用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

回覆 dlam141231 的帖子

如果要俾國際生價錢,當然係揀私立大學,私立大學啲學費好貴,請問獎學金一般可以cover到幾分之幾?

lemon2005 發表於 23-3-27 00:21
回覆 dlam141231 的帖子

如果要俾國際生價錢,當然係揀私立大學,私立大學啲學費好貴,請問獎學金一般可以 ...
我仔當年三間, 一間二萬美元, 一間半奬, 一間全奬.

culver 發表於 23-3-26 22:08
另外,記得之前大家好像有提過手提電話unlock 的事情⋯⋯怎樣可以知道孩子的電話是否unlock? 型號是否適合 ...

香港手機支援sim card,可以跨電訊商已經算是unlocked,以我所知,响美國用唔用到唔係unlock問題,而係bandwidth 問題 (有錯請指正)。好多手機只可用某些bandwidth,而不同電訊商又有唔同bandwidth,所以有啲手機嚟到美國用唔到,或者接收得好差。試咗幾年,換過唔同牌子手機,發現如果要穩陣又唔想煩,最好係用Apple機,因為佢係全球制式,幾乎世界各地都用到,所以我都轉咗用Apple好多年。

以下網頁有教點樣去查手機嘅frequency bands:
https://www.boosterplanet.com/blog/bands-used-by-usa-carriers/

不過最近個女換手機,去到Apple Sore先發現美國Apple 14已經全用eSIM,加錢都冇得揀,而家仲頭痕緊遲啲返內地旅行唔知點算(內地唔支援eSIM)。所以我建議如果買Apple機,最好响香港出機,起碼仲可以有一個 sim card slot。

culver 發表於 23-3-26 22:08
另外,記得之前大家好像有提過手提電話unlock 的事情⋯⋯怎樣可以知道孩子的電話是否unlock? 型號是否適合 ...

我之前記錄過:

請留意由香港過美國的學生,用緊嘅Android手機可否在美國使用。可上網check network compatibility with the mobile phone.

https://www.imei.info/

dlam141231 發表於 23-3-27 00:12
我仔是美加雙國籍, 他的情況, 跟國際生, 不一樣.  
美籍返美, 讀州立大學, 要付外州生學費(等同國際生),  ...

good. 我嗰啲國際學生 就要捱 非常昂貴嘅學費, 大部分都攞唔到 scholarship.

之前因為疫情的關係,不能陪她一齊去美國開學。心裏一直都有點遺憾,這星期會飛過去探望她,順便周圍旅遊玩吓,亦都会到校園走走和看看。

雖然她正在開學和上課,未必有時間可以一齊玩,但是自己心裏還是充滿期待的。(emoji)

barque 發表於 23-3-27 12:58
之前因為疫情的關係,不能陪她一齊去美國開學。心裏一直都有點遺憾,這星期會飛過去探望她,順便周圍旅遊玩 ...

太好了!女女一定會好開心。
你都玩得開心啲,春天景色最好!

Radiomama 發表於 23-3-27 13:03
太好了!女女一定會好開心。
你都玩得開心啲,春天景色最好!

謝謝!

Ivy League acceptance rates set record low

https://nypost.com/2023/03/31/iv ... es-are-new-low/amp/

ckh689 發表於 23-4-1 10:16
Ivy League acceptance rates set record low

https://nypost.com/2023/03/31/ivy-day-2023-results-ivy-l ...

攀藤不易。

不過美國沒有英國UCAS的制度,其實令大學Admin多好多功夫

而且UCAS一開始就牛劍分流,係一件好事。

https://nypost.com/2023/03/31/ivy-day-2023-results-ivy-l ...

囡學校收到 Ivy League offer 嘅都係國家級運動員,反而學術滿分嘅收 rejection

所以之前連美國都有運動員造假案!

Radiomama 發表於 23-3-27 07:30
我之前記錄過:

請留意由香港過美國的學生,用緊嘅Android手機可否在美國使用。可上網check network comp ...

Thx!! 睇咗其他資料,似乎最穩陣都係落地之後 join 連出機的 plan (畢竟現在用的電話也舊了),不用擔心 compatibility

culver 發表於 23-4-1 16:17
Thx!! 睇咗其他資料,似乎最穩陣都係落地之後 join 連出機的 plan (畢竟現在用的電話也舊了),不用擔心 c ...

呢個都係一個好方法!

不過其實住宿舍,活動範圍主要在campus嘅話,mobile data量用好少,因都係用學校wifi

culver 發表於 23-4-1 16:16
囡學校收到 Ivy League offer 嘅都係國家級運動員,反而學術滿分嘅收 rejection

所以之前連美國都有運動 ...
要走運動員條隊入Ivy,其實都唔容易,除非好似谷愛凌咁出名,所以先要做假。

culver 發表於 23-4-1 16:17
Thx!! 睇咗其他資料,似乎最穩陣都係落地之後 join 連出機的 plan (畢竟現在用的電話也舊了),不用擔心 c ...

用iphone應該冇接收問題,屋企人嚟探我都從來冇問題。其實美國出機唔會比香港平,因為有銷售稅,部分州份銷售稅可以去到10%,而且正如我之前提及美國出iphone,原來係全esim,咁如果想暑假返香港,就又未必可以揾到啱用esim。

識得一個同學仔,舊年入唔到。之後GAP year 1 年,其間做咗好多ECs, 今年再報入咗一間Ivy school

barque 發表於 23-4-1 21:19
識得一個同學仔,舊年入唔到。之後GAP year 1 年,其間做咗好多ECs, 今年再報入咗一間Ivy school
...
即係今年再報freshman year? 好似嘥咗一年時間,一定要入Ivy?

ckh689 發表於 23-4-1 21:46
即係今年再報freshman year? 好似嘥咗一年時間,一定要入Ivy?

係今年入freshman year.  Gap year 都係個好好嘅經驗,又可以順便再報多次。都識人特登遲一年入學,如果女兒想gap year 我都讚成。

用一年去試吓自己想做的事情,非常之好。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊