用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 根德園am vs 民生書院幼稚園am
go

K1 根德園am vs 民生書院幼稚園am [複製鏈接]

囡囡有呢兩間嘅offer,兩間都各有好處,唔知點揀好,迷惘中。。。想睇下大家有咩意見。謝謝(不喜勿插)
   1    0    0    0

我揀咗MS

回覆 misssheep 的帖子

請問可以講下原因嗎?

misssheep 發表於 22-3-20 20:52
我揀咗MS
請問可以講下原因嗎?

alexcheung10 發表於 22-3-20 20:57

請問可以講下原因嗎?

父母如是雙職,無名小畢業生背景,無靚校網,無宗教分,又無好多時間訓練考小,選校就要保守啲。

名幼每年有一堆學生考到名小,其實唔少父母係舊生,我果個百無走去同人一齊讀就蝕。

重申:兩間都係好學校

alexcheung10 發表於 22-3-20 15:22
囡囡有呢兩間嘅offer,兩間都各有好處,唔知點揀好,迷惘中。。。想睇下大家有咩意見。謝謝(不喜勿插)
...
睇你鍾唔鍾意民小民中
另外, 要留意番民幼只係半龍, 唔係包生仔收晒

同你情況一樣,所以都選擇左ms。到現在爲止,小朋友返學開心,課程全面,程度適中。因爲有NET班主任,小朋友可以自信地用英文溝通。
不過父母要預時間同小朋友跟進不同親子功課。

回覆 pigapple 的帖子

你好由於囡囡都準備入讀 之前都係一直考慮KV vs MS, 想問吓MS 嘅親子功課會唔會太多難應付?同埋讀MS 知道K2尾-K3 就會知道能否原校升讀小學 咁學校嘅家長或者學生會唔會都大壓力, 課程需要出去外補嗎? Thank you🙏🏻

VCHA 發表於 22-3-25 18:07

你好由於囡囡都準備入讀 之前都係一直考慮KV vs MS, 想問吓MS 嘅親子功課會唔會太多 ...

親子功課,每兩星期一次。

民生功課不少,但也不算多,算容易完成。

外補,有需要就補,同讀MS之前一樣。

VCHA 發表於 22-3-25 18:07

你好由於囡囡都準備入讀 之前都係一直考慮KV vs MS, 想問吓MS 嘅親子功課會唔會太多 ...

K3 9月中才知道,親子功課唔難應付,我覺得準時交ok,如果過分認真就辛苦。幼稚園程度正常,如只跟學校課程,無需要外補。學術同kv 有距離,但升小壓力不大。

回覆 KatieSo11 的帖子

謝大家分享~~
請問民生學生如果沒有外補 靠學校課程若果到時有需要出去考其他小學 學校的課程能夠應付得到嗎?

VCHA 發表於 22-3-27 17:28

謝大家分享~~

民幼預小朋友上返民小,學術不會太深,更不會有相關考小訓練。考其他小學的學術是否足夠,要看考邊間小學,而且除學術外,小朋友資質、性格、表達能力和家庭支援也很重要。民幼都重德育,小朋友學習自律守規,疫情前見活動都多元化的。最大好處有小學back up,考小無咁緊張。

VCHA 發表於 22-3-27 17:28

謝大家分享~~

好難答。

唔少係名幼+外補+父母谷。

明白 謝分享呀~噤請問用家覺得學校老師對小朋友有愛心?
多和家長溝通小朋友情況嗎?
Thanks

VCHA 發表於 22-4-10 18:35

明白 謝分享呀~噤請問用家覺得學校老師對小朋友有愛心?

學校有觀課,但疫情下無實體未必人人有機會去到,停課時較多收到老師致電,一般係問候和講下小朋友zoom情況。如返實體就較少收到call,除非有特別提醒,一般等到家長日會傾詳細點。其實這幾年返學日子不多,但小朋友有得返時都好開心,老師同學都很好。

多謝你嘅分享呀 都明白針冇兩頭利 我係KV同MS 周旋咗好耐 但係最後都係偏向龍校 好似有保障啲
爬左好奈文 最後純粹擔心 d家長話民生老師唔夠愛心 擔心小朋友返學壓力大 會唔開心 ~~

VCHA 發表於 22-4-11 19:06

某程度,遇唔遇到愛心老師,係睇自己彩數。同一學校,都有啲有愛心啲,有啲無咁有愛心。

明白每一間學校都係~ 不過聽倒你分享 小朋友要番學既日子都開心就好了

VCHA 發表於 22-4-11 19:06

不客氣!我選ms前都見過話老師無愛心的帖,但因為小朋友較文靜,擔心考小成績不理想,所以都放棄了名幼(非KV)而選龍幼。不同老師其實都會有不同style,有些較生動有趣,有些較親切友善,有些會較嚴肅,但不覺得老師無愛心。不過Ms都重視守規矩,相信kv都係,太過活潑可能老師會多點提醒吧!

alexcheung10 發表於 22-3-20 15:22
...

當年两間有offer, 後尾揀kv,無悔
:-D :-?
‹ 上一主題|下一主題