用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs YWGS
樓主: puddingmamee
go

SPCS vs YWGS [複製鏈接]

b3410 發表於 22-3-20 10:23
邊間辛苦d?例如功課多?感覺應該SPCS辛苦,因為要準備多一個公開試。

妹自己最後一刻做先好似懶忙,有時好得閒,聽聞S2開始會多 阿妹仲可以happy下。

kirstyau 發表於 22-3-20 10:32
妹自己最後一刻做先好似懶忙,有時好得閒,聽聞S2開始會多 阿妹仲可以happy下。
...
好希望4月真係可以去到學校面授,俾佢哋享受學校生活。再辛苦都值得

kirstyau 發表於 22-3-20 01:59
原校生都有精英班,學校其實冇講,只係傳聞。就算另一班全外來生都係考入去,差別唔會大。
咩全班定全級, ...

強~~~

kirstyau 發表於 22-3-19 14:47

2間都好學校,睇女鍾意,SPCS多個公開試選擇,有外語上, ...

SPCS 級數一定高過YWGS 同DGS 可切磋功力

tkhhung 發表於 22-3-20 18:16
SPCS 級數一定高過YWGS 同DGS 可切磋功力

請問,何爲級數?SPCS級數一定高過YWGS是指什麽?

如果指升中一的入學難度的話,我相信,SPCS不一定會高過YWGS.(不包括大抽獎部分)

medicine 發表於 22-3-20 19:58
請問,何爲級數?SPCS級數一定高過YWGS是指什麽?

如果指升中一的入學難度的話,我相信,SPCS不一定會高過YWGS ...

SPCS應該難入過YWGS,剩係幾份book report,已經趕走唔少客~~~

mcl203 發表於 22-3-20 20:42
SPCS應該難入過YWGS,剩係幾份book report,已經趕走唔少客~~~

對 今年升中問題 好似在選總統

Book report,我估,搵適當程度嘅書,後再寫報告,已經對非常傳統模式教學嘅小學學生,已經係有難度。係網友嘅分享,部分小學小2/3已經睇嘅書,某些小學係小5/6先會睇。所以,我估,讀書報告嘅門欖已經係唔低,亦所以,某英直小和幾間傳統女小嘅學生似乎一直係大戶,可能,大家嘅教學模式係類同,起碼要搞掂份book report~~~

回覆 mcl203 的帖子

Google一下,大把,依瓢畫葫蘆,好難?讀書報告唔係難度.

至於選擇準則,就見仁見智了.

無論講乜都好,都可以有不同的理解,欣賞,咪放大個優點咯,或者講將之升上神臺.

medicine 發表於 22-3-20 21:09

Google一下,大把,依瓢畫葫蘆,好難?讀書報告唔係難度.

鼓勵抄報告?~~~

mcl203 發表於 22-3-20 21:33
鼓勵抄報告?~~~
EK都唔少講法,話有人去補習係提高答題技巧~~

拿,係你講"鼓勵抄報告"咋!我係指通過模擬(模仿),從而提高寫作水平,從而~~即提高答題技巧

PS:講到選學生~~

幼稚園,沒入到似樣的.小學入村校.中一都係一般般,係咪沒機會讀大學?講緊係未擴大招生之前個年代~~

medicine 發表於 22-3-20 21:45
EK都唔少講法,話有人去補習係提高答題技巧~~

拿,係你講"鼓勵抄報告"咋!我係指通過模擬(模仿),從而提高寫作 ...

咁你咪指出咗難度囉,要參考要模仿,呢條咪門欖囉,從而,都未去到要討論答題技巧嘅階段,門欖只係去到叫你先上載。到果陣咪要再google,不過,google係咪提供行貨標準?可能,要自己出吓力,要突圍似乎唔可以咁行~~~

任何事都有兩面性,簡單講,即係有一個杯,有半杯水.有人話好多,仲有半杯.有人話好少,得半杯~~

你覺得寫報告有難度,我覺得沒難度,同上面個道理一樣.

沒準則的事情,都係各抒己見罷了.

直資的客路,和官津,並非高度重叠.

medicine 發表於 22-3-20 22:10

任何事都有兩面性,簡單講,即係有一個杯,有半杯水.有人話好多,仲有半杯.有人話好少,得 ...

呀Sir,咁你洗唔洗睇書先寫report呀?咁YWGS洗唔洗你交幾份report呀?又何來一面兩面咁呢?~~~

mcl203 發表於 22-3-20 22:26
呀Sir,咁你洗唔洗睇書先寫report呀?咁YWGS洗唔洗你交幾份report呀?又何來一面兩面咁呢?~~~
...
一面兩面就代表難度?個啲唔使面試(取消左)咪沒難度?

寫個讀書報告,有幾難丫?

medicine 發表於 22-3-20 22:34
一面兩面就代表難度?個啲唔使面試(取消左)咪沒難度?

寫個讀書報告,有幾難丫?

又去咗討論面試?又去咗寫報告唔使睇書都掂?又係去咗唔係抄又唔使出力?全自動化操作,心想就事成?我決定放棄~~~

mcl203 發表於 22-3-20 22:41
又去咗討論面試?又去咗寫報告唔使睇書都掂?又係去咗唔係抄又唔使出力?全自動化操作,心想就事成?我決 ...
好似係閣下引申出黎喔.

有一面二面就代表難度?唔怪得之"全見"就好多人覺得至少有機會,"選擇部分見"就擔心連見都沒得見從而覺得機會細左~~

medicine 發表於 22-3-20 23:01
好似係閣下引申出黎喔.

我嘅一面二面係回應你嘅凡事兩面睇,唔係指面試~~~

多咗就係多咗,無論你幾多面睇,前後左右上下正側面~~~

mcl203 發表於 22-3-20 23:35
我嘅一面二面係回應你嘅凡事兩面睇,唔係指面試~~~

多咗就係多咗,無論你幾多面睇,前後左右 ...
你要講清楚啲咯.甘岩有一面二面又正係你所指的需要寫報告個一間.

medicine 發表於 22-3-19 15:40
幫到好多人去認識學校啦.

‹ 上一主題|下一主題