用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 德望中學是否很谷
樓主: Szeszedaddy
go

德望中學是否很谷 [複製鏈接]

bananaGi 發表於 22-4-27 23:19
仲等唔等下星期派彩

擔心等了也是白等

Szeszedaddy 發表於 22-3-14 10:47
小女有德望offer, 本身在何文田黃埔區的津貼小學讀書,想問以一般津校入德望,是否需時適應,請問有沒有家 ...

好機會學好英文

HamoBaby 發表於 22-3-15 09:56
放心, 我囡囡係由中文小學入德中, 最初係唔適應因為全英文, 返嚟會話比我知聽唔明老師講咩; 但好快幾個 ...

今早先睇到個舊POST, 有家長分享當年入左連系中學既經歷. 宜家應該放榜DSE...

睇完令我卻步女直.. 佢聯系小學, 中中庭庭成績入中學, 初中bridging course同功課已經講到好深. 跟唔上,
之後既中學生涯好似要補習學完先可以返學咁...

我既感受係, 佢200%努力去追中中庭庭既成績, 仲要補習同父幹幫手溫書...

對津小入直資, 我睇完佢POST真係好憂慮

回覆 bananaGi 的帖子

邊個post呢?可share嗎?

ys_kwong 發表於 23-3-19 17:37

佢現在有GH offer   想法應該唔同咗

其實唔驚,萬一唔適應,到時升中二插班另一間學校就可以了,德望女大把學校爭住收

女校,  不嬲好谷
我個人認為德望 比協恩好

放膽去

德望中學以前,有個中文老師

叫學生答問題

答錯, 要企起身

答返岩,   才能坐底

唔識答, 成堂企起度

有次 同學喊, 眼濕濕, 因為都能坐底 , 得佢起身

父母送女兒離開 德望

學生有質素, 便會反省, 點解人人可以坐得, 自己無法

用返功讀返中文, 投放返更多時間,  慢慢自然好

否則,  得過且過, 最後 愛學生, 便成害學生

我以前中學讀書,   功課做我錯

我老師, 在實驗室,  當面燒我份功課

在全班面前,

以前年代, 唔會俾面學生

而家, 老師怕被投訴, 唔敢去太盡

但, 這個世界, 處處都是競爭

可以唔嚴既,  你麻公開考試 出事

所以,  在名校,  女拔, 德望, 協恩必須, 有鬥爭的準備

打鐵還需自身硬

要有全面鬥爭的準備

德望 有得去都唔去? 咁你有咩好介紹?

唔敢話德望最好, 但  你要話俾聽什麼比德望 好?

無就硬食德望, 邊行邊再算

hehehaha2017 發表於 23-3-19 21:34
女校,  不嬲好谷

而家老師唔會咁做,因為怕學生自殺,心靈脆弱呢套唔work

10090 發表於 23-3-19 21:40
而家老師唔會咁做,因為怕學生自殺,心靈脆弱呢套唔work
我知, 所以,父母, 最好, 買定文言文, 練習
在家,要備戰

以前, 有單咁既野

個女, 因為  在德望係咁參加射 箭  , 攪到無時間讀書

父母最好停晒所有小學的活動, 之後中學觀察  1,2個學期, 看返成績如何

之後可以按返名排, 重新 玩返 興趣

學校很被動, 因為摧谷成績, 一定  要好似德望咁望

無得鬆手

唔適合去第二度, 求其  你仲驚

四料自殺德望女生上載割脈照

https://life.mingpao.com/general/article?issue=20130112&nodeid=1508256894383

ys_kwong 發表於 23-3-19 17:37

都唔知係邊⋯⋯ 你要爬下

請問德中大概收幾多外校生?

0030 發表於 22-3-14 12:38
回覆 Szeszedaddy 的帖子

無補習過,不知入到谷的中學習不習慣
同你小朋友一樣,亦都無補習,到現在高中無咩適應問題存在.

hehehaha2017 發表於 23-3-19 21:48
我知, 所以,父母, 最好, 買定文言文, 練習
在家,要備戰
唔止德望,所有中學都一樣有呢啲問題存在,主要都係學校與家長比到小朋友壓力做成,見了報已經係遲,未發覺既先係問題(因為可能父母都唔知). 反而我最驚係知道既父母好似冇咩辦法去改善,稔住有學校輔導老師或心理醫生解決,誰不知可能好似仲差(因有現實例子),感覺好似大人社會咁得過且過心態,出現問題先再去了解及什樣避免,叫其他正常學生見到這些問題學生出現異樣避開就算,讓問題學生快啲完成中六離開學校就算.

hehehaha2017 發表於 23-3-19 21:34
女校,  不嬲好谷
所以點解講現今老師能力唔夠以前好,怕對學生好自己受傷害而唔敢做到老師應做既嚴格及信任,起碼我感覺,現今學生係已經無咗呢個"尊師重道"心態.

天外之人 發表於 23-4-20 09:16
同你小朋友一樣,亦都無補習,到現在高中無咩適應問題存在.
我是小學生家長, 很想問下, 沒有補習, 係米連英文都完全無呢? 連ORAL都無搵老師?因為我小朋友英文都不錯, 但英文不是母語, 讀既係中文小學, 雖然學校英文程度都不淺, 但怕無出去揾老師指導, 會唔會到中學時, 跟唔上?

回覆 Monchichi110 的帖子

你好,家長,我小朋友英文都沒有補習的,但一般中文小學英文課未夠完善,且學校的大環境下都以中文為主,所以小一開始有參與英國文化協會星期六2.5小時的課程(唔知呢啲算唔算係補習),邊玩邊學增加興趣,因為我相信學習都會因應環境因素容易學到,所以英國文化協會係我唯一選擇(唔係賣廣告),最起碼肯定係正統英式英文(大部份學校都係港式英語),現在於一間佢自己選擇很好既英文中學,到現在高中適應都沒問題,起碼我在實際環境上睇到,在一次郵輪上全英式人仕,全程都是她負責溝通, 所以我建議你可以嘗試去報.

天外之人 發表於 23-4-26 10:16

你好,家長,我小朋友英文都沒有補習的,但一般中文小學英文課未夠完善,且學校的大 ...
係呀, 我就係想問須唔須要增潤下, 唔一定係補習模式, 因為見好多人話唔使補習謝謝你提議, 英國文化協會語景確係很好, 但有點貴, 哈哈

天外之人 發表於 23-4-26 10:16

你好,家長,我小朋友英文都沒有補習的,但一般中文小學英文課未夠完善,且學校的大 ...
請問2.5小時課程裡有D咩?

貴....在乎於值唔值,用於自己孩子成長路就值,老師因素唔係主要,主要都係買佢感染英語環境,總比送去外國英語環境下便宜.可能"貴"喺一開始比一大舊錢覺得貴,若是分開晒來計算都差不多.

有一本書,主要都是大家遊戲亙動溝通.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊