用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 選科: 心理學/藥劑/放射
go

[英國] 選科: 心理學/藥劑/放射 [複製鏈接]

朋友仔對上面學係都有興趣

就職業前景,學科難度 等等
請教各位 有用意見和分享

感謝
   6    0    0    0

藥劑同放射我唔係好清楚,不過心理學最少要讀到Master先可以執業

回覆 zitaeric 的帖子

我仔仔喺英國讀放射 year one,讀呢科喺英國同香港都唔會有問題,不過,如果喺香港就業就要喺香港註冊到先得。仔仔話 year one 讀得頗輕鬆。

maximum2002 發表於 22-3-21 22:47

我仔仔喺英國讀放射 year one,讀呢科喺英國同香港都唔會有問題,不過,如果喺香港 ...

你好
請問仔仔 a level 修那幾科?
要好高分先入到放射?

回覆樓主:

可以分享多些資訊嗎?收生要求,要吾要 interview, 那所大學?
thx
妹妹豬 齊來做個好朋友)

我仔仔喺英國讀放射 year one,讀呢科喺英國同香港都唔會有問題,不過,如果喺香港 ...

請問在哪間大學讀?因我小朋友也有興趣這科

當年阿仔話想讀放射,我都有D愕然。發覺冇乜相關資料,亦冇人可以教路,所以希望可以過來人身份幫到有需要嘅人。喺英國讀放射,好處係成績要求不高,你哋可以入個別大學參看要求,A Level 多數要求有1至2科 science 。以仔仔經驗,如果interview 表現好,有大學甚至畀reduced offer,即係降低原本的最低要求。但係唔好處係大學選擇少,特別係傳統大學肯收海外生嘅更少。有呢科嘅大學已經唔多,有D完全唔收海外生,有D只收好少數海外生。據仔講,仲有好多 mature students 會加入競爭。所有大學都會要求interview, 感覺大學比較看重 interview 表現。

maximum2002 發表於 22-3-22 20:18

當年阿仔話想讀放射,我都有D愕然。發覺冇乜相關資料,亦冇人可以教路,所以希望可 ...

醫療科好多都需要interview, 這方面要做準備。

藥劑同放射都係阿女心儀,我張你分享比佐佢参考,可能遲些再要請教。
非常感谢。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

maximum2002 發表於 22-3-22 20:18

當年阿仔話想讀放射,我都有D愕然。發覺冇乜相關資料,亦冇人可以教路,所以希望可 ...

Thanks (emoji)

回覆 maximum2002 的帖子

好開心在此見到師兄,同家長分享。呀女今年都攞到放射offer
.Agent 話今年大學手緊左好多。呀女學校老師就話呢科向來入學要求低,但眼覺高。注重interview.
如果overseas student 得幾間收。如果UCAS 5個choice,唔使點揀.因為無咩選擇。有2間 Russel group 的大學但Lab base 學費比較貴,得1-2間唔係top30大學但又比出名學費校平d。

caerion 發表於 22-3-23 20:02
回覆 maximum2002 的帖子

好開心在此見到師兄,同家長分享。呀女今年都攞到放射offer

請問邊幾間呀?可分享嗎!謝

要在港再註冊?物理治療是否不用?

luckyangel 發表於 22-3-23 23:00
要在港再註冊?物理治療是否不用?

物理治療如果在海外認可的大學畢業,並成功在當地註冊,在香港可以免試直接註冊。

回覆樓主:

放射要回港再註冊?要再考試?成功率如何?

luckyangel 發表於 22-3-23 23:12
放射要回港再註冊?要再考試?成功率如何?

我都想知radiography英國返港執業認可性,但網上很少有關資料及真實個案。

回覆 c94905138 的帖子

要喺香港註冊為放射師,唔需要考試,但要向放射師管理委員會申請註冊,有關要求可參看該委員會網頁。要符合幾個條件,包括需要先獲英國認可機構嘅註冊,修讀時要有不少於1300小時嘅實習時數,各subject areas 嘅contact hour亦要符合要求,同時要求畢業後有400小時嘅工作經驗。

回覆 luckyangel 的帖子

英國讀放射每間大學嘅實習時數都不一樣,有D大學不足1300小時,如果打算回港就業,選大學時亦要留意呢點。不過,有大學都曾表示可以為仔仔特別安排增加實習時數,以便符合香港註冊實習時數要求。所以建議向個別大學查詢。

回覆樓主:

啲人成日話醫療科要預先作好準備,咁你小朋友之前有冇上過一啲準備課程呀?

回覆 luckyangel 的帖子

冇呀,我冇聽過有為讀放射而設嘅課程。不過,為咗寫好D個 personal statement同日後 interview, 最好做D準備。我仔仔做咗以下準備工夫:(1)安排喺醫院工作經驗(可惜最終因香港疫情,醫院通知仔仔暫停原本批咗嘅attachment 安排);(2)買咗本introduction level 嘅 radiography 書嚟睇;(3)同一個喺香港醫院工作嘅放射師見面傾談;(4)同一個讀放射剛畢業嘅師兄見面傾談。

回覆樓主:

怎樣安排到醫院功作經驗?
‹ 上一主題|下一主題