用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 前一晚大廈強檢如何辦?
樓主: ecma1
go

DSE 前一晚大廈強檢如何辦? [複製鏈接]

ecma1 發表於 22-3-17 15:52
順其自然,只係想盡早做定準備減輕對個細路嘅影響,請問上屆DSE家長/同學可以分享下當時點樣準備同處理?( ...

呀女一腦塞就扭打,打麻雀,一,两圈,當然佢會帶手套打。打完繼續温書。
:-D :-?

csbaik 發表於 22-3-17 19:31
x2,都係估。如果冇得考,我諗實拎匧走,避一避風頭,視為上册

所以情願佢快啲考咗佢唔好再拖,大家都辛苦。

疫情消息|調查指65%DSE考生贊成延期 團體倡設隔離試場

今年中學文憑考試暫定下月22日開考,支援文憑試考生的機構青年新世界進行問卷調查,發現約65%受訪考生贊成文憑試延期,80%認為考評局要盡快落實後備方案。

青年新世界於3月4日至18日,透過網絡問卷調查方式,訪問352名應屆文憑試考生。調查結果顯示,65%受訪考生贊成文憑試延期,80%認為考評局要盡快落實後備方案,不因被動視乎疫情發展。另外亦有逾70%考生表示,如果考試取消,不贊成用校內評估數據作計分方法,認為每所學校評核標準不一,未必公平。

有應屆考生表示,因為考試有太多不確定因素,目前仍然未有定案是否如期下月22日開考,自感壓力很大,並影響溫習時間表及進度,亦有選修科的日子推前兩星期,令她大失預算。

調查亦發現,55%考生贊同赴試場前要自行完快速檢測及申報結果,約26%則不認同。青年新世界則建議政府設置隔離試場,讓檢測呈陽性或確診的考生繼續應考,保障他們的考試權。

https://hd.stheadline.com/news/r ... 2%E8%A9%A6%E5%A0%B4

mcl203 發表於 22-3-20 16:55
疫情消息|調查指65%DSE考生贊成延期 團體倡設隔離試場

今年中學文憑考試暫定下月22日開考,支援文憑試考 ...

以為今年會比早一兩年順利,點知更多不確定性及仲要壓縮考試時間表,事實對考生糸百上加斤

ecma1 發表於 22-3-20 17:09
以為今年會比早一兩年順利,點知更多不確定性及仲要壓縮考試時間表,事實對考生糸百上加斤
...

現時疫情仍未受控,每天還有過萬宗確診個案,實在令人憂慮,估計考試期間必會有考生不幸確診未能應考而白費了他們的努力,家長亦會因工作外出有機會染疫而傳给子女,確實對家長和學生造成很大壓力

醒目開學勳章

今年除咗考生有壓力,作為家長都好大壓力
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

最慘係溫習期間,全家小心翼翼防疫,連街都唔敢出。最擔心係都真正考試,唔知咪願意,中左招,無得考,就真係喊死考生都家長壓力都超大囉。當局應該設置隔離班房,比這類考生有所選擇。

師奶一名 發表於 22-3-21 15:11
最慘係溫習期間,全家小心翼翼防疫,連街都唔敢出。最擔心係都真正考試,唔知咪願意,中左招,無得考,就真 ...

有冇留意早幾日,教育局話研檢疫或確診DSE考生「特別考場」,但實際上點運作就末知,希望政府可以簡化有関程序方便學生順利考試啦

ecma1 發表於 22-3-25 18:13
有冇留意早幾日,教育局話研檢疫或確診DSE考生「特別考場」,但實際上點運作就末知,希望政府可以簡化有関 ...

係咩,唔係話冇特別安排咩?
:-D :-?

csbaik 發表於 22-3-25 23:32
係咩,唔係話冇特別安排咩?

因為好多家長/學校發聲爭取考試,教育局咪話研究下囉,之前一口拒絕話安排唔倒,冇人發聲就不了了之。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-25 23:52
因為好多家長/學校發聲爭取考試,教育局咪話研究下囉,之前一口拒絕話安排唔倒,冇人發聲就不了了之。
...

最終有冇都末知,一日未有實際安排,隨時又係大隻講
‹ 上一主題|下一主題