用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs HYS
樓主: Fighter2022
go

SPCS vs HYS   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-3-14 15:44
我諗一樣有此情況夠分的又未必個個都收。如果講醫療專業的:比如藥劑,化驗更唔清楚了。
...

佢哋咪講緊medic囉~~~

mcl203 發表於 22-3-14 15:41
年輕人話一直如是,因為佢哋啲料係來自四方,係來自非一年嘅做法。不過,佢哋係話基本上夠分就見,夠分就 ...

其實讀醫真係好辛苦,超多野讀,夠哂分入都會讀到懷疑人生,考完試成日會覺得fail

hum0102 發表於 22-3-14 15:55
其實讀醫真係好辛苦,超多野讀,夠哂分入都會讀到懷疑人生,考完試成日會覺得fail
...

呢個懷疑就係我當年問自己位年輕人嘅原因,就係見啲學生個個話讀醫,唔理岩唔岩自己,所以一問。咪所以佢話係咁架喎,係睇你自己有幾多分去選科,有40揀40,37揀37,32揀32,當然事實係有少數並非如是嘅~~~

mcl203 發表於 22-3-14 16:05
呢個懷疑就係我當年問自己位年輕人嘅原因,就係見啲學生個個話讀醫,唔理岩唔岩自己,所以一問。咪所以佢 ...

香港嘅市場窄,讀醫是穩陣而高人工的選擇。父母首先叫讀醫,不過識得人讀完無做醫生,做補習老師。女拔現任有老師都係讀醫畢業呢。教返女拔。

mcl203 發表於 22-3-14 16:05
呢個懷疑就係我當年問自己位年輕人嘅原因,就係見啲學生個個話讀醫,唔理岩唔岩自己,所以一問。咪所以佢 ...

其實都啱,好多時選科果刻以為鍾意,到讀完出嚟做返果行又真係未必鍾意,有時反而仲會討厭。

mcl203 發表於 22-3-14 13:22
中大最新話感染人數達5M,除非再變種,否則香港應該可以算係人人都有一病在手,應該出年19完啦瓜~~~:jo ...
5M即係大概2/3?  真係大家有份希望儘快恢復正常,學生可以正常返學,大家可以正常出去旅行公幹,聚會食飯

b3410 發表於 22-3-14 20:31
5M即係大概2/3?  真係大家有份希望儘快恢復正常,學生可以正常返學,大家可以正常出去旅行公幹,聚會食飯: ...

71.X%,已經高於2/3,亦相信係全球首位。如果係咁,但係死亡人數似乎又唔配合,呢啲simulation都係睇完可以忘記~~~

mcl203 發表於 22-3-14 20:55
71.X%,已經高於2/3,亦相信係全球首位。如果係咁,但係死亡人數似乎又唔配合,呢啲simulation都係睇完可 ...

https://www.censtatd.gov.hk/tc/

香港政府統計處
2021年年底香港人口數目
(臨時數字):740.31萬

BHA 發表於 22-3-15 11:49
https://www.censtatd.gov.hk/tc/

香港政府統計處

約數嘛,500萬係大概數字,740亦少咗亦機會頗大~~~
‹ 上一主題|下一主題