用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學一問
go

[英國] 英國升學一問 [複製鏈接]

xin0420 發表於 22-3-17 11:20
大家好 第一次出post 請見諒話說本人想今年9月去英國boarding school讀Sixth form(雖然未搵到學校lo ...

agent 有冇介绍公立有宿舍嘅 sixth form ?呢啲比私立平好多

以下呢個帖當年我花咗好多時間揾咗幾十間英國公立 Six Form, 有啲 GCEAL 成績唔太差(我可接受,一分錢一分貨),費用係私立1/3 -1/2 價錢

廿萬英國公立政府預科學校&新西蘭/紐西蘭GCEAL課程留學
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3699273

xin0420 發表於 22-3-18 22:22
冇呀 唔係要有British passport先可以讀公立學校咩真係真係好多謝你呀
...

讀公立收國際學生Sixth Form 唔需要British Passport
但係,正如樓上講,呢啲公立Sixth Form 嘅GCEAL 成绩A*A*A* - AAB 成绩 % 一定差過私立Boarding School

如要比較平宜私立 Boarding School,建議你揾英國北愛爾蘭嗰3間出名平嘅 Boarding School RSD、RSA及Campbell college

另外,亦可揾蘇格蘭1、2間私立學校,亦係比較平啲啲。資料係上面嗰帖有

又要馬兒好又要馬兒不吃草,好難的

xin0420 發表於 22-3-18 23:04
okok thank youuu 我冇‘又要馬兒好 又要馬兒不吃草’既想法 不過當然能夠兩全其美就好啦 所以先上來問大佬 ...

唔好意思,我get 錯

因為見你揾Boarding school 卻比較特別希望揾有 bursary 而想報前d既學校,我有錯覺

xin0420 發表於 22-3-18 23:16
要bursary係因爲屋企冇錢可以話係靠bursary來讀 所以有會比較好(當然去到絕路會考慮借錢
...

請恕我直言,屋企冇錢,爲何要去英國讀?而最後绝路竟然係考慮借錢都要去英國讀?

longlokma 發表於 22-3-18 23:29
題外話  其實你是男生??
因為你啲語氣好man吓  又點解稱呼呢度啲家長做「大佬們」咁古怪 ...
不是的,她找女校及男女校
‹ 上一主題|下一主題