用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢/SFA/崇小/真道 選哪一間好?
go

禮賢/SFA/崇小/真道 選哪一間好? [複製鏈接]

求分析,因為各有好處
   9    0    0    0

mossfishh 發表於 22-3-21 14:52
求分析,因為各有好處
SFA: 進取型, 係佢既好處亦都係壞處, 如果跟得上, 升中亮麗, 但預左家長要俾好多input, 聽聞教快一年, 大人小朋友6年都唔會輕鬆

禮賢/祟小: 中上, 適合大抽獎做backup

真道: 地點問題冇研究過, 俾唔到comment

利申: 20/21年考小

唔該晒
因為都埋尾了,waiting 既又唔覺有聲氣,所以都要諗諗邊間。

如果真道,我地都應該會搬去附近。因為唔係而家住緊個區

mossfishh 發表於 22-3-21 15:31
唔該晒
因為都埋尾了,waiting 既又唔覺有聲氣,所以都要諗諗邊間。
幾時要交錢呀? 會唔會玩埋大抽獎?

我諗5月左右要交大訂。
我冇玩大抽獎呀,因為直資要放棄大抽獎

mossfishh 發表於 22-3-21 17:27
我諗5月左右要交大訂。
我冇玩大抽獎呀,因為直資要放棄大抽獎
岩岩睇左少少真道既資料, 佢同另外3間學校既類型都幾大分別, 應該唔難揀吧
FYI:
https://topick.hket.com/article/2972768/【直資中學】一條龍11年完成小學中學課程%E3%80%80真道書院雙軌制曾出產IB狀元

https://www.hk01.com/親子/307250/真道小一簡介會-獨有一條龍11年中小學制-學生可選考ib或dse

有信心, 進取, target本地傳統Band 1名校: SFA
一條龍, IB, 鍾意新派學校: 真道

hkhk8888 發表於 22-3-21 15:16
SFA: 進取型, 係佢既好處亦都係壞處, 如果跟得上, 升中亮麗, 但預左家長要俾好多input, 聽聞教快一年, 大人 ...

sfa 係唔輕鬆,簡易黎講係冇停,但讀得開心嘅,自然,就好似我好地日日冲凉咁,已成為不可缺乏的習慣。
:-D :-?

會唔會轉左3考好d?

傳統 vs 新派
有鬥心同信心: SFA
想輕鬆少少: 真道

真道我諗冇咁成績行頭掛

mossfishh 發表於 22-3-21 14:52
求分析,因為各有好處

都係sfa vs 真道
Sfa,進取型~預左6年沖上 band 1中學,適合受谷小朋友

真道,一條龍~留意級制,好似少一年,好似吾多位 for IB~

我諗緊崇小同禮賢邊間好

infong2011 發表於 22-3-24 11:58
都係sfa vs 真道
Sfa,進取型~預左6年沖上 band 1中學,適合受谷小朋友

IB 係top30 %

我都未有定案

其實2間我覺得都要谷谷地,真道11年,所以小一後段都會教小二既野

sfa就應該都係教快半年至一年

WB1115 發表於 22-3-24 21:11
我諗緊崇小同禮賢邊間好

崇小就多NET
頭70名就直入基崇

禮賢課程都唔錯

不過2間都係響ssp, 所以校網就蝕d

Sfa 都係ssp, 但佢都唔係靠校網

四間都好,但其實好講你要求啲乜嘢嘢

崇小 Net 最多,英文語境一定係四間之中最好,頭70%免面試有基崇Offer , 近年沙崇校長過咗去基祟做,基祟係全港頭10%增值最高嘅學校之一, 而按舊年基祟收生標準已經達到Band 1水平,未來可期,就算唔揀基崇,崇小畢業學生外闖考到其他直私brand 1 中學及神校Offer嘅亦不少, 但崇小係私校,學費係四間之中最貴,就算英文本地班加埋雜費最基本要$8000/期(5800學費,加雜費,加校車..)唔好講仲要參加興趣班,如果唔搭校車日日也要上山落山返學,經濟負擔,呢個性價比,值唔值得家長就要考慮清楚.

真道一條龍,中學DSE 約 Band 2A水平,唔使六年後再煩,小朋友學習壓力會小啲,輕輕鬆鬆完成香港中學課程,學習壓力細啲,學費也是四間之中最平,想輕鬆愉快學習最佳選擇,但留意因為佢只有11年學制而且無呈分試,打算中途轉車會困難,好多人都冇留意佢返學時間也比其他學校時間長,如果小朋要外補或有課外活動相對會比較累,如想爭取讀 IB 課程只有頭 30%學生先有得讀,所以可以讀IB 同學只係少數,想讀也要在校內爭取好成績才可.

SFA 相信唔使多介紹全攻型,如果打算一心追求本地Band 1 中學或神校佢係最佳選擇,咁當然有兩樣嘢要考慮第一學費,第二要視乎返你小朋友行適唔適合呢類型學校,谷唔谷每個人不標準一樣,但係每日功課量高就必然(7-8 樣),如果小朋友鍾意從功課中學習會好享受;但係唔鍾意做功課既會好痛苦.

禮賢比較注重品格培養嘅學校,愛心小學,雖然係中文小學,但呈分試成績也有中上,由於無聯繫中學,所以也要外闖,深水埗校網女仔會好好多

四間都有優點同缺點家長要考慮清楚

我自己係SFA 及崇小舊生😊

明白,因為小朋友最心儀個間冇offer, 所以要好細心諗手頭上既offer. 真係心大心細。
IB 其實我都唔熟悉,應該係最top個堆學生可以選。

我有入offer group取經,有d group會多d資訊,所以都上來問下有冇用家意見~

唔該晒你地呀~

mossfishh 發表於 22-3-25 22:21
明白,因為小朋友最心儀個間冇offer, 所以要好細心諗手頭上既offer. 真係心大心細。
IB 其實我都唔熟悉,應 ...

不如用真用家經驗來讓你決定下。。。
1.我自己係SFA舊生,當時4班P1篩剩到3班P6,自己唔係超叻勤力生,160人約排90~110,不在精英班。6年來年年谷嘅,勉強叫捱得住,無留班,無補習,但有家人指導,可比起前幾年女兒讀區內津貼happy school小學,  後來派入銘基,相對我6年SFA肯定無佢咁開心,你諗下病左返唔到學個女會喊嘅。當年升中試 家人戇居居幫我填QEH/KC/QC/DBS/KWY等,結果當然派唔到,不過都好彩去左SFXC。
2. 另兩個朋友嘅女兒分別都係SFA,都係中中地嘅級70~80。一個去左B1B~C嘅O L.R(聖母玫瑰),一個去左愛國校九龍塘香島(佢阿爸鍾意)。0LR嗰個F1時列級2~30名,但因之前SFA谷盡左,已有厭戰心態,到後來退至中下游,最後DSE 16分,勉強入左資助的恒大商科。
另外香島嗰個一直守住英文精英班,什至面對高中插班嘅都頂得住,DSE 26分入左讀護士。

想講D乜,如果你同小孩決定在SFA努力勤力6年,或起碼谷P3~P6,雖未致保證入神校,但B1校應有相當機會嘅,問題係,這是付出與收穫的决擇,你准備好了嗎?另外每月5~6千學費唔少嘅,在此我衷心感激我父母的無私栽培。

回覆樓主:

想請問sfa點樣谷法?

JojoDad 發表於 22-3-26 18:21
1.我自己係SFA舊生,當時4班P1篩剩到3班P6,自己唔係超叻勤力生,140 ...
多謝你真實分享! 等用家知道入到SFA唔好以為就等如入到神校,家長都要付出努力,孩子合不合適都重要, 會不會過份早谷而致後勁不繼呢?同埋提醒下家長要衡量一下學費值唔值如果只是入到band one學校而不是神校。

JojoDad 發表於 22-3-26 18:21
1.我自己係SFA舊生,當時4班P1篩剩到3班P6,自己唔係超叻勤力生,140 ...
我都明白,因為我也是SFA同崇小舊生,我以前細個就係因為唔鍾意SFA 讀到一半同屋企人講想轉校,跟住就轉左去崇小,我到而家都無後悔,因為當時真係唔適應
‹ 上一主題|下一主題