用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求 Kindle用家意見~會否一闊三大?
go

求 Kindle用家意見~會否一闊三大? [複製鏈接]

感覺除了機價近千之外,其實仲有一筆買電子書的支出,好多時都實體書一半價錢左右,仲要無得話睇完轉售,咁如果小朋友睇書睇得快,條數咪好“那利”?
還是有些用家心得係可以減低成本?我只見過kindle book在amazon或book depository 果啲有售,係咪有其他地方買係平啲?
   23    0    0    0

小余 發表於 22-3-28 14:42
感覺除了機價近千之外,其實仲有一筆買電子書的支出,好多時都實體書一半價錢左右,仲要無得話睇完轉售,咁 ...

入門model機價網上買大約700,可以join kindle unlimited月費plan幾十蚊個月任睇,又可以自己網上搵免費電子書,放入kindle睇

chitchit0520 發表於 22-3-29 10:49
我好少轉售,所以覺得慳咗位。
另外有啲大路經典中文書唔駛錢,所以唔覺得會一闊三大。
...

同意呀,好似我仔近來鍾意煲金庸小說,一買就要買一套,用左kindle俾佢睇,一星期就睇晒成套倚天,好過睇完成套書放係度

回覆 piglet1212 的帖子

請問可以在那裡DOWNLOAD 中文書?謝謝你。

daddyday 發表於 22-3-30 13:02

好讀網
http://www.haodoo.net/

就算只係睇金庸書,已經賺到kindle錢出來

daddyday 發表於 22-3-30 13:02

http://ebook.cdict.info/freebook.html

b3410 發表於 22-3-30 14:42
好讀網

我仔咪睇晒全部金庸著作,某幾套仲翻睇多一次,賺凸晒

b3410    發表於 22-3-30 22:33
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

b3410 發表於 22-3-30 14:42
好讀網

想請問是否PDF?我之前試過另一個網站download中文, 但由於格式是PDF, 我覺得睇落冇咁方便! 當然明白免費就冇得選擇咁多

Mirror123 發表於 22-3-31 14:28
想請問是否PDF?我之前試過另一個網站download中文, 但由於格式是PDF, 我覺得睇落冇咁方便! 當然明白免費就 ...

依個網站的書, 都已經幫我地轉晒做電子書形式, 你只要選啱電子書型號, download, 就可以好似睇原裝電子書咁, 可以放大縮小, 不過就冇得轉字型.

Kindle (或其他電子書) 真係好直得推介比鍾意睇書的人, 而我自己本身唔鍾意睇書, 因為買左比個女, 順便試下用, 發覺非常方便, 亦解決左自己睇英文書, 成日要查字典問題, 居然愛上左睇書.

我最近在haodoo度下載南懷瑾的書來睇
格式是epub, mobi之類
不過間中有錯字
我用手android 手機個Google 圖書睇
不清楚是不是upload上去之後會自動save到所有登入了同一個Google 帳號的不同裝置上的Google 圖書都可以從Google server下載返
而且好似可以記住你睇到邊頁
試了差不多一星期
體驗不錯

回覆 Mirror123 的帖子

Calibre這套程式可以幫你把檔案轉成多種格式,常見的TXT、EPUB、MOBI、PDF都有支援

b3410    發表於 22-4-1 18:12

Mirror123 發表於 22-3-31 14:28
想請問是否PDF?我之前試過另一個網站download中文, 但由於格式是PDF, 我覺得睇落冇咁方便! 當然明白免費就 ...
揀mobi
如果其他書係不同格式,好似網友介紹,可以網上“XX” to mobi, 轉格式。或者用calibre 轉

謝謝各位,等我得閒再研究吓。我有一部Kindle,一部Boox, 我覺得boox open System, 用起上嚟真係方便好多, 真係咩書都睇得! kindle 買咗幾年都只係識得亞馬遜買書, 近來先知道原來可以其他網站download
‹ 上一主題|下一主題