用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 航班熔斷更改至7日
go

[英國] 航班熔斷更改至7日   [複製鏈接]

4    0    0    0

回覆樓主:

早上就有好消息,太好了!

都算係好消息,但只3人確診就熔断都好容易

琴日特首出嚟講都話唔會改,夜晚黑就改咗,政府政策⋯⋯⋯⋯希望進一步可以改做家居隔離啦,唔使等家長周圍撲酒店。

幸福花海 發表於 22-3-27 08:07
都算係好消息,但只3人確診就熔断都好容易

停飛7天跟停飛14天,對airlines 安排飛機來講,都係容易一點。
希望逐步放寛啦。

foxli 發表於 22-3-27 08:10
琴日特首出嚟講都話唔會改,夜晚黑就改咗,政府政策⋯⋯⋯⋯希望進一步可以改做家居隔離啦,唔使等家長周圍 ...

但願如此

政府表示,正增加指定檢疫酒店供應,應付從海外回港的香港居民(包括屬香港居民的外籍家庭傭工(外傭)或已獲發簽證來港的外傭)的需求。

政府在評估社區隔離設施的供求及使用情況後,決定將13間早前改作社區隔離設施的酒店重新轉回作指定檢疫酒店之用,以額外提供逾4400間房間。該批酒店將由四月一日起陸續投入服務,而有關期間的房間將相繼開始接受預訂。同時,政府亦已要求現有指定檢疫酒店開放約500間備用房間應付需求。綜合而言,將有38間指定檢疫酒店提供合共超過10000間房間,供從內地及澳門以外地區回港的香港居民選擇。

重新轉作指定檢疫酒店名單如下:
1. 華麗銅鑼灣酒店
2. 香港九龍東皇冠假日酒店
3. 香港旺角帝盛酒店
4. 香港荃灣帝盛酒店
5. 華麗都會酒店
6. 旭逸酒店‧旺角
7. 富薈炮台山酒店
8. 香港 JEN 酒店
9. 銅鑼灣如心酒店
10. 香港九龍貝爾特酒店
11. 華美達華麗酒店
12. 華美達海景酒店
13. 富豪東方酒店

此外,現時三間用作隔離設施的酒店將從四月一日起預留作外傭檢疫用途,連同現有一間外傭指定檢疫設施,四間酒店合共為外傭檢疫預留約1600間

TTEE1819 發表於 22-3-27 08:15
停飛7天跟停飛14天,對airlines 安排飛機來講,都係容易一點。
希望逐步放寛啦。
...
原本停7日唔係問題,因回程日子訂咗酒店,最大問題係臨急臨忙改酒店,揾唔到酒店就企係到,呢樣最頭痛

幸福花海 發表於 22-3-27 08:59
原本停7日唔係問題,因回程日子訂咗酒店,最大問題係臨急臨忙改酒店,揾唔到酒店就企係到,呢樣最頭痛 ...

唔好擔心太多先,人都老得快,皺紋都多左。有無14天或7天停航,現時大家安排仔女在5月飛或6月飛,book到機票和酒店就暫時安心一點,到時真係出現停飛7天,安排另一部機,無直航就坐轉機,盡量唔洗改酒店。我覺得困難比前幾個月,係少左。

TTEE1819 發表於 22-3-27 09:08
唔好擔心太多先,人都老得快,皺紋都多左。有無14天或7天停航,現時大家安排仔女在5月飛或6月飛,book到機 ...

阿仔6月頭5日前返香港,維珍除消5月航班,請問各位是否訂國泰比較穩陣?但國泰又冇直航機!現在頭都痛!好彩政府放番啲隔離酒店!

回覆 grace.ywp 的帖子

請問邊度睇到維珍取消5月航班?

dragonandsnake 發表於 22-3-27 10:12
回覆 grace.ywp 的帖子

請問邊度睇到維珍取消5月航班?
維珍網頁

grace.ywp 發表於 22-3-27 10:26
維珍網頁

無見到取消喎?維珍網站check 仲係on schedule.

維珍網頁
Thx!

維珍網頁

其實會5會係:
不是取消,而係因應香港隨時作出放寛政策,VS跟其他航空公司一樣,一路睇緊改變,一路安排緊,所以暫時睇唔到航班資料。昨晚才改為7天熔斷機制,航空公司要時間作出最好的安排。現在是3月27日,仲有時間的,就算遲dd才出5月機票資料都應該ok。

YuYuMother 發表於 22-3-27 10:29

無見到取消喎?維珍網站check 仲係on schedule.
係,不過睇唔到5月嘅機票,咁請問係賣哂定咩原因呢?

dragonandsnake 發表於 22-3-27 11:00
係,不過睇唔到5月嘅機票,咁請問係賣哂定咩原因呢?

我搵過都唔見有五月機票,但喺網站check flight status 係on schedule on time。去 heathrow.com check departure schedule 仍然有該航班。

我估可能賣哂或airline hold起左。你有冇買到機票?如果有可以去check返自己班機既schedule。我地買左五月尾check 到,同埋無收到airline 通知話取消航班。

YuYuMother 發表於 22-3-27 11:14
我搵過都唔見有五月機票,但喺網站check flight status 係on schedule on time。去 heathrow.com check de ...
謝謝你!
我未訂機票, 正在考慮定國泰或維珍,上星期check維珍網頁,都可以買到五月份機票,但今早check就冇book唔到。或者明天打去維珍問吓。

TTEE1819 發表於 22-3-27 11:00
其實會5會係:
不是取消,而係因應香港隨時作出放寛政策,VS跟其他航空公司一樣,一路睇緊改變,一路安排 ...
謝謝你!
而家訂機票返香港真係勞心勞力!

grace.ywp 發表於 22-3-27 11:21
謝謝你!
我未訂機票, 正在考慮定國泰或維珍,上星期check維珍網頁,都可以買到五月份機票,但今早check就 ...

唔好客氣。大家家長為機票酒店都勞心勞力,如果有咩改變都想盡快知道再作安排。

所以見你講取消我都嚇一嚇,即刻問呀女有冇收到通知。

如果你問到有最新消息再update大家,謝謝你。
‹ 上一主題|下一主題