用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs YWGS
樓主: puddingmamee
go

SPCS vs YWGS [複製鏈接]

medicine 發表於 22-3-20 19:58
請問,何爲級數?SPCS級數一定高過YWGS是指什麽?

如果指升中一的入學難度的話,我相信,SPCS不一定會高過YWGS ...

DSE performance of SPCS is better than YWGS.

ykk9y 發表於 22-3-21 00:30
DSE performance of SPCS is better than YWGS.
如果僅僅睇DSE,我就認爲唔值得,雖然我係不同post都認爲值得選SPCS,但理由係因爲可以有DSE外的選擇.
而講到DSE成績,就需要考慮自行入官津才可以對比,因直資沒大抽獎尼回事.在不同post,我一樣講過好多次,YWGS總體成績沒甘標青,係主因大抽獎個部分.中西區個pool太細.個個都講緊B1位有多,即只要係B1,就有平等機會去抽,而又無需擔心跌落B2校.點解唔搏?係尼個大環境下,如何可以靠個三成的自行生拉到整體DSE上一個層次?

而直資的收生模式,已經決定了根本性的優勢.

因此,(個人)向來睇官津校的成績,如果與直資比較的話,係僅僅比較自行生.至於如何解讀,各自參詳吧.

medicine 發表於 22-3-21 00:55
如果僅僅睇DSE,我就認爲唔值得,雖然我係不同post都認爲值得選SPCS,但理由係因爲可以有DSE外的選擇.
而講到D ...

直資係收生方面係有優勢,呢個係認同~~~

只討論呢2間嘅收生情況,又去參考佢哋嘅入大學情況~~~
SPCS原校生65%,外校35%
YWGS自行生35%,統一抽入65%

再考慮原校生Vs統一抽入,大家都係~65%:
SPCS前列生有部份外闖,YWGS統一應該以區內B1生為主

若果認同SPCS整體成績較YWGS好,係假設兩校係自行果35%學生能力均等,是否確認SPCS原校生潛質比中西區學生好啲?我估SPCS原校生亦應該有B2生~~~

mcl203 發表於 22-3-21 01:47
直資係收生方面係有優勢,呢個係認同~~~

只討論呢2間嘅收生情況,又去參考佢哋嘅入大學情況~~~
流失率尼~~~~

medicine 發表於 22-3-21 01:48
流失率尼~~~~
中一幾多人,去到中六幾多人?尼個先係重點,唔可以僅僅講%

medicine 發表於 22-3-21 01:48
流失率尼~~~~

若果考慮埋流失率,我估SPCS唔會低過YWGS,我唔知YWGS S6 DSE人數~~~

除非,要假設為離開SPCS嘅學生均為次能力一群,留校多為一級生~~~

我簡單啲,迷信消費者嘅customers behavior ,唔會浪費金錢~~~

mcl203 發表於 22-3-21 01:59
若果考慮埋流失率,我估SPCS唔會低過YWGS,我唔知YWGS S6 DSE人數~~~

除非,要假設為離開SPCS嘅學生均 ...
最後個句,問題係有沒得甘樣去選擇先:即有SPCS的offer,你又不是中西區,就算中西區,誰夠膽/願意博一個未知數?

mcl203 發表於 22-3-21 01:59

若果考慮埋流失率,我估SPCS唔會低過YWGS,我唔知YWGS S6 DS ...
再講多一層,如果(或僅僅中文)成績好,又打算留港升學,誰會半途出國?

PS:就係知道身邊好幾個,名校(一定不是地區名校),咪一樣中四/五先出國,甚至有再以XX試入返來.一般官津校,有幾多個可以有尼個思路同能力先?

medicine 發表於 22-3-21 02:03
最後個句,問題係有沒得甘樣去選擇先:即有SPCS的offer,你又不是中西區,就算中西區,誰夠膽/願意博一個未知數? ...

唔明你意指?

你係話中西區統一階段1仔水平唔理想?所以有先天弱點去比較SPCS原校生?SPCS原校生應該至少走咗10個8個去同級中學~~~

medicine 發表於 22-3-21 02:08
再講多一層,如果(或僅僅中文)成績好,又打算留港升學,誰會半途出國?

PS:就係知道身邊好幾個,名校(一定不是 ...

你似乎已經假設左SPCS離校一定能力較強,呢點我就唔知了。我只會偏向多人種離校,前中後都有~~~

mcl203 發表於 22-3-21 02:11
你似乎已經假設左SPCS離校一定能力較強,呢點我就唔知了。我只會偏向多人種離校,前中後都有~~~
...
應該係我中文表達能力差,所以閣下會認爲我係閣下個假定的假定

無意間見到,原來係Principal果section有提及:

YWGS 2020 DSE考生人數 136, 136/170=80% 剩留校率

SPCS 2020 DSE GCE考生人數 130, 130/200=65% 剩留校率

大家都辛苦 不停比較高低 坦白講我兩邊都識些家長 兩間都係好學校

如果MCS 和SPCS, 大家又會點揀?

Fighter2022 發表於 22-3-21 09:14
借位一問, 如果MCS 同SPCS, 大家又會點選?

如果分別不大,我會揀MCS,力爭上游。

Fighter2022 發表於 22-3-21 09:14
借位一問, 如果MCS 同SPCS, 大家又會點選?

我會擇SPCS

SLHongkonger 發表於 22-3-21 11:28
我會擇SPCS
點解?

puddingmamee 發表於 22-3-19 14:10
學費不是問題~
暫未有打算外國升學~
怎樣選擇好?

學費唔係問題會揀SPCS

唔諗太複雜,SPCS喺各方面都唔會比YWG差嘅情況下,點解唔留多個機會讀DSE以外嘅課程?
可能你暫時冇打算到外國升學,但佢大個亦可能有咁嘅意願,亦都保障到萬一中文成績唔好嘅時候有第二個方法入大學。

hha 發表於 22-3-21 13:33

唔諗太複雜,SPCS喺各方面都唔會比YWG差嘅情況下,點解唔留多個機會讀DSE以外嘅課 ...

thanks

hha 發表於 22-3-21 13:33

唔諗太複雜,SPCS喺各方面都唔會比YWG差嘅情況下,點解唔留多個機會讀DSE以外嘅課 ...

呢啲咪就係升學保障囉~~~

想留港或中途放洋,想DSE/GCE又可以有機會兩面彈~~~

要考入去,起碼要睇多幾本書和做幾份school report。牌面上生源學術水平又平均啲,若不認同呢點,又變成反映增值率好啲。前面嘅睇有幾大機會讀乜科,後面嘅去睇有幾大機會讀唔到大學~~~

入3大率又係好啲,我仲直接啲,只睇1大,1大普遍收生要求分數係高啲~~~

若不認同以上仲簡單啲,求其揀一間,反正無分別~~~

‹ 上一主題|下一主題