用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢/SFA/崇小/真道 選哪一間好?
樓主: mossfishh
go

禮賢/SFA/崇小/真道 選哪一間好? [複製鏈接]

waiwaileung1 發表於 22-3-26 20:24
多謝你真實分享! 等用家知道入到SFA唔好以為就等如入到神校,家長都要付出努力,孩子合不合適都重要, 會 ...

人都有虛榮心正常嘅,當時我都有幫個女報SFA,不過人地問到有無乜物獎,有無推薦信,我哋就辟大口剩個 窿,所以就算校友都....哈哈哈。

miujoey 發表於 22-3-26 20:01
想請問sfa點樣谷法?

你咁問即唔多似有准備的家長喎。簡單講幾點,英數教快人地小學一年,測驗默書多,功課超多。稍有退步,即捉家長去問話,多數叫你自己攪掂佢,唔係就留班什至離校,起碼我年代係咁,近代朋友亦感覺類似無變過。貼緊學生你好事,但感覺唔係一齊work together。

好犀利既分享

SFA 絕對係要家長學生一齊努力。我願意,係怕小朋友反抗會大,又或者會冇晒時間做其他活動、喜好。

崇小在我心目中,都係黑馬,雖然唔係龍,但係都有基崇backup下。個個都希望自己小朋b1,不過6年小學咁長遠,話唔埋,又或者呈分一失手,可以跌一個banding。

就來4月,距離決定既時間又近左,我同爸爸都未有定案。

call waiting又未有我地份

回覆樓主:

都係SFA,真道2揀1,約7-8年前,小朋友有3間offer, 首先真道,然後SFA, 之後放棄真道,搏大抽獎,但搏唔到,最後揀SFA。冇後悔揀SFA, 小朋友讀得ok, 沒有太大壓力,亦入咗理想中學, 相信如小朋友跟不上之後想轉校,也沒有太大難度

謝謝(emoji)(emoji)
是否禮賢和崇小都不要考慮?
我覺得2間學校都差唔多,學費,校網,爬文都係話有愛心,

個陣去interview去過崇小,因為interview好耐所以都有講座比家長,覺得都重視學術。同埋NET堅多。

mossfishh 發表於 22-3-28 21:45

如果4 間都要交學費,3間在深水埗,這3間,看你自己想要什麼,要平平穩穩,還是試吓小朋友實力,有冇機會再上一層,再參考過往升中資料,我自己就會揀間較有競爭力,搏下有冇機會

其實四間學校都係唔同風格,4間都係好學校,每個人嘅標準唔同,討論區爬文參考下便算,不要盡信,意見及分析大家已提出,你只要考慮小朋友合唔合適或者你鍾唔鍾意佢讀便可.

我自己唔會考慮呢兩間。真道睇下近唔近屋企. 唔近唔考慮。

回覆樓主:

真道一條龍 IB 成績佳
崇小有基崇 DSE 較真道佳
SFA/禮賢無中學 前者升中較佳

ivypooh 發表於 22-3-28 15:01
都係SFA,真道2揀1,約7-8年前,小朋友有3間offer, 首先真道,然後SFA, 之後放棄真道,搏大抽獎,但搏唔到 ...
為SFA小校友及家長齊努力給個讚! 共勉之。

ivypooh 發表於 22-3-28 15:01
都係SFA,真道2揀1,約7-8年前,小朋友有3間offer, 首先真道,然後SFA, 之後放棄真道,搏大抽獎,但搏唔到 ...

當年一心sfa.心想: 門已為佢打開,機會已給了小朋友。行唔到就唯有去弟個門口,好彩二位公主讀得順利,各有心儀中學及大學,所以覺得讀sfa 係超值。
:-D :-?

回覆 csbaik 的帖子

請問現讀小幾?

JojoDad 發表於 22-3-26 21:29
你咁問即唔多似有准備的家長喎。簡單講幾點,英數教快人地小學一年,測驗默書多,功課超多。稍有退步,即 ...

睇到話稍有退步就搵家長,仲只係叫家長自己攪掂,並非商量點樣家校合作去幫小朋友就驚咗,慶幸六年前放棄咗,皆因自己嘅小朋友冇乜鬥心,事實過去六年亦證實咗個女係hea讀 。  如果小朋友有鬥心、有毅力,我會選SFA。
當個好爸爸

miujoey 發表於 22-3-26 20:01
想請問sfa點樣谷法?

一間以學生呈分試優異及升中成績彪炳而聞名的小學

一班學術水平高嘅小朋友,一齊讀書

一班渴望追求Band 1a 及神校中學嘅家長 ,聚首一堂

一間每日有 7-8 樣功課嘅學校.

一間極少有人讚賞佢有愛心嘅學校

呢幾樣加埋想一想整體學習氣氛會點. 就會明白

Marris 發表於 22-5-17 12:21
一間以學生呈分試優異及升中成績彪炳而聞名的小學

一班學術水平高嘅小朋友,一齊讀書
小學一般每天都有6、7樣功課,我教左女兒一個小方法,就是小息或午飯後先把不需用腦太多的功課如默書改正或抄寫等先完成,放放後回家5時開始做功課,先完成自己得懂得解決的,不懂如何解決的我約6時半放工回到家我們一起面對。如是者,她小學六年內9成時間七時半晚飯前便可完成功課,飯後可玩耍了。其實是個time management 的問題。

JojoDad 發表於 22-5-17 16:37
小學一般每天都有6、7樣功課,我教左女兒一個小方法,就是小息或午飯後先把不需用腦太多的功課如默書改正或 ...

未計返學交通時間,每天無休息時間不停學習11小時,仲未計課外活動及補習班時間,好勤力,好多大人嘅返工時間都望塵莫及

Marris 發表於 22-5-17 19:17
未計返學交通時間,每天無休息時間不停學習11小時,仲未計課外活動及補習班時間,好勤力,好多大人嘅返工 ...
咁在學校又唔係全天學習,都有同學們玩的時間嘅。

小朋友係 SFA,功課唔算好多,只係考試偏深,同埋競爭激烈,低幾分可以相差好多名,不過唔需要太驚,因為每年頭幾名都會轉校,所以名次大機會向上流,同埋學校好努力幫小朋友升中

我諗除左學校谷唔谷呢個因素之外, 學習氣氛都有好大影響

你幻想下, 兩間學校A同B, 就當佢地課程師資等等係完完全全一樣, A校多數都係佛系家長, 而B校個個家長都係長期戰鬥格, 咁兩校得出既效果我相信會有好大好大既分別

而SFA係A校定B校, 我諗大家一定清楚啦

小朋友依家SFA讀緊小一,暫時來講功課唔多,教快半年至一年,成績中上,讀得開心,講真,小學P1-P6年年唔同,每個人感受亦唔同,老師都有好有唔好,最緊要你自己認唔認同學校教學理念
‹ 上一主題|下一主題