不同喜好?

佢鍾意港同,可能始終去過open day 覺得好好玩,我地初步都覺得港同比較啱活躍好動既佢。不過,實在係比較大比數既人會話Spc 好d , 所以都有爭扎,佢自己都有d 動搖。唯有慢慢再比多d 資料等用家在決定啦

路過,認識的SPC,如下:
~坐 MTR 在HKU站首選A1出口,沿薄扶林道走約200米,過紅綠燈後右轉般含道後就可以直入正門,方便又快趣,無得輸
~英語語景強,assembly/校務處查詢/教員室揾老師/校內閒談...etc 全英文 channel ,言行一致的 EMI
~校方重視學生會及領袖生, 許多活動由學生主導,良好領導培訓機會
~樂團強勁,尤其是西樂團,入左校隊要有心理準備多課後 rehearsal
~ from 1851 to 2022, 本地至悠久歷史中學之一,加埋極極極多熱心校友,再加「人人為我,我為人人」及「弘我藍傲」的 Pauline spirit, 濃厚兄弟情及全球性人脈網絡終生受用
~政治光譜包括左中右,著名校友計有曾玉成、程翔、勞永樂、鄭丹瑞...etc, 唔會有太一面倒的立場/思維/視野
~管理層的考慮: 根據可靠內幕消息,現任源校長並未有提早退休/移民打算,加上兩位新晉助理校長,管理層算是有幹勁和穩定,加上近年亮麗的業績,套用股壇術語,值得加持/買入/牛市在望/ 等收息/寧買當頭起..etc
~ Campus enhancement project 已經進入 phase 2, 接著還有3期,如果介意與工程並存,或要慎入

kiwi2007 發表於 22-3-28 21:50
路過,認識的SPC,如下:
~坐 MTR 在HKU站首選A1出口,沿薄扶林道走約200米,過紅綠燈後右轉般含道後就可以 ...

讚(emoji)

蓮蓉包 發表於 22-3-28 20:52
佢鍾意港同,可能始終去過open day 覺得好好玩,我地初步都覺得港同比較啱活躍好動既佢。不過,實在係比較 ...

SPC吧, 不論成績, 視野, 人脈各方面都比較好, 如果你活躍玩課外, 其實更應該去SPC, 可以玩同接觸到既野應該比港同更多, 傳統名校始終有D野係其他學校比唔到既. 除非係車程, 男女校呢D問題, 否則係我眼中呢兩間係無懸念.

回覆 chitchit0520 的帖子

SPC用家 雖然冇規定一定要學,不過每年都有Instrumental exam,所以基本上都係要學,而學校亦都有提供音樂課外活動。樂團唔係compulsory

acgy 發表於 22-3-29 12:23
SPC吧, 不論成績, 視野, 人脈各方面都比較好, 如果你活躍玩課外, 其實更應該去SPC, 可以玩同接觸到既野應 ...

正是,看到他重建所籌到的資金就明白歷史悠久的強大,(希望)將來自己子女有所成亦有能力的話應該會好樂意回饋。

另外,在師兄家長講座,亦會發現好強嘅支援,先後兩個分享既家長都係博士級嘅大學教授。

BTW!啲女老師都幾靚,阿仔更加專心上堂

回覆 kiwi2007 的帖子

謝謝

sun爸 發表於 22-3-29 14:11
回覆 chitchit0520 的帖子

SPC用家 雖然冇規定一定要學,不過每年都有Instrumental exam,所以基本上都係 ...

請問鋼琴可以用作instrumental exam嗎?
‹ 上一主題|下一主題