用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 23-3-21 08:46
朋友的孩子鍾情Liberal Art Colleges, 報十間八間大學寫short essays不覺辛苦,我聽到真係嘖嘖稱奇。因當 ...

上年孩子報的其中-間大學要求7篇short essays, 佢前後還修改左幾個版本。所以單係報一間大學如果認真去寫,隨時要寫20,30篇essay。如果報十間,八間大學,真係要寫好多野。

唔知是否太多寫essays 的經驗,佢報ucas在library 三,四個小時攪掂,亦都沒有比人看過,全部都有offer.

Radiomama 發表於 23-3-21 08:41
恭喜!讀海洋生物,cool!
應該都會玩潛水?

潛水係興趣,生物科亦都係最有興趣嗰科,兩樣加埋就變成海洋生物!

我同佢講:出field trip可能係去污染嘅河流,好臭個喎,佢話冇有怕!於是就勇往直前囉

daisy17772 發表於 23-3-21 10:20
Congratulations,  welcome on board !
咁即係要等到ucas出咗先決定, 才買機票?

Thx! 唔等UCAS最後一間了,佢一開始都係最想去美國,就讓佢向夢想進發

而家美國已有兩間offer, 一間係東岸、一間喺西岸。等埋其他三間消息先知道向東走定向西走

barque 發表於 23-3-21 12:23
上年孩子報的其中-間大學要求7篇short essays, 佢前後還修改左幾個版本。所以單係報一間大學如果認真去寫 ...

Same same  - 報美國大學需要的精力和時間是其他國家大學的倍數,女兒都係 modify 美國其中一篇 essay 內容便交上 UCAS

所以我有d唔明,點解有美國學生可以報 1x-20 間大學!囡報6間我都覺得佢嗰段時間好辛苦(但父母心底裡又怕6間太少,怕全軍覆沒 - 當時好矛盾呢)

回覆樓主:

美國local students 報10間係閒閒地

barque 發表於 23-3-21 12:23
上年孩子報的其中-間大學要求7篇short essays, 佢前後還修改左幾個版本。所以單係報一間大學如果認真去寫 ...

真係準備咗美國嘅essays, 英國嗰啲 完全冇難度 改少少嘢就得.  

始終英國 第一首先睇成績 , personal statement 比正正常常好啲都ok。 真係輕鬆好多

daisy17772 發表於 23-3-22 10:46
真係準備咗美國嘅essays, 英國嗰啲 完全冇難度 改少少嘢就得.  

始終英國 第一首先睇成績 , personal sta ...

…….

回覆 barque 的帖子

寫甘多,學校真係會睇得好仔細?

ustvct 發表於 23-3-22 16:20
回覆 barque 的帖子

寫甘多,學校真係會睇得好仔細?

是非常重要的一環,因為學校我想知道同學在學業以外是一個怎樣的人。

culver 發表於 23-3-21 13:37
潛水係興趣,生物科亦都係最有興趣嗰科,兩樣加埋就變成海洋生物!

我同佢講:出field trip可能係去污染 ...

好有趣嘅經歷(emoji)

dlam141231 發表於 23-1-26 19:14
我知既可能過時好耐, 但未有人答, 我答吓.

很久以前, 留學生持F.1簽証, part-time只能做on campus job,  ...

補充一下:

我之前有誤解, 昨天才偶然發現, 有關國際生做summer intern, 並不是大二才開始, 應是完成一個學年後, 即大一暑假便可做off-campus intern.

在別版看到,大學生要開始報稅,給大家參考:

IRS 對college students tax filing 的說明

https://www.irs.gov/individuals/students

另外,記得之前大家好像有提過手提電話unlock 的事情⋯⋯怎樣可以知道孩子的電話是否unlock? 型號是否適合在美國用?

daisy17772 發表於 23-3-22 10:43
美國local students 報10間係閒閒地

我仔當年都係報咗十間美國大學, 他只想赴美, 無報其他國家, 但因我一定要有保底的要求, 他才報了香港的大學.   
十間裏, 私立大學佔七間, 州立大學佔三間, 結果他拿了五個offer + 一個waiting list.  UC系統只報了Berkeley, 給他waiting list的便是Berkeley.
我記得當年高中有舉行給家長的講座, 學校的提議是報八間美國大學,  按2:3:3, dream school, target school, safety school, 自行安排.

回覆 dlam141231 的帖子

仔仔好勁,攞到咁多Offer,想請問點解要報香港的大學做保底?謝謝你。

lemon2005 發表於 23-3-26 23:00

仔仔好勁,攞到咁多Offer,想請問點解要報香港的大學做保底?謝謝你。 ...
點知會出咩事呢?  萬一......... 不可以把所有雞蛋放在同一籃子裏啊.  

lemon2005 發表於 23-3-26 23:00

仔仔好勁,攞到咁多Offer,想請問點解要報香港的大學做保底?謝謝你。 ...

佢好似係按2:6:2 (dream: target: safety) 排列, 兩間dream school係藤校, 都rejected.

藤校非常非常難入,你仔仔最後入私立定係公立大學?想問喺美國私立大學同公立大學有什麼分別?是否好D?

lemon2005 發表於 23-3-26 23:45

藤校非常非常難入,你仔仔最後入私立定係公立大學?想問喺美國私立大學同公立大學 ...

我仔是美加雙國籍, 他的情況, 跟國際生, 不一樣.  
美籍返美, 讀州立大學, 要付外州生學費(等同國際生), 所以從一開始就以私立大學為目標, 好些私立大學, 在scholarship/financial aid方面大方很多, 他拿到的五個offer, 兩間州立, 有沒有scholarship/aid都不知道, 因為很快就回覆不去了.  三間私立的, 全都有給scholarship, offer之後, 第二個電郵就是scholarship, 其中一間兩個電郵更是只差了幾分鐘, 結果他去了給得最多的大學.  兒子讀書方面成績是蠻好的, 他入學後, 每年都有出席大學的scholarship reception, 連續拿了四年, 我當年有問過他, 他的大學, 拿scholarship的undergraduate大概有9%, 身邊的美籍同學, 拿financial aid的也很多, 只差在金額多少.  
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊