用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣中學
go

荃灣中學 [複製鏈接]

剛搬來荃灣區不久,想知道以下那些學校校風如何,另外想問一問,荃灣中學唔多,係咪可選擇葵涌區中學,謝謝。

可風
何傳耀
王少清
保祿六世
順德李兆基
保良局羅傑承
中華基督教全完中學
   0    0    0    0

前三所係荃灣,再加荃灣官中。其他係葵涌區嘅

荃灣中學一口可以數哂得咁小...

荃官
可風
何傳耀
王少清
廖寶珊
李城壁
聖芳濟(男校)
梁省德
林百欣
姚連生
呂明才
胡漢輝
李炳

subb 發表於 22-3-23 14:49
荃灣中學一口可以數哂得咁小...

荃官

係,band 1學校得5間,係咪都可以選擇葵涌那邊學校?

KYLT 發表於 22-3-23 15:19
荃官
可風
何傳耀
王少清
廖寶珊
李城壁
聖芳濟(男校)
梁省德
林百欣
姚連生
呂明才
胡漢輝
李炳

b1得4間, 以上都差不多順左....
在大抽獎有葵青及它區比幾間1-2個學位比荃灣
只可以選大抽獎在內的幾間

KYLT 發表於 22-3-23 15:19

荃灣區
b1 4間
b2 4間(其中一間男校)
其他b3

揀葵青區中學只可在自行階段選擇或大抽獎階段放甲部或乙部一少部分中學借位(2個學位)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-3-23 18:07
荃灣區
b1 4間
b2 4間(其中一間男校)

少部分葵青中學借2個學位甘少[/s,荃灣中學已經唔多 甘荃灣區小學學生咪好多要誇去其他區返學。
甘通常會幾時知道有邊d學校會借位可以睇定d資料。
唔好意思,甘多問題 。

KYLT 發表於 22-3-23 23:55
少部分葵青中學借2個學位甘少[/s,荃灣中學已經唔多 甘荃灣區小學學生咪好多要誇去其他區返學 ...

每年大約4月頭會出資料,不過今年自行階段5月頭才出結果,今年應該會等到自行後才有資料。

#除非非常鍾意荃灣區中學,通常荃灣區學生在自行階段開始已逃離荃灣區投向他區中學或揀直資中學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-3-24 00:13
每年大約4月頭會出資料,不過今年自行階段5月頭才出結果,今年應該會等到自行後才有資料。

#除非非常鍾意 ...

明白,謝謝

回覆樓主:

想請問大家對以下學校評語如何?謝謝。
可風
何傳耀
王少清

少部分葵青中學借2個學位甘少[/s,荃灣中學已經唔多 甘荃灣區小學學生咪好多要誇去其他區返學 ...

我身邊親戚朋友2/3左右都係響區外讀中學,有啲直頭響小學階段已經誇咗區。
我自己細路小六時班主任都好鼓勵跨區。

KYLT 發表於 22-3-24 15:51
想請問大家對以下學校評語如何?謝謝。
可風
何傳耀

以何傳耀同可風嚟講,個人偏好可風,可風學校資源相信亦比何傳耀充足。

荃官、可風最top
如果唔介意個學生多嘢玩,可風係又玩得又讀得

我覺得看性格吧,如果活躍外向型,去可風,如果讀書型,我會覺得去何或王比較好

呢3間成績其實差唔多,但係你要諗下收生時,一般係荃官同可風收左最好果批學生,但出來成績就同何王兩間差不多,所以如果讀書型,我反而覺得何傳耀同王少清既增值會比可風好。

可风,王少清,何传耀,可风成绩是最好的。

Jacba 發表於 22-5-5 21:24
可风,王少清,何传耀,可风成绩是最好的。

当然荃湾最好去荃官。区内跨区的中学生很多

荃灣區2022年統乙學額不變
英中位略減(何傳耀借兩位去沙田區)
英中佔約3成學額

2022年
統乙學額 公海+直聯
荃官 61+12=73
可風 73+0=73
王少清 78+0=78
何傳耀 76+0=76
-------------------------------------------------------
英中 288+12=300
其他 660+0=660
-------------------------------------------------------
本區 948+12=960

蕭明(女) 2+0=2
陳兆民 2+0=2
沙蘇 2+0=2
英中 6+0=6
其他 25+4=29
他區 31+4=35

直資 5+0=5
官津 8+0=8
不選不派 13+0=13

荃灣區(NT2)
992+16=1008

https://www.edb.gov.hk/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT2_2022.pdf
‹ 上一主題|下一主題