用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Hku co
go

Hku co [複製鏈接]

請問如果hku 報左5科,interview 左一科,明天deadline 要俾留位,但我肯定唔會讀,而其他科仲係under consideration, 可以等其他科嘅co先交嗎?會唔會因為冇交留位,其他科就當你自動棄權
   2    0    0    0

喧嘩 發表於 22-3-24 10:36
請問如果hku 報左5科,interview 左一科,明天deadline 要俾留位,但我肯定唔會讀,而其他科仲係under cons ...

我未試過,但應該可以。各科獨立consider的。

喧嘩 發表於 22-3-24 10:36
請問如果hku 報左5科,interview 左一科,明天deadline 要俾留位,但我肯定唔會讀,而其他科仲係under cons ...

應該唔會,每一課是獨立申請的

回覆 喧嘩 的帖子

今年HKU好慢,有幾個朋友啲仔女都仲係under consideration

請問大學這個時期給學生的CO, 是否根據高中校內成績(S4-S6) 而決定? 校內成績普通的人, 不會有機會收到CO ?

醒目開學勳章 王國長老

lailaie 發表於 22-3-25 11:11
請問大學這個時期給學生的CO, 是否根據高中校內成績(S4-S6) 而決定? 校內成績普通的人, 不會有機會收到CO ? ...

這是non jupas呀
Jupas的話,只有醫科/xx推薦計劃至會有co

Charlotte_mom 發表於 22-3-25 11:48

明白, 謝謝

醒目開學勳章 王國長老

lailaie 發表於 22-3-25 11:54
明白, 謝謝

大女dse時我都成日有呢個迷思
經過幾年研究而家知咩一回事了

Charlotte_mom 發表於 22-3-25 12:28
大女dse時我都成日有呢個迷思
經過幾年研究而家知咩一回事了
見到好多人都收到CO, 上年亦聽到有朋友親屬收到CO, 沒有留意原來他也是報醫科, 我以為所有科目都可以.
如果在港讀DSE, 自行報IGCSE 之類, 而成績也好的話, 會有機會收CO 嗎?

Charlotte_mom 發表於 22-3-25 11:48

好彩你解釋啫

我仔都有面試, 但咩都冇, 以為冇行

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

(受高人指點,只有IGCSE成績不能被大學直接取錄,我更新先)

首先留意,一個學生同一年,只能報jupas或non jupas,不能同時報兩樣

igcse成績+學校中六pg ,(又或者學生已考AS)就夠報non Jupas ,大學參考成績出co,等IAL/GCEAL最後結果就知入唔入到
如又同時考DSE,咁你要諗究竟報j定nj 了,報j的話就要跟j規矩,所有非dse成績只是作參考,唔包生仔(同樣地,用nj 的話出co會要求IAL/GCEAL成績達標,唔會睇DSE)
如考完dse入咗大學再考IAL/GCEAL,到時可以nj 方式轉科轉校 (用大學本身校內成績亦可以)

chitchit0520    發表於 22-4-1 22:00

醒目開學勳章 王國長老

ocarebear 發表於 22-3-25 14:52
好彩你解釋啫

我仔都有面試, 但咩都冇, 以為冇行

我女果時就係睇到我好心急,點解間中就有人話有co,但問佢背景時佢又唔答….

Charlotte_mom 發表於 22-3-25 15:40
一個學生同一年,只能報jupas或non jupas,不能同時報兩樣
如學生咁叻igcse在中五考,中五果年已可用non ju ...

解釋得非常清楚, 謝謝

醒目開學勳章 王國長老

lailaie 發表於 22-3-25 16:25
解釋得非常清楚, 謝謝

我上面講錯咗呀唔好意思,受高人指點我已update咗

lailaie    發表於 22-3-28 12:18
‹ 上一主題|下一主題