用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 23-1-14 23:14
我哋以前讀嘅學校都係報英國大學佔多。

呢啲都有些慣性收視
我女韓籍同學,佢D家姐呀哥一高中就轉哂去美制IS, 佢呀媽解釋因為自己兩夫婦以前都係美國讀書,完全唔明IGCSE同IB係做咩,所以高中都轉返美制
正如我地講極都唔太明美制
不過如果講工作機會尤其tech/IT, 應該美國好D。

964000 發表於 23-1-15 17:25
呢啲都有些慣性收視
我女韓籍同學,佢D家姐呀哥一高中就轉哂去美制IS, 佢呀媽解釋因為自己兩夫婦以前都係 ...
我孩子都在美國讀大學,唔熟香港同英國大學學制,但覺得香港嘅大學讀四年,似乎同美國學制較接近先啱,反而英制讀三年,咁係唔係轉讀英制可以早一年大學畢業?

ckh689 發表於 23-1-15 21:04
我孩子都在美國讀大學,唔熟香港同英國大學學制,但覺得香港嘅大學讀四年,似乎同美國學制較接近先啱,反而 ...

是的, 大學讀三年, 早些畢業, 還可以少負擔一年學費.   夫家侄輩當年則是bachelor+master連續, 讀四年, bachelor完結時沒有畢業典禮的, 等master完結時才有.   

ckh689 發表於 23-1-15 13:48
回覆 barque 的帖子

美國大學3月尾都應該出晒結果,夠時間等埋先做決定。
講番美國大學, 我仔當年沒有在ED/EA階段申請, 集中火力報RD, 我記得佢話無特別一間好想去, 好幾間都好好, 入到都會好開心.
我印象中, 當年他的同學報ED或EA的也不多, 結果有一個deferred, 但等到三月底RD出offer, 她也如願拿到offer.
你人在美國, 想會知道多些, 美國高中生申請ED/EA的比例, 其實高不高的? 是否成功率比RD高出不少?

dlam141231 發表於 23-1-16 01:05
是的, 大學讀三年, 早些畢業, 還可以少負擔一年學費.   夫家侄輩當年則是bachelor+master連續, 讀四年, ba ...
怪不得香港家長都會鍾情英國大學,讀少一年負擔真係輕好多,尤其是美國學費出名貴。我又聽過好多人係first degree响英國或加拿大讀,然後到美國讀個master degree,畢竟美國好多有名氣大學,畢業後就業機會又多啲。

dlam141231 發表於 23-1-16 01:44
講番美國大學, 我仔當年沒有在ED/EA階段申請, 集中火力報RD, 我記得佢話無特別一間好想去, 好幾間都好好,  ...

據聞近年多咗大學提高EA/ED收生比例,變相deferred或waitlisted嘅學生更難响RD時get off the list,所以如果真係有心儀大學,真的應該把握EA/ED機會,如果唔想太早被綁,我覺得報EA或EA+ED2係唔錯嘅策略,反正如果deferred仍然可以搏RD,比起只報RD機會增加唔少。

同意,現在唔少人都申請EA/ED. 不過要注意ED是binding 的。如果收到到offer基本上是-定要去讀。EA就不需要。

barque 發表於 23-1-15 11:54
身邊反而有唔少朋友只想去美國讀書,當中唔少的成績非常之優秀。他們考美國大學的壓力都大。要同時兼顧校 ...
same here
身邊大部份都會首選美國, 真係冇心儀offer 先選UK, 美國大學 competition 太大, 呢兩年更甚

喜歡妳是妳

barque 發表於 23-1-15 11:54
身邊反而有唔少朋友只想去美國讀書,當中唔少的成績非常之優秀。他們考美國大學的壓力都大。要同時兼顧校 ...
係呀,阿妹考美國大學嘅過程真係好辛苦啊!同香港學制非常唔同 —- top GPA 唔難呀,但要入到心儀主修 原來唔簡單! 阿哥都話佢考 Cambridge 仲容易啲!
佢上年 RD 失利,撒個網又太細,收返黎啲 Offer 唔係咁好 … 到五月尾 先決定博一舖,接受一間尚算okay 嘅獎學金 take undecided , 九月又再經 transfer 考過 … 聖誕前終於收到好消息,Transfer okay 咗!仲要係最心儀嘅大學主修!感恩!只係阿妹嘅九月至十二月就捱得超辛苦!

吖係呀,我今次係想請教大家,在香港哪裏可以買到美國制式電飯煲?

giver 發表於 23-1-16 22:51
係呀,阿妹考美國大學嘅過程真係好辛苦啊!同香港學制非常唔同 —- top GPA 唔難呀,但要入到心儀主修 原來 ...

恭喜你女兒transfer到心儀大學主修。

美國都有電飯煲賣,雖然未必係香港人最熟悉的品牌,但唔使擔心電壓問題,可以上Amazon睇睇,另外美國啲華人網站都有美國制式飯煲。

呢個九陽多功能柴火電飯煲,1-3人用細細個啱唔啱?
九阳精迷你电子鍋

係呀,阿妹考美國大學嘅過程真係好辛苦啊!同香港學制非常唔同 —- top GPA 唔難呀,但要入到心儀主修 原來 ...
好有毅力既孩子, 恭喜!  

恭喜啊!有決心和毅力,就有收穫

ckh689 發表於 23-1-17 00:02
恭喜你女兒transfer到心儀大學主修。

美國都有電飯煲賣,雖然未必係香港人最熟悉的品牌,但唔使擔心電壓 ...
阿妹見到大家的祝福,好開心呀!多謝晒!

多謝推介電子鍋,不過之前試過想在Yami 買零食,幾次都唔成功 :(   可能因為唔係用美國本土 credit / debit card , 雖然客服又話唔關事,總之兩次都係付款完成後 later 又自動 cancel order,俾佢激死 >_<

阿妹放假前啱啱試咗喺 target 買$50 credit card , 或者今次返去試吓買張大額啲嘅,咁上網買嘢會方便啲。

我哋今日搵到 German Pool 有 110V ,但應該趕唔切出貨拎上機啦,唯有再試一下網購,唔該晒!

giver 發表於 23-1-18 02:11
阿妹見到大家的祝福,好開心呀!多謝晒!

多謝推介電子鍋,不過之前試過想在Yami 買零食,幾次都唔成功 :( ...
囡囡新大學响邊個州? 建議佢盡快開返個銀行戶口,好多大銀行例如Bank of America, Chase等都有學生戶口,好似有學生證就得,順便申請埋張credit card,始終有張卡傍身方便好多。Retail stores 賣嗰啲應該Debit card,好多都有admin fee,有啲唔用都個個月扣錢,好唔化算。

恭喜!
2nd sem 開始轉校?

阿仔話submit application for SSN, 之後有咩要留意呢?

回覆 Radiomama 的帖子

我只知道SSN非常重要,所以唔會帶住張卡,還要好好保管,平時只需記住號碼,尤其是最後四個數字,唔好主動俾個號碼人,但有時候,係需要提供個號碼,例如政府機構、金融銀行、保險、醫療、就業等申請。

ckh689 發表於 23-1-24 22:42
回覆 Radiomama 的帖子

我只知道SSN非常重要,所以唔會帶住張卡,還要好好保管,平時只需記住號碼,尤其是 ...

會提醒他好好保管 SSN, 謝謝你。

下学期開始,功課忙、part time 也忙,也為下學年住宿忙睇樓,傳來一些照片,女學生租住的屋,以為會企理啲,怎料成間睡房真的可以烏煙嶂氣。男學生租的單位,因為雜物不多,反而窗明几淨。世界真係變咗?! :)

Radiomama 發表於 23-1-25 08:24
會提醒他好好保管 SSN, 謝謝你。

下学期開始,功課忙、part time 也忙,也為下學年住宿忙睇樓,傳來一些 ...

哈哈, 都有可能.  我去探望兒子, 惊喜發現三個男生的合租公寓, 客廳廚房都收拾得整齊, 兒子房間也企企理理.  他的廚房不是擺著看的, 他懂基本烹飪, 大三那年才搬出去和同學合租公寓, 有一天跟我說, "媽媽, 同學們封我為大廚, 不是我煮得特別好, 是他們(包括女生)許多都不擅煮食."  

dlam141231 發表於 23-1-25 09:22
哈哈, 都有可能.  我去探望兒子, 惊喜發現三個男生的合租公寓, 客廳廚房都收拾得整齊, 兒子房間也企企理理 ...

阿仔將會與兩位同學合租單位(town house), 條件是單位附近有餐廳、藥房,而距離學校是15分鐘腳程。

整個過程都是學習,希望佢慢慢累積經驗啦。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊