用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢/SFA/崇小/真道 選哪一間好?
樓主: mossfishh
go

禮賢/SFA/崇小/真道 選哪一間好? [複製鏈接]

我小朋友係SFA 遇到既情況同網友提到略有不同:
1. 由一年級開始考前1/3  一路到3 年級中下,未遇到有老師打來搵我講關於成績問題。
2. SFA 冇分精英班 (起碼近呢10 年冇)。
3. 功課重質量多於數量,我小朋友平日一般5, 6 點前可以完成(星期五例外),我知有同學每日做到11 點。
4. 老師有冇愛心? 我唸視乎和那間學校比較,我小朋友遇到個老師可以話係佢人生嘅轉淚點,幫左好多,成績由三年級1st term 考中下升到4 年級1st 考頭10.

如果小朋友受谷一定SFA

回覆樓主:

我地都係呢幾個offers之間選擇,仲有福小、救恩等等。

我 prefer 直資新派一條龍真道, 因為仔仔性格活潑,愛動手做,活動教學應該較適合他。 但真道離家較遠。

老公 prefer 傳統的 SFA,希望仔仔更上一層樓。SFA 離家較近,但上校車時間差不多。

回覆樓主:

真道都不輕鬆,11年學制,有些科目小一已用小二書,近乎跳了一級,但教學教活動, 紀律亦較寬鬆, 給學生的寬容度較大。

YY_2011 發表於 22-5-27 04:49
我地都係呢幾個offers之間選擇,仲有福小、救恩等等。

我 prefer 直資新派一條龍真道, 因為仔仔性格活潑 ...

當年阿囝也有真道和sfa offer, 最後揀了sfa, 眨吓眼現在也中一了

ivypooh 發表於 22-5-28 02:03
當年阿囝也有真道和sfa offer, 最後揀了sfa, 眨吓眼現在也中一了

日子難捱嗎

mossfishh 發表於 22-5-30 15:39
日子難捱嗎?

阿囝這6年學習沒有太大問題和困難,在初小時,有一半功課也在小息的時候做,其餘回家做埋,主要上課時要專心學習,基本上沒太大問題,高小要靠他自己,我們都係測驗考試時幇他溫習,當然想取好成績,就要加倍努力(emoji)
‹ 上一主題|下一主題