用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果夜晚九點先到達香港機場, 酒店應該點book ...
go

[澳紐] 如果夜晚九點先到達香港機場, 酒店應該點book [複製鏈接]

飛機九點九先到機場 做埋檢測應該都要凌晨時分 咁我book酒店應該book幾多晚呢?
   0    0    0    0

waiyan2000 發表於 22-3-27 11:29
飛機九點九先到機場 做埋檢測應該都要凌晨時分 咁我book酒店應該book幾多晚呢?
...

無論你幾多點去到酒店,總之到埗嗰日叫day one,數七日好、14日好,都係哩日開始計,就算響機場搞到過咗12點都唔關事,冇住day one 都唔會有得賠!

anitawong21 發表於 22-3-27 11:46

無論你幾多點去到酒店,總之到埗嗰日叫day one,數七日 ...

謝謝

...

第1日應該係 day 0,我 book 1- 8號共7晚。你最好同酒店 confirm

dorchiu 發表於 22-3-28 22:44
第1日應該係 day 0,我 book 1- 8號共7晚。你最好同酒店 confirm

指定檢疫酒店預訂房間確認書需包括:

在香港指定檢疫酒店預訂房間的中文或英文確認書,其租住期間須與所需強制檢疫期相符,即由預定到港日起計七晚(如可選擇符合相關條件後提早完成強制檢疫)或14晚。相關到港人士如未能出示有關文件會被禁止登機。
指定檢疫酒店指載列於政府指定檢疫酒店專題網頁(www.designatedhotel.gov.hk)的指定檢疫酒店╱賓館。

例子:假如相關到港人士的檢疫期為14日,: 不論抵港的時間如何,相關指定檢疫酒店預訂房間確認書須由預定抵達香港當日起計的15天14晚。如果旅客於1月1日(第1天)抵達香港,則其酒店的預訂日期應由1月1日至15日(即1月1日入住,1月15日退房)。

(https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html#DQHConfirmation )
8-)

dorchiu 發表於 22-3-28 22:44

到達當日是day 1, 但你可以在8號零時零分check out.  我去年暑假曾隔離14日,並選擇了零時check out.

...

由預定抵達果刻的日期開始計,就算你過了凌晨入住。去年8月經驗,由落機到入住隔離酒店約4小時。
‹ 上一主題|下一主題