用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 德望中學是否很谷
樓主: Szeszedaddy
go

德望中學是否很谷 [複製鏈接]

Monchichi110 發表於 23-4-26 10:31
係呀, 我就係想問須唔須要增潤下, 唔一定係補習模式, 因為見好多人話唔使補習謝謝你提議, 英國文化協會語景 ...

除British Council外,澳洲國際學校都有週末校外班,耀中亦唔少。唔會平但語文要有語境長期浸,不過佢地多係幼稚園至初小班,高班既就真係要British Council。

Yanamami 發表於 23-4-26 11:33
除British Council外,澳洲國際學校都有週末校外班,耀中亦唔少。唔會平但語文要有語境長期浸,不過佢地多 ...

謝謝你,你都講得岩,語言的確要時間浸
我見朋友的小朋友現中學生,佢就一直搵私人老師上堂,英文成績都很ok
即係話,點都要出去上下堂先得吧?
因我我之前成日諗無出去再上堂,靠學校自己睇書睇下英文節目,會唔會都ok 呢?

Monchichi110 發表於 23-4-26 11:41
謝謝你,你都講得岩,語言的確要時間浸
我見朋友的小朋友現中學生,佢就一直搵私人老師上堂,英文成績都很 ...
雙管齊下吧,始終要有互動就學得好啲,起碼聽寫讀講比較全面。

Monchichi110    發表於 23-4-26 12:04

Szeszedaddy 發表於 22-3-14 12:10
Thank you, 我擔心是被原校直升小學生比下去,令我小朋友失左自信

成年了, 請問樓主可唔可UPDATE一下學習情況?

Monchichi110 發表於 23-4-26 09:43
我是小學生家長, 很想問下, 沒有補習, 係米連英文都完全無呢? 連ORAL都無搵老師?因為我小朋友英文都不錯,  ...

甘大個會唔會考慮網上平台,大量英美老師,價錢相對香港實體課便宜,女正正睇英文書大,中小津中,但自問冇語境,小二下學期開始上門外藉吹水教學為住(之前出面鋪跟外藉),直到小學完結就冇上。

如果鍾意睇英文書keep住中學都睇,夠應付中學課程,但說話始終要多講,有對手好重要(女小學已經打好底)。

女現在高中,英文依然最好科目,仲參加Debate出去比賽。中學冇補任何英文。除考ielts 買過一個阿sir寫作教學片同搵網上外藉吹左5堂水。

Monchichi110    發表於 23-6-30 16:31
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊