用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 10 boarding school
go

[英國] Year 10 boarding school [複製鏈接]

請問如果打算下年九月入讀boarding school, 應該幾時開始申請?如果毫無頭緒,係咪最好搵Agent?
   3    0    0    0

回覆 Gooblovebb 的帖子

Y10唔係主要收生年,位比Y9少好多(基本上要有人走吉返個位先有位收)。如果比較好嘅學校,而家報都比較遲(甚至太遲)。完全冇頭緒咁去agent攞下料無可厚非,不過我建議你自己報。家長亦應該做足功課,諗下有咩擇校條件(可以睇睇我啲日誌睇下有冇參考價值)。

Gooblovebb 發表於 22-3-22 23:56
請問如果打算下年九月入讀boarding school, 應該幾時開始申請?如果毫無頭緒,係咪最好搵Agent?
...

最好唔好揾agent

Gooblovebb 發表於 22-3-22 23:56
...

如果自己喜歡上網搵資料,英文又夠,你可以自己上網睇左資料先。暫時可以唔洗搵agent, 搵幾間agent的website 望下佢地有介紹的學校。你做資料搜集之時,又訂立自己想要咩?

男校女校?
學校地區?
大校定細校?
預算一年幾多錢?

你一路睇就一路有頭緒的,唔好靠哂agent,自己要做足功課。

sleung2020 發表於 22-3-23 01:35
最好唔好揾agent

揾下無妨,考下佢地個screening test攞經驗,聽下意見,反正是免費。

但自己要做功課,不可以盡信agent 。

宮二 發表於 22-3-23 07:54
揾下無妨,考下佢地個screening test攞經驗,聽下意見,反正是免費。

但自己要做功課,不可以盡信agent  ...

嘥時間

回覆樓主:

好視乎你本身有幾多資料同時間, 如果本身係認識外國教育咁就唔需要agent, 但如果 係毫無頭緒, 完全唔知從何入手嘅搵agent都係一個好辦法, 等佢介紹完 你再跟返嗰啲學校背景自己上網睇資料,甚至再搵 類似嘅其他學校,也是折衷辦法。出年9月先入學咁你仲有大把時間。

多謝晒各位回覆,好感激。其實之前冇實際行動去找外國升學,只係近期睇住呢度反反復復停課,開始想諗清楚前路,如果大家有時間,可以俾小小意見我嗎?
1)繼續在港升學,成績ok, 相信將來都大機會入大學 (最low cost, 但擔心整個中學生涯就喺又停又復下渡過)
2)搵英國boarding school(特別嘅體驗同學習獨立,但有啲over budget)
3) 去美國讀private high school (有屋企人照顧,親屬移民計劃下5、6年後可能移民當地,但相信直到大學畢業都一直係international student 身份,所以cost都高)
4)5 1去英國讀公校(lower cost但唔肯定公校質素從而影響將來入U)
5)喺香港完成中學課程後去英美留學(呢個係本來嘅plan, 但宜家政府反覆唔定嘅決定真係令我諗緊好唔好提早)

Gooblovebb 發表於 22-3-23 13:37
多謝晒各位回覆,好感激。其實之前冇實際行動去找外國升學,只係近期睇住呢度反反復復停課,開始想諗清楚前 ...

既然 (2) 講左over budget, 不如安心留港讀完中六,到時真係想出國就出國啦。

如果想要英國教育,又唔想擔心錢銀,一係你考慮BNO 5+1 visa,享受免費讀state school。

另外,你可以講埋如去英國讀boarding school,你預算幾多錢。

多謝晒各位回覆,好感激。其實之前冇實際行動去找外國升學,只係近期睇住呢度反反復復停課,開始想諗清楚前 ...

我覺得先諗清楚你想孩子嘅將來要啲乜,老實講喺香港要讀大學基本上毫無難度, 咁你其實純粹想佢有個學位,定係想佢將來喺外國發展?
如果想去外國發展就當然越早去外國讀書越好, 咁你就要諗係去邊一度,係全家去定只係小朋友去?考慮孩子career path同全家生活方向…等等。
要儘快决定以上方向,要去外國的更加要快些作出决定才能進行揾學校的部署。

每個家庭環境都唔同,好難俾到有意義嘅意見。
我係傳統英式寄宿學校嘅死硬派支持者,我實話咬實牙根都要俾小朋友去享受下。

相反我就想講,英國公立學校完全唔係同一回事,唔係睇書睇電影電視見到嗰隻英式教育。搞到入一間好嘅公立學校,入U絕對無問題,不過過過程體驗同寄宿係兩回事。

到到尾大家都係量力而為啦。

TTEE1819 發表於 22-3-23 14:01
既然 (2) 講左over budget, 不如安心留港讀完中六,到時真係想出國就出國啦。

如果想要英國教育,又唔想 ...

我見一般都要預$50萬一年,而且我仲有個細幾年嘅小朋友,兩個都讀嘅話真係好大開支

sleung2020 發表於 22-3-23 14:23

其實呢個都係最正路嘅選擇,只係香港嘅防疫政策令人好唔安心,真係唔知幾時可以有正常嘅校園生活

longlokma 發表於 22-3-23 14:25
我覺得先諗清楚你想孩子嘅將來要啲乜,老實講喺香港要讀大學基本上毫無難度, 咁你其實純粹想佢有個學位, ...

其實最初嘅plan係讀完中學過美國讀大學,到時老公留港做多幾年就舉家移民,但由於疫情關係,visa審批時間越來越長,分分鐘佢大學畢業都未批,咁到時仲過唔過去呢,我哋都未諗定….
你講得啱,真係要仔細諗清楚成家人個計劃先

beastiebistro 發表於 22-3-23 14:39

每個家庭環境都唔同,好難俾到有意義嘅意見。

其實本來真係冇深究boarding school, 但真係疫情下呢度反覆無常嘅校園生活令我開始思考呢個問題。量力而為真係好緊要,所以真係就算自己幾渴望都要諗清楚

當然明白啦,如果有關如英國寄宿學校嘅問題,歡迎PM我討論。

回覆樓主:

我跟你情況差不多,但我沒有親戚在外國,而且budget 緊拙,最後都是決定送去寄宿,寧願自己辛苦d啦

我小朋友都打算選寄宿學校,也計算緊友出,請問大家有冇聽過要考CAT 4 入學試,agent 話香港教育冇操練,最好上4堂course, 但要5千幾,除經agent 上course, 有冇家長經其他渠道知可以學習,因費用實在太昂貴

ruhu 發表於 22-3-23 20:46
我小朋友都打算選寄宿學校,也計算緊友出,請問大家有冇聽過要考CAT 4 入學試,agent 話香港教育冇操練,最 ...

我兩個孩子去英國前,無任何操練或專登上咩咩班,一樣成功報到學校。5千幾蚊上四堂,上完就能脫胎換骨和脫穎而出嗎?
‹ 上一主題|下一主題