用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 自己教中文拼音
go

[小學] 自己教中文拼音 [複製鏈接]

請問各位有經驗家長:

我女(5歲)學校中文程度好低,暫時我係自己教佢中文。英文佢地學識phonics就好肯自己大量閱讀,但中文儲唔到一定嘅字庫就唔識睇,唔識睇就冇興趣睇……

台灣繪本多數有台灣拼音喺啲字隔離,我就諗,如果我教識我女啲拼音,佢咪可以有能力自己睇書,咁咪會有興趣去睇啲中文書囉?例如我返左工,佢可以靠自己睇拼音,到我夜晚就教返佢啲中文字?

但咁樣嘅做法,會唔會妨礙佢認字,變得太倚賴啲拼音呢?

0    0    0    0

台灣拼音無意思。我女初小好奇自己玩過一輪,我由得佢但唔鼓勵。

中文同學英文唔同,認字和讀音唔係phonics咁相輔相承。如果佢肯,可以日中自己睇住書先,晚上你先同佢讀吓字。

Jane1983 發表於 22-3-21 13:16
台灣拼音無意思。我女初小好奇自己玩過一輪,我由得佢但唔鼓勵。

中文同學英文唔同,認字和讀音唔係phonic ...

只係睇圖畫佢就冇心機。
以前英文phonics唔好,佢都冇心機睇中文書,最近突然掌握到英文phonics,更加係得閒無事就去攞英文書嚟睇,中文書真係封塵 所以我先諗會唔會用啲拼音吸引佢去睇啲中文書,有興趣先有動力跟我學…

回覆樓主:

吸引佢的興趣係好緊要,不過拼音係幫唔到手。你帶佢去書局揀書,買啱佢程度,佢鍾意的topic,咁會係好開始。

我女小三定小四的時候,中文老師係圖書角安排的書係好睇到d細路小息留係班房睇,都唔去買零食。
‹ 上一主題|下一主題